Při ježdění na kole, je helma povinná jen u dětí do 18 roků. U dětí od 15 ro 18 roků, za jízdu bez helmy, může být pokuta 1000 Kč. U dospělých ale helma povinná není. Když někdo jezdí na kole bez helmy, je to jeho věc. Měl by ale nést následky. Helma na kole, je rozhodně hodně užitečná věc.

Jezdíte na kole bez helmy? Fajn, ale na vlastní riziko!

Není to tak dlouho, co probíhala další debata o tom, zda má být povinná helma při ježdění na kole nebo ne. Nevím už o kolikátý pokus, prosazení povinné helmy na kole se jednalo. Osobně mi taková debata ale přijde poměrně zbytečná.

Měla by být povinná helma na kole?

Myslím, že celá debata o tom, zda by měla být helma na kole povinná nebo ne, je úplně o ničem.

Nemám příliš rád, když stát něco neustále nařizuje, přikazuje nebo zakazuje. Čím méně zákazů a nařízení tím lépe.

Takže osobně netrvám na tom, aby byla povinnost mít na kole helmu. Stejně tak by neměla být povinná ani na motorce. Nemělo by být povinné ani používat bezpečnostní pásy v autě. A mnoho dalších věcí.

Chápu příkazy a omezení, kdy může dojít k ohrožení někoho jiného. Takže povinné svícení v autě nebo zákaz telefonování dává smysl. To není jen pro bezpečnost řidiče nebo cyklisty. To je i pro bezpečnost ostatních.

Ale helma na hlavě nebo zapnutý pás, obvykle neohrozí nikoho jiného (chybějící helma zcela určitě ne, zapnutý pás může být rizikem třeba u spolujezdce na zadním sedadle, který při nehodě poletí dopředu, ale to už je na dohodě mezi lidmi v autě).

Takže čím méně zákazů, tím lépe. Má to ale jednu podstatnou podmínku.

Na kole bez helmy? Fajn, ale na vlastní riziko!

Pokud se někdo rozhodne jezdit bez helmy a bude mít nehodu, tak by neměl mít nárok na bezplatné ošetření z veřejného zdravotního pojištění.

Pokud si při nehodě na kole bez helmy způsobí nějaký úraz hlavy, pak je to jeho problém. Veškerou léčbu by si měl zaplatit ze svého.

Podobné by to mělo být i v řadě dalších případů. Pokud se někdo dobrovolně rozhodne podstupovat nesmyslné riziko, tak pouze a jenom na vlastní riziko. A se všemi důsledky a následky.

Helma na kole, rozhodně není zbytečná

Na rozdíl od našeho prezidenta, který jezdí na motorce bez helmy, i když to má jen kousek, já osobně si beru na kolo helmu vždy.

Například nedávno jsem jel do obchodu. Jen kousek, cca 3,5 kilometru. A cestou zpět, mě „sejmulo auto“. Já jel po hlavní, a auto odbočovalo z protisměru, přes středový tramvajový pás, do vedlejší ulice.

Nevím, jestli měla řidička pocit, že když jsem cyklista, tak že jí musím dát přednost. Nebo jestli se prostě jen soustředila na sledování tramvají a aut, a mě přehlédla (byla to dost mladá holka, odhadem tak 18 – 20 roků, i když těžko říci, u těchto holek věk neodhadnu; a ano byla to blondýna, naštěstí ne v SUV).

Auto jelo jen krokem, a když mi došlo, že mi nedá přednost (přestože jsem na hlavní), tak jsem brzdil. Přesto jsem letěl přes kapotu, rovnou na hlavu. Docela „hezky“ to zadunělo.

V ČR ročně zemřou čtyři desítky cyklistů

Myslím, že to je jedna z celkem typických nehod, ke kterým může docházet. Na kole, většinou letíte rovnou přes řídítka, a na hlavu. Proto má smysl nosit helmu, i když se jede jen kousek. Proto je jízda na kole bez helmy, jen nesmyslné riziko a zbytečná frajeřina.

Já osobně jezdím poměrně opatrně. Sice rychle, ale nejdu do zbytečného rizika. Vlastní chyby si většinou ohlídám (a když ne, tak je to moje blbost). Co ale nijak neovlivním, je nepozornost či blbost druhých.

Mně se tentokrát naštěstí nic nestalo. Sice jezdím celkem svižně (před bržděním jsem mohl jet tak 25 – 30 km/hod – je tam jen rovinka, hladký asfalt, široká a přehledná silnice), ale něco jsem ještě stihl zbrzdit a to auto jelo také je tak 15 – 20 km/hod.

Jsem trochu odřený, po té co odezněl adrenalin, to i trochu bolelo. Ale nic vážného. Ten zvuk, jak helma narazila do asfaltu, si ale celkem dobře pamatuji.

Takže asi tolik, ke všem debatám o tom, zda má být povinné nošení helmy na kole nebo ne.

Za jízdu bez přilby nyní cyklistům od 15 do 18 let hrozí pokuta tisíc korun

U dětí, je to na zodpovědnosti rodičů (naše děti jsou zvyklé na helmu už někdy od 2 roků, kdy začínali na odrážedle; helma je pro ně něco automatického, o čem není potřeba přemýšlet/diskutovat).

Aktuálně je helma povinná u dětí do 18 roků, policie to ale případně řeší jen u těch, co mají od 15 do 18 roků. U mladších není komu dát pokutu (logické by bylo, kdyby pokutu dostal rodič, ale to prý není tak jednoznačné, takže se to neřeší).

Dospělí se mohou rozhodnout sami (pokud jsou svéprávní). Pokud má někdo rád adrenalin, proč ne. Je to jeho volba. Měl by ale nést i příslušné následky. Například si zaplatit veškerou následnou léčbu ze svého.

Například na Slovensku je helma povinná při jízdě mimo obec. To ale podle mě nemá až tak velký smysl. Už jsem něco najezdil, a pokud jsem se někde dostal do rizikové situace, tak to byla především města nebo vesnice.

Dokonce bych řekl, že nejrizikovější nejsou ani tak silnice (ani ty v Praze), jako spíše frekventované cyklostezky.

Na některých cyklostezkách, je to občas fakt o hubu (nepozorní „sváteční“ cyklisté, nepozorní chodci, maminky s kočárky, které jsou schopné zablokovat celou šířku cyklostezky jen pro sebe, pobíhající psi nebo děti, závodníci na elektro koloběžkách, atd. ….), těm místům se většinou vyhýbám.

Mimo obce, stejně většina normálních lidí jezdí po vedlejších cestách, polňačkách apod., kde je riziko nějakého střetu minimální (resp. pominu blázny (speciálně ty na elektrokolech), kteří mají i v terénu pocit, že mohou jezdit, jak rychle chtějí …).

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *