Nevíte, kam s dětmi na výlet do přírody v okolí Prahy? Vyzkoušejte hledání zkamenělin (dají se najít i trilobiti). My jsme byli v jednom lomu, nedaleko od Koněpruských jeskyní, kousek od Berouna. Je to tam hezké, a hledání zkamenělin je celkem zábava.

Tip na výlet s dětmi: Hledání zkamenělin (trilobiti) v okolí Prahy

Nedávno jsme s dětmi (10 a 13 roků), podnikli celkem zajímavý výlet. Vyrazili jsme hledat zkameněliny (trilobity a jiné).

Byli jsme kousek od Berouna (v oblasti, kde jsou i Koněpruské jeskyně). Podobných lokalit, kde s v okolí Prahy dají najít zkameněliny, je poměrně hodně.

Pokud máte děti jako já, které vám na návrh, že půjdeme do muzea, nebo někam na hrad odpoví, „že to bude nuda“, tak zkuste něco podobného jako my.

Naše děti to bavilo, i když tam nebylo připojení na Wi-Fi, a žádné atrakce, na kterých by se dalo skákat. Dokonce se ani nesháněli po stánku se zmrzlinou!

Kam vyrazit hledat zkameněliny, když o tom nic nevíte?

Nápad na tento výlet, vznikl díky článku na webu idnes.cz. Jednalo se o rozhovor s paleontologem Štěpánem Rakem. To je pán, který pořádá „geologické procházky“ asi na 15 místech v Praze a poměrně blízkém okolí.

My jsme se s dětmi vypravili na jednu takovou procházku – do lokality „Zkamenělé útesy u Koněprus“. Podařilo se nám najít pár zkamenělin. Dokonce i jednoho trilobita (část), a hlavně jsme si to užili.

Zkameněliny jsme hledali v jednom opuštěném (neaktivním) lomu. Byl to výlet na celý den (dopoledne cesta tam + zkameněliny, odpoledne Koněpruské jeskyně + procházka po okolí).

U Koněpruských jeskyní se dá bez problémů parkovat (placené parkování), u vstupu do jeskyní (cca 200 metrů od parkoviště) je i nějaké občerstvení/toalety. Z Prahy se tam dá bez problémů dojet i vlakem (do Berouna) a následně kousek busem (ten má ale dost omezené intervaly).

Hledání zkamenělin – zábavný a poučný výlet do přírody

Výlet za hledáním zkamenělin, v sobě myslím ideálně kombinuje více prvků.

  • Celé s to odehrává venku, navíc v poměrně hezké přírodní lokalitě
  • Je to zábavné (dejte desetiletému klukovi do ruky kladivo, a řekněte mu, že může rozbíjet kameny, a bude nadšený, i když nic nenajde)
  • Je to docela i poučné (celkem nenásilnou formou, se děti dozví i něco málo nad rámec toho, co slyší ve škole)

Bylo to zajímavé i pro mě. I když jsem kdysi dávno maturoval z biologie, a něco málo mám načteno, o zkamenělinách toho moc nevím.

Jak probíhá „organizované“ hledání zkamenělin

Celý formát „organizovaného hledání zkamenělin“, je celkem jednoduchý. Sraz byl na parkovišti u Koněpruských jeskyní (tam se dá s dětmi také zajít, samotná prohlídka je cca na 1 hodinu + něco na čekání, atd.).

Osobně mě překvapilo celkem dost lidí – cca 100 účastníků, což bylo dle mého už poměrně hodně (s ohledem na následný přesun, nebo na poslouchání výkladu při několika zastávkách).

Následoval pěší přesun (cca 2 kilometry pěšky, většina lesem) na „naleziště“ – jeden z opuštěných vápencových lomů, který je po okolí hned několik.

Zkameněliny jsou skoro v každém kameni

Nevím vlastně ani proč, ale moje představa hledání zkamenělin byla taková, že je to něco složitého. Že je nutné prohledat velké množství materiálu nebo mít zatracené štěstí.

Taková ta obligátní představa velké vykopané díry v zemi a na dně se hrbící postava se štětečkem, co opatrně ometá prach z nalezených kostí.

Ve výsledku jsou ale zkameněliny v podstatě skoro v každém kameni (když ne v každém, tak v každém druhém nebo třetím).

Ono, když si člověk uvědomí z čeho a jak vznikl vápenec, tak je to celkem logické (postupná akumulace odumřelých schránek mořských živočichů).

Hledání zkamenělin, tedy není žádná „raketová věda“. V zásadě je to jen o „bušení“ do kamenů, a o tom, mít trochu štěstí a trpělivosti.

Nám se za necelé dvě hodiny čistého času, podařilo najít snad všechny druhy zkamenělin, co daná lokalita nabízí (trochu nadsázka – všech cca 1000 druhů, které jsou známy z okolí Koněprus, jsme pochopitelně nenašli).

Ramenonožce (v podstatě zkamenělé mušle), jednoho trilobita (část z něj), lilijice (vypadají jako rostliny) a další.

Výhodou organizované prohlídky s odborníkem (viz web Štěpána Raka), je to, že jsme dostali kartičky s obrázky a popisem co jsme to vlastně našli. A také jsme měli přímo na místě „support“, který poradil co a jak.

Koněpruské jeskyně – nejdelší jeskynní systém v ČR

V okolí je toho k vidění opravdu poměrně hodně. Je zde několik aktivních lomů (například velkolom Čertovy schody – údajně největší vápencový lom v ČR), je zde hezká příroda, a je to jen kousek do Berouna.

Velkolom Čertovy schody – pohled od příchodu ke vstupu do Koněpruských jeskyní.

Velkolom Čertovy schody – pohled od příchodu ke vstupu do Koněpruských jeskyní.

Hledání zkamenělin nám se vším okolo zabralo tak 3 – 3,5 hodiny. Takže zbýval čas i na další aktivity. Stihli jsme se ještě zajít podívat do Koněpruských jeskyní.

Koněpruské jeskyně jsou největší zpřístupněný areál vápencových jeskyní v ČR. Je to nejdelší jeskynní systém v ČR. Celkem tam jsou 3 patra (prohlídka je jen ve dvou patrech) a celé to projít trvá cca 1 hodinu.

Prohlídka Koněpruských jeskyní

Prohlídka jeskyní je zajímavá, na druhou stranu je to poměrně těžce turistická lokalita (je to víc atrakce než co jiného).

Jeskyně Koněprusy – chvíli po začátku prohlídky.

Jeskyně Koněprusy – chvíli po začátku prohlídky.

Samotné jeskyně mají vybetonované podlahy, elektrické osvětlení, chodníky, schodiště, atd. Jsou opravdu krásné, ale současně je tam příliš vidět ten „turistický“ prvek. Že je to hodně upravené, jako atrakce pro turisty.

Tomu trochu odpovídá i výklad průvodce, který jede jen zpaměti naučený text, prokládaný rádoby vtipnými historkami „z natáčení“.

Pokud se ale někdo začne ptát na něco podrobnějšího, tak poněkud znejistí (to naopak paleontolog Štěpán Rak je člověk, u kterého je vidět, že celkem dobře ví, o čem mluví).

Celkově jsou ale Koněpruské jeskyně určitě místo, které stojí za to navštívit – minimálně jednou.

V jeskyních je mnoho zajímavých krápníkových útvarů, stojí to za vidění.

V jeskyních je mnoho zajímavých krápníkových útvarů, stojí to za vidění.

Koněpruské jeskyně a okolí

Od Koněpruských jeskyní se pak dá celkem pohodlně dojít pešky do Berouna (cca 8 – 12 kilometrů, podle trasy, tj. 2 – 3 hodiny chůze). Cestou se dá potkat i pár zajímavostí – jako například staré pece na vypalování vápence, nebo přírodní vápencové útvary jako je například Axamitova brána.

Nedaleko od Koněpruských jeskyní – pozůstatky po staré výrobě vápna.

Nedaleko od Koněpruských jeskyní – pozůstatky po staré výrobě vápna.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *