Ve čtvrtek 21. prosince 2023, okolo 15:30, zastřelil šílený střelec v centru Prahy minimálně 14 lidí, a dalších minimálně 20 lidí je vážně zraněných. Byl 24 letý student, který měl údajně psychické problémy, který pravděpodobně vraždil i v Klánovicích, kde zastřelil otce a jeho malé dítě v kočárku.

Šílený magor s puškou v Praze střílel na – zůstává hromada mrtvých a pocit neskutečnosti

Ve čtvrtek 21. prosince 2023, se v Praze, v centru města, na Filosofické fakultě stala neskutečná věc. Nějaký magor tam střílel z pušky a zabil 14 lidí (celkem jich má ale zřejmě na svědomí 17).

Jen 3 dny před Vánocemi, a jen pár dní poté, co v Klánovickém lese někdo zastřelil mladého tatínka s dvouměsíčním miminkem v kočárku (a údajně to byl ten stejný magor, co pak střílel v centru Prahy).

Střelba do davu nevinných lidí – už se to děje i v Česku

Mám z toho úplně neskutečný pocit. O takových případech střelby do davu lidí (například v Americe a na dalších místech), už toho bylo napsáno hodně.

Byly to tragédie, ale současně to bylo něco vzdáleného, co se děje někde jinde, a co se u nás v ČR snad ani nemůže stát. A ono se to stalo.

Informací o tom, kdo střílel, kde nebo kolik je mrtvých, se dá na internetu najít mnoho. Navíc v tuto chvíli se ty informace pořád mění, resp. postupně se upřesňují.

Jaký má smysl střela do náhodně vybraných lidí?

Nerozumím mentalitě lidí, co jdou střílet do náhodně vybraných nevinných lidí. Dokážu „pochopit“, když někoho naštve manžel, manželka, nebo šéf v práci. Dá se „pochopit“, i když někdo zabíjí pro peníze.

A tím pochopit ani tak nemyslím, že bych s tím mohl souhlasit, nebo že bych tomu vůbec rozuměl. Ale je tam alespoň nějaký „čitelný“ motiv.

Střílet do náhodně vybraných lidí, s tím že už předem plánuji sebevraždu, je pro mě naprosto nepochopitelná logika.

Jestli je v tom nějak snaha pomstít se okolnímu světu, nebo nějak úplně jiné duševní pochody, tomu fakt nerozumím.

Moje osobní postřehy k vraždám v Praze a v Klánovicích

Nechce se mi v tom moc babrat, k celé věci mám jen pár drobných postřehů (které vychází z pro mě aktuálně dostupných informací):

1) Na Filosofické fakultě v Praze střílel člověk, který měl údajně psychické problémy, přesto byl ale legálním držitelem několika zbraní

  • Pokud měl opravdu psychické problémy, a řešil to někdy u psychologa/psychiatra, to neexistuje nějaká povinnost, aby mu automaticky sebrali zbrojní průkaz a odebrali všechny zbraně?
  • Pokud jeho okolí vědělo, že má psychické problémy, a přitom je držitel zbrojního průkazu a vlastní zbraně, to nikoho nenapadlo s tím něco dělat?

2) Podobné katastrofě se asi nedá nikdy na 100% zabránit

  • Narazil jsem už na xx komentářů, co by se mělo dělat, aby se to neopakovalo
  • Osobně si myslím, že něčemu podobnému se nedá asi nikdy zabránit – duševně narušený magor, který jedná bez nějakého záměru, to se asi nedá nijak dopředu omezit
  • Volat na základě toho jednoho excesu, po nějakém výrazném zpřísnění bezpečnostních pravidel je asi nesmysl
  • Vyrojila se spousta komentářů volající po zákazu/omezení držení zbraní (ČR ale není Amerika, aby se tady dala zbraň koupit jen na občanku nebo někde přes internet, v tomhle jsou pravidla u nás přísná víc než dost)
  • Nebo i různé požadavky na zpřísnění bezpečnostních pravidel ve veřejných budovách nebo obecně ve veřejném prostoru (to jako že by všude byly bezpečnostní rámy a ostraha s ručními skenery, nebo že bychom zavedli nějaký totální sledovací systém, jako mají v Číně?)
  • Celé je to ale myslím jen prvotní šok a nějaká snaha, jak na to reagovat ve stylu „něco se okamžitě musí udělat, aby se to už nikdy neopakovalo“

3) „Naštěstí“ to byl jen psychicky narušený magor

  • Používat termín „naštěstí“ v souvislosti s touto neskutečnou tragédií, je asi špatně, lepší slovo mě ale nenapadá
  • Snažím se tím říci, že vnímám pro mne pozitivní fakt, že to nebyl žádný „aláhakbar“ nebo nějaký jiný podobný šílenec, který jedná na základě nějaké ideologie
  • Je to obrovská tragédie, ale já ji vnímám jako o malinkatý kousek menší tragédii, než kdyby to samé udělal někdo ve jménu nějakého „vyššího principu“

4) Souvislost s vraždou v Klánovicích a práce policie

  • Pokud se potvrdí souvislost s vraždou v Klánovicích, která se udála jen o pár dní dříve, pak je otázka, jestli police nemohla nějak předejít tomu druhému a výrazně většímu masakru
  • Rozhodně ale nechci nasazovat „psí“ hlavu polici, osobě ji celkem i respektuji
  • Z informací které mám k dispozici, mi přijde, že jak po vraždách v Klánovicích, tak i při masakru v Praze, asi dělali maximum možného
  • Při zásahu snad zemřel i nějaký policista nebo jsou i mezi zraněnými – informace jsou zatím jen kusé

5) Je to tragédie, neskutečná tragédie, ale život musí jít dál

  • Zaznamenal jsem reakce lidí, kteří jsou z této události v hodně špatném psychickém stavu
  • I já mám pocit (nejenom na základě včerejší tragédie), že svět, ve kterém žiji, se mění v něco, čemu přestávám rozumět a co se mi přestává líbit
  • Těch negativních událostí (za poslední 2 – 3 roky), na mě začíná být příliš mnoho
  • Neskutečná tragédie v Praze je fakt špatná, tohle se nikdy nemělo stát
  • Lidé by se v tom, ale neměli zbytečně utápět
  • Na interpretových portálech vznikají doslova stovky článků – jen na idnes.cz k tomu snad každých 15 minut vydávají nový článek
  • Přijde mi, že se média snaží z této tragédie vyždímat každou kapku pozornosti
  • Asi nemá smysl číst všechny tyto informace
  • A vlastně ani tento článeček, ten si píšu jen tak pro sebe, abych cellu tu věc dostal z hlavy.

Příliš mnoho negativních událostí, a příliš mnoho času věnovaného negativním informacím nikomu nepomůže.

Kdo chce, může se připojit k oficiální minutě ticha – vláda okamžitě naplánovala na 23. prosince 2023 státní smutek a v sobotu, ve 12:00, bude oficiální minuta ticha.

Kdo chce, může přispět na pomoc obětem – sbírek už existuje mnoho. Věřím, že se objeví i nějaká sbírka, která ocení dobrou práci policie (fakt si nemyslím, že by selhali).

Pak je ale potřeba žít dál, a celé Vánoce se v tom zbytečně neutápět. Přece si od jednoho psychotika nenecháme zkazit celé Vánoce. To je si to hlavní, čeho chtěl dosáhnout, tak mu to prosím nedopřejme. Ať se smaží v pekle.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *