Od 1. ledna 2024, se budou zvyšovat pokuty za parkování. Na místě bude pokuta až za 1500 Kč, ve správním řízení to bude pokuta od 2000 Kč do 5000 Kč. Při sloučení více přestupků to může být až 25 000 Kč.

Pokuty za parkování v Praze se od 1. 1. 2024 zvýší až na 25 000 Kč

Od 1. ledna 2024 se budou zvyšovat pokuty za parkování. Na místě zaplatíte až 1 500 Kč, ve správním řízení to bude až 5 000 Kč. Budou se měnit i podmínky pro slučování pokut – za více přestupků bude v roce 2024 zvýšen limit až na 25 000 Kč.

Praha také plánuje změny u parkovacích zón – budou se rušit přenosná parkovací povolení, bude se zavádět parkovné pro návštěvy rezidentů nebo se budou omezovat výhody při parkování pro elektro auta. Nově se budou zavádět i permanentky do fialových zón.

Parkujete v Praze, kde nemáte? Od ledna to bude dražší!

Od ledna 2024, by měla začít platit novela zákona o provozu na pozemních komunikacích. Mění se především bodovací systém. Není to ale jediná změna. V zákoně se nezapomnělo ani na pokuty za parkování.

Od ledna 2024 se budou zvyšovat maximální pokuty za špatné parkování (nejenom v Praze). A výrazně se zvýší i maximální pokuta, při sloučení více přestupků. Při opakovaném parkování tam kde nemáte, můžete nově zaplatit až 25 000 Kč.

O kolik se zvýší pokuty za parkování v roce 2024

Od začátku roku 2024, se toho bude měnit hodně. Budou se zdražovat dálniční známky, bude se zvyšovat daň z nemovitostí, z výplaty se bude nově strhávat nemocenské pojištění, zvýší se daně, bude se měnit DPH, nebo se zvýší o povinné odvody pro živnostníky.

A budou dražší i pokuty za parkování.

  • Pokuta za špatné parkování na místě = až 1500 Kč
  • Pokuta za parkování ve správním řízení = od 2000 Kč do 5000 Kč
  • Pokuta při sloučení více přestupků = až 25 000 Kč

Zvýšení maximální pokuty ve správním řízení až na 5 000 Kč je sice poměrně hodně, ale dá se to celkem pochopit (inflace). Zvýšení maximální pokuty na 25 000 Kč, ale vypadá na první pohled šíleně.

V Praze plánují přitvrdit s pokutami za parkování

Aktuální situace byla taková, že pokud se někdo dopustil více přestupů (parkoval dlouhodobě tam, kde nemá) a ve správním řízení si požádal o sloučení pokut, tak zaplatil maximálně 2500 Kč (resp. mohlo to být i více – platí se i správní poplatek, atd.).

V Praze se evidovaly desítky případů, kdy například firma, která je půjčovnou vozidel, parkovala svoje auta na různých „nevhodných“ místech. Během 14 dní, takto spáchala 74 přestupků. A za to zaplatila jenom 2500 Kč. Tedy asi 33 Kč za jednu pokutu.  A to se vyplatí.

Od ledna 2024, by už ale taková firma, zaplatila při sloučení až 25 000 Kč. Pořád by to vycházelo na nějakých 330 Kč za jedno špatné parkování. Což je to 10x tolik co dříve.

Jak funguje sloučení pokut?

Slučování pokut se netýká jenom špatného parkování, ale obecně všech přestupků. Slučování ale není možné uplatnit tam, kde se jedná o bodovaný přestupek.

Pokud zaparkujete auto někde, kde to podle města nemáte dělat, a necháte ho tam stát třeba týden, tak můžete ve výsledku dostat 7 pokut. Za každý den jednu. V takovém případě je možné sloučení.

Sloučení pokut je ale možné jenom u déletrvajícího přestupku. Pokud necháte auto stát celý týden na jednom místě, tak se dají pokuty sloučit.

Pokud ale auto během týdne přeparkujete, tak už to budou minimálně 2 samostatné pokuty. Sloučení také není možné, pokud pokutu řešíte na místě s policistou.

Podobně slučovat se ale nedají například pokuty za rychlost. Pokud vás vyfotí radar ráno i večer během jednoho dne, tak to jsou vždy dvě samostatné pokuty.

Praha bude v roce 2024 měnit parkovací zóny

V Praze se plánují změny pro parkovací zóny. Zvažovaných změn je hned několik, finální podoba se ale ještě bude projednávat.

Momentálně má parkovací zóny Praha 1, Praha 2, Praha 3, Praha 4, Praha 5, Praha 6, Praha 7, Praha 8, Praha 9, Praha 10, Praha 13, Praha 16 a Praha 22. Příjem z parkovacích zón v Praze je cca 500 miliónů korun za rok.

Už nyní je jisté, že od začátku roku 2024, skončí volné parkování elektromobilů v parkovacích zónách. To ale není žádná velká novinka, zrušení této výhody pro elektro auta, se plánuje už od roku 2020.

Novinkou bude zavedení permanentky pro fialové zóny. S touto novou permanentkou by se dalo parkovat po celém městě (platil by se jeden poplatek, který by mohl být snížený pro elektromobily).

Další novinkou má být možnost parkování v zóně placeného parkování, pro návštěvy rezidentů. Nově by bylo možné dočasně parkovat i tam, kde to nyní není možné.

Praha také plánuje sjednocení tarifů – nyní má každá městská část jiné tarify (například co se týká možnosti parkování o víkendu).

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *