Skřípání nebo vrzání dveří se dá vyřešit tím, že namažete panty. Vrzající dveře je možné namazat vazelínou, silikonovým olejem nebo se dá použít i WD40. Dveře (panty) je vhodné namazat alespoň jednou za rok (i když zatím ještě nevržou). Není dobré používat rostlinný olej (nebo jiné oleje z kuchyně).

Čím namazat vrzající dveře (co je nejlepší na promazání pantů u dveří v bytě)?

Protivné vrzání dveří, může mít více příčin. Skřípání, vrzání nebo jiné podobné zvuky, mohou způsobovat suché panty, které stačí promazat a problém bude vyřešen (alespoň na nějakou dobu).

Na promazání dveří stačí vazelína, silikonový olej nebo se dá použít i WD 40 (olej nebo jiné tuky, používané v kuchyni, nejsou příliš ideální mazání na dveře).

Nebo také může být problém i v něčem jiném – dveře obou o něco drhnout. Platí to speciálně pro koupelnové nebo i vchodové dveře, které se mohou vlivem vlhkého vzduchu roztáhnout, a začnou drhnout o podlahu nebo o zárubně.

Řešení problému s drhnutím dveří může být složitější (záleží i na tom, co přesně je příčinou tohoto problému).

Někdy může být problém i se zámkem (nebo s kováním u dveří). I zámek nebo kliky, je potřeba občas promazat, pokud jde obtížně zamykat nebo odemykat.

Co je nejlepší na promazání pantů u dveří v bytě?

Vrzající dveře (resp. skřípající, pískající či vrzající panty u dveří) je možné promazat několika způsoby. Asi nejčastější mazání na panty u dveří je:

  • Silikonový olej
  • Vazelína
  • WD-40

Existují i různé speciální přípravky na panty, kliky nebo zámky (často je to ale jenom předražený obyčejný olej, bez nějakých speciálních vlastností).

Pokud jsou to úplně nové dveře, pak je asi nejlepší použít vazelínu. Ještě před prvním nasazením dveří, je dobré panty pečlivě namazat vazelínou, a dveře nebudou vrzat i několik roků.

Pokud začnou vrzat dveře po nějaké době, pak by měl stačit jenom silikový olej (nebo i jakýkoliv strojní olej, který najdete v dílně).

Dveře ani není potřeba kompletně vysazovat. Stačí je trochu povysunout směrem vzhůru a poté naolejovat čepy pantů.

Je-li problém v tom, že panty u dveří jsou zrezivělé (u nějakých starých a dlouho nepoužívaných dveří, nebo tam kde je vysoká vlhkost vzduchu, jako v koupelně nebo u vstupních dveří), pak je vhodné použít nějaký odrezovač ve spreji – například WD 40.

Ten by měl vyřešit problém se zrezivělou částí a současně dveře i promaže, takže by mělo přestat otravné vrzání.

Jak často bych měl dveře mazat?

Frekvence mazání dveří závisí na intenzitě jejich používání. Obecně platí, že dveře by měly být mazány alespoň jednou za půl roku nebo nejméně jednou za rok.

  • Vstupní dveře, zejména ve výškových budovách, by měly být mazány každých 6 měsíců
  • Majitelé rodinných domů a chalup by měli provádět kontrolu a mazání častěji (zvláště tam, kde jsou panty vystaveny přírodním vlivům)
  • Dveře v bytě, by se měly promazat alespoň jednou za rok
  • Pro prevenci je dobré mazat panty dvakrát ročně: na podzim a na jaře, i když neskřípou

Jak poznám, že dveře potřebují mazat?

Panty u dveří by se měly mazat pravidelně. To, že si panty u dveří už říkají o promazání, poznáte spolehlivě. Skřípání, vrzání nebo jiné podobné zvuky se nedají přeslechnout.

Dveře si ale mohou říct o promazání už jen tím, že se otevírají/zavírají ztuha, Nebo když se na nich objeví první známky koroze.

Občas je vhodné promazat i zámek u dveří nebo klikový mechanismus (kování) – když začne být těžké otočit klíčem v zámku, nebo když při zamykání/odemykání začnete mít pocit, že zámek o něco drhne.

Viz informace výše – při mazání dveří není dobré čekat na zvukový signál, ale údržbu provádět preventivně alespoň jednou za rok. Stačí jen pár kapek oleje, pár minut, a vyhnete se případným problémům.

Je lepší použít olej nebo vazelínu?

Na promazání pantů u dveří se dá použít jak olej, tak i vazelína. Někdo preferuje spíše mazání vazelínou.

Rychlejší a pohodlnější je to asi olejem (i když na toto téma, by se asi dala vést hodně dlouhá diskuse, bez jednoznačného výsledku).

Obecně se doporučuje použití vazelíny u nových dveří, nebo tam kde jsou úplně „suché“ panty (dveře už opravu hodně vržou).

Dají se panty promazat i sádlem nebo kuchyňským olejem?

Požít na mazání dveří to, co najdete v kuchyni, není zcela ideální nápad. Není totiž olej jako olej.

Běžné potravinářské oleje (například rostlinné oleje), se nehodí na mazání žádných mechanických součástek. Maximálně jako absolutně nouzové řešení (které ale může mít i negativní následky).

Běžné potravinářské oleje, mohou v pantech zatuhnout, což může způsobit mnohem větší problémy, než jenom vrzání dveří.

A neplatí to jenom pro mazání pantů, ale o cokoliv mechanického, kovového, apod. Vždy je lepší mít doma alespoň ten WD40 (malý sprej) nebo jiný strojní či silikonový olej.

Jak vyřešit drhnutí dveří?

Vyřešit vrzající dveře, pokud se jedná jenom o promazání pantů, je práce na pár minut. Pokud je ale příčinou zvuků, které dveře začaly vydávat to, že drhnou o podlahu nebo o futra, tak to může být trochu složitější.

Prvním krokem je identifikace příčiny – jestli dveře drhnou o podlahu a kde přesně, nebo jestli drhnout o zárubně (nebo jestli je případně nějaký problém s kováním či zámkem).

Příčinou drhnutí může být například nadměrně silná vrstva barvy (kterou je potřeba zbrousit smirkovým papírem). Řešením drhnoucích dveří může být zbroušení nebo ohoblování drhnoucí části (obvykle na horní nebo spodní hraně).

Pokud dveře drhnu ve spodní části o podlahu (což se někdy může stát u koupelnových dveří, které se vlivem vlhkosti trochu roztáhnout), tak může pomoci vložení podložek na panty. To pak ale zase někdy může způsobit, že dveře začnou naopak drhnout horní částí.

Pokud máte doma psa, tak někdy může být problém i v tom, že se na spodní stranu dveří nalepí psí chlupy (nebo jiný bordel). Pak je vhodné dveře povysunout z pantů (nebo úplně vysadit) a spodní hranu očistit.

Někdy ale může být problém s „vyviklanou“ zárubní (která není dostatečně pevně fixována do zdi). Tady může být nutná montážní pěna, nebo si případně pomoci delšími šrouby a hmoždinkami.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *