Na dostihovém závodišti ve Velké Chuchli (u Prahy), kvůli jednomu závodu postavili asfaltový okruh. Tam kde běžně běhají koně po trávě, je nyní vyasfaltovaný pruh pro auta. A za pár dní to zase odstraní. To je ekologie v praxi!

Kvůli jednomu závodu vyasfaltovali dostihové závodiště v Chuchli

Včera jsem náhodou narazil na článek na webu Idnes.cz kde popisují, jak kvůli jednomu závodu vyasfaltovali dostihové závodiště ve Velké Chuchli. Chvíli mi trvalo, než mi došlo, že to není apríl, a že se to vážně stalo.

Ve stručnosti – v ČR se bude pořádat nějaké mistrovství (asi důležité, nevím nesleduji to). Jedna malá část tohoto závodu, se pojede na speciálně postaveném okruhu. Tento okruh postavili na dostihovém závodišti ve Velké Chuchli. Tam kde běžně běhají koně po trávě, se najednou objevil pruh asfaltu. Až bude po závodu, tak ten asfalt zase dají pryč, a nějak to uvedou do původního stavu.

Osobně mi to přijde absolutně neuvěřitelné. Jasně, chápu, že někdo za soukromé peníze (alespoň tedy předpokládám, že tohle se neplatí ze žádné státní dotace), na soukromém pozemku, něco postaví, co jemu dává smysl.

Osobně jsem dosti velkým odpůrcem toho, jak stát neustále něco nařizuje, přikazuje, zakazuje, apod.

Takže, pokud by se někdo rozhodl vyasfaltovat si vlastní zahradu, tak to asi nějak pochopím. Moc mi to nebude dávat smysl, ale pokud z toho ten dotyčný bude mít nějaký dlouhodobý užitek, tak je to jeho věc.

Tento „projekt“ mi ale dost silně nedává smysl. V Evropě a přeneseně i v ČR se řeší zákaz spalovacích motorů. A tady se propálilo pár tisíc (možná i pár desítek tisíc) litrů nafty jen tak, v podstatě zbytečně.

Nevím, jakou spotřebu mají ty stavební stroje, ale počítám, že to není 5 litrů nafty na 100 km. Plus doprava sem a tam, výroba asfaltu, atd.

Ten závod se mohl odehrát na stovce různých míst. A nemuselo se kvůli „pár hodinám“ pokládat několik stovek tun asfaltu přímo na trávu.

I když ten nový asfalt za pár dní zase odfrézují a zrecyklují, stejně se mi nezdá, že by nevznikl žádný odpad. Mám za to, že se tam musela navézt i nějaká podkladová vrstva, atd. Pochybuji, že výsledkem této akce bude 100% recyklace všeho.

Vůbec nechápu, jak tohle mohl někdo povolit. Vzhledem k tomu, že i na pokácení stromu své zahradě potřebuju povolení, tak se mi moc nezdá, že by se dalo vyasfaltovat závodiště bez nějakého razítka. A už vůbec mi hlava nebere, že tohle úředníkům přišlo v pohodě. Vždyť to je totální hovadina.

Nejsem rozhodně žádný ekofanatikt. To co se v poslední době v Evropě řeší ohledně Green dealu apod., mi čím dál tím více přijde jako úplně mimo realitu.

Tento případ asfaltování závodiště, je ale myslím zase úplně opačný extrém. Kvůli pár tisícovkám lidí, kteří se na závod budou dívat z pohodlí dostihové tribuny, se udělal takováto šílenost. To mi opravdu zdravý rozum nebere. To je fakt ekologie a udržitelnost v praxi!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *