Při placení v obchodě, je možné použít maximálně 50 kusů mincí. V bance vám vymění maximálně 100 kusů mincí (od jedné hodnoty), bez větších poplatků. Na České poště, se dá vyměnit i více mincí, ale zaplatíte běžný poplatek za poštovní poukázku.

Jak vyměnit drobné mince na bankovky? Jde to i bez placení poplatků

Řada lidí se hotovostí v běžném životě setkává čím dál tím méně. Dnes už není problém zaplatit ani drobné částky, jen bezhotovostní platbou. Zvláště pokud máte možnost bezkontaktního placení mobilem, tak je velmi snadné začít ignorovat hotovost.

Existuje poměrně hodně lidí, co už u sebe ani nenosí peněženku, nebo jen nějakou menší, kde má pouze nějakou „záložní“ hotovost.

Podle nedávného průzkumu, u sebe většina lidí nosí v hotovosti do 2000 Kč (a spíše méně). A leckomu tato částka vydrží třeba i celý měsíc, protože je to jenom záložní rezerva.

Přesto ale může nastávat řada situací, kdy je nutné zaplatit v hotovosti. A s tím je pak nezřídka spojeno i postupné hromadění drobných mincí.

Doma se mi postupně hromadí mince – co s tím?

Netvrdím, že jsem úplně typický případ, ale já u sebe nenosím klasickou peněženku. Jen malou dokladovku, kde mám různé plastové kartičky a pár bankovek.

A když už někde musím zaplatit v hotovosti, tak mi mince skončí v kapse. Doma je pak hodím do mističky na mince, kde se pak postupně hromadí. Možností, jak utratit drobné mince, mám jen málo.

Podobně na tom může být i mnoho jiných lidí. Někdo mince cíleně spoří, někdo zase v práci dostává dýška v drobných mincích. A někomu se bezúčelně hromadí, jako třeba mě.

Co se ale dá dělat s drobnými mincemi, když už se jich nahromadí až moc?

Jak se zbavit drobných mincí – jak je vyměnit za bankovky?

Možností, jak z nevyužitelných drobných mincí, udělat zase „normální“ papírové peníze, je hned několik. Někdy to ale není jednoduché:

  • Vložení mincí na účet v bance (vkladomat nebo přepážka)
  • Poslání mincí na účet přes Českou poštu
  • Utracení mincí při běžném placení
  • Výměna drobných mincí na větší mince

Výměna drobných mincí v bance – vkladový bankomat (mincomat)

Jednou z nejjednodušších možností, jak se zbavit drobných mincí (a udělat z nich zase použitelné peníze), nabízí vkladové bankomaty.

Bankomaty, do kterých je možné vložit peníze, provozuje hned několik českých bank. Možnosti, jak se takto zbavit mincí, jsou ale dosti omezené.

Mincomaty má aktuálně jenom ČSOB, a dají se najít jenom v několika větších městech. ČSOB má těchto vkladových bankomatů i pro mince cca 20 (seznam a umístění viz web ČSOB).

Do mincomantu, je možné nasypat i neroztříděné mince. Je ale omezen maximální počet, do jakého je to zdarma a bez poplatků (u ČSOB je to 5×200 kusů, tj. až 1000 mincí).

Kdysi tyto mincomaty měla i Česká spořitelna. Ale pokud je mi známo, tak je už před nějakou dobou zrušila. Pokud nejste klientem ČSOB, tak se mincí můžete zbavit jedině na přepážce.

Výměna mincí na bankovky na přepážce banky

Tuto druhou možnost, jak vyměnit drobné mince na bankovky, nabízí snad všechny banky. Na přepážce (přepážka pro práci s hotovostí, ale dnes už není součástí každé pobočky), je možné zdarma (bez poplatků) vyměnit až 100 kusů mincí.

Resp. těch 100 kusů platí jednu hodnotu, takže je možné během jedné operace udat 100 kusů korunových mincí, 100 kusů dvoukorun, 100 kusů pětikorun, 100 kusů desetikorun, 100 kusů dvacetikorun a 100 kusů padesátikorun.

Výměna tohoto množství mincí, by měla být snad u všech bank zdarma a bez placení poplatků (pokud si peníze takto vložíte na svůj účet). Jen je nutné do banky donést mince už roztříděné a správně spočítané.

Pokud by mince nebyly roztříděné, nebo pokud by to bylo více než 100 kusů od jedné hodnoty, tak se platí poměrně vysoké poplatky. Poplatek se u jednotlivých bank liší, ale většinou si řeknou o 1 – 5% z celkové částky a minimálně 100 – 250 Kč, takže to může být dosti nevýhodné.

Výměna mincí na bankovky na České poště

Jinou možností, jak se zbavit nechtěných „drobáků“ nabízí Česká pošta. Zde můžete udat i větší množství mincí než 100 kusů levněji, než v bance.

Na České poště, je možné poštovní poukázkou typu A, poslat peníze na účet do banky. Za poštovní poukázku se sice platí (do 5000 Kč je to 52 Kč, pak i více), ale zase takto dá udat i větší množství mincí.

Kolik mincí se dá použít při běžném placení v obchodě

Minice se dají pochopitelně použít i při běžném placení v obchodech. Pozor jen na to, že obchodník má sice povinnost přijímat platby v hotovosti. Nemá už ale povinnost přijmout neomezený počet mincí.

Pokud budete chtít v obchodě udat více než 50 kusů mincí (tento limit platí pro všechny různé hodnoty mincí), pak to obchodník může odmítnout.

Kdybyste ale chtěli „prudit“, tak tento limit se vztahuje na jednu platbu. Pokud tedy jeden velký nákup rozdělíte na několik menších nákupů, tak můžete zaplatit několikrát, a pokaždé udat 50 mincí.

Jsou i obchody, kde vám rádi nechtěně mince vymění přímo na bankovky. O mince mají obvykle zájem trafiky, a různé další obchody kde se často platí menší částky v hotovosti.

Pokud nebudete chtít měnit mince zrovna ve chvíli, kdy za vámi stojí dlouhá fronta dalších nakupujících, tak vám v mnoha obchodech mince rádi vymění.

Jak vyměnit drobné mince na větší mince

Pokud se chcete zbavit jenom „malých drobáků“, jako jsou koruny a dvoukoruny, a nevadí vám větší mince (10 Kč, 20 Kč, 50 Kč), pak docela dobře fungují různé prodejní automaty.

Na začátku tam nahážete nějakou vhodně zaokrouhlenou sumu mincí – například 100 Kč v korunových mincích, a pak zmáčknete storno tlačítko (zrušení/ukončení transakce/vrácení peněz) a z prodejního automatu vám vypadnou třeba 2 padesátikoruny.

Velká většina prodejních automatů, má totiž oddělený příjem peněz (mincí) a jejich vracení. Takže i tímto způsobem se dá zbavit drobných mincí.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *