Od ledna 2025, by se mohl TV poplatek zvýšit na 160 Kč (zvýšení o 25 Kč měsíčně, o 300 Kč za rok, nyní se platí 135 Kč měsíčně, tj. 1920 Kč za rok). Podle nových podmínek, by byla povinnost platit televizní poplatek, už na základě vlastnictví mobilního telefonu nebo počítače připojeného na internet.

Televizní poplatky se zvýší na 160 Kč měsíčně, platit se bude i za mobil!

Ministerstvo kultury přišlo s návrhem, aby se zvýšily televizní poplatky. Pokud by byl návrh schválen, pak by se od ledna 2025, zvýšil poplatek na 160 Kč měsíčně (tj. necelé 2 tisíce korun za rok).

Aktuálně, je televizní poplatek stanoven na 135 . Ministerstvo navrhuje zvýšení o 25 Kč. Tj. zvýšení o 18,5%, což vzhledem k inflaci asi není nijak přehnané.

Současně ale padl návrh, aby se televizní poplatek platil i za mobilní telefon. Tedy nejenom za televizi přijímač (resp. za „zařízení, které je technicky způsobilé přijmout televizní signál šířený rádiovými kmitočty, družicemi nebo kabelovými systémy), ale i za další zařízení včetně mobilních telefonů.

Kdo má povinnost platit televizní a rozhlasový poplatek?

Pokud pomineme, že firmy, živnostníci nebo hotely to mají jinak, tak se podle aktuálních podmínek vztahuje televizní a rozhlasový poplatek na domácnost.

Tj. nezáleží na tom, kolik máte doma zařízení, kolik tam bydlí lidí. Poplatek se za celou domácnost platí jenom jednou. Přičemž pokud platíte poplatek v bytě, pak už jej nemusíte platit na chatě/chalupě.

Povinnost platit televizní poplatek má majitel bytu/domu nebo nájemník (pokud v bytě bydlí alespoň 30 dní).

Povinnost platit televizní poplatek vzniká, už na základě toho, že vlastníte televizi (nebo nějaké jiné zařízení je technicky způsobilé přijmout televizní signál).

To, že jste posledních 10 roků neviděli nic z produkce České televize, nehraje roli. Nehraje roli ani to, že televizi používáte například jenom jako monitor k herní konzoli.

Poplatek se musí platit, i když televize není připojena k anténě. Stačí už jenom to, že je televize připojená na internet a vy si na ní pouštíte něco z Netflix nebo HBO. Nebo to, že je technicky schopná přijímat signál.

Povinnost platit poplatek tedy není nijak navázána na to, jestli je/není sledována ČT. Povinnost se vztahuje na vlastnictví přístroje.

Prostě taková „presumpce viny“ – máš přístroj, mohl by ses teoreticky dívat, tak musíš platit. Nově se má tato „presumpce viny“ rozšířit i na vlastnictví mobilního telefonu nebo počítače s připojením na internet.

Odhlášení televize: Kdo nemusí platit televizní poplatek?

Z povinnosti platit TV poplatek se dá vyvázat tím, že vyplníte příslušné čestné prohlášení, že nevlastníte televizi.

Pro odhlášení televizního poplatku je možné využít i další metody, popsané na webu České Televize:

Televizní poplatek lze odhlásit jen ze zákonem stanovených důvodů. Jde zejména o případy, kdy:

  • Poplatník zemřel – odhlášení SIPO poplatníka můžete provést na kterékoliv pobočce České pošty. Pro odhlášení je třeba předložit úmrtní list a spojovací číslo SIPO. V případě přímé platby na účet České televize zašlete prosím doklad o úmrtí poplatníka e-mailem na adresu poplatky@ceskatelevize.cz, datovou schránkou na ID y7rjeuf nebo poštou na adresu Česká televize, Televizní poplatky, Kavčí hory, 140 70 Praha 4. Pokud nemáte doklad o úmrtí k dispozici, nebo máte další otázky, kontaktujte nás na telefonním čísle: 261 133 885 nebo e-mailem na poplatky@ceskatelevize.cz
  • již nevlastníte televizní přijímač (zašlete formulář Evidenční list: zde)
  • začal jste sdílet společnou domácnost s jiným evidovaným poplatníkem – zašlete nám variabilní číslo plátce, se kterým sdílíte domácnost a zároveň zašlete odhlášku (zde)

O veškerých změnách je nutné nás informovat do 15 dnů od dne jejich vzniku a to buď e-mailem na adresu poplatky@ceskatelevize.cz, datovou schránkou na ID y7rjeuf nebo poštou na adresu Česká televize, Televizní poplatky, Kavčí hory, 140 70 Praha 4.

Jak to bude s placením TV poplatku za mobilní telefon?

Definice zařízení, „které jsou technicky způsobilé přijmout televizní signál“ se má od začátku roku 2025 rozšířit i o mobilní telefony s přístupem na internet. Nebo i o počítače připojené na síť nebo například tablety.

Nic se ale nemění na tom, že TV poplatek se platí jenom jednou za celou domácnost. Změní se hlavně to, že z placení poplatku, už se nepůjde tak jednoduše vyvázat.

To, že někdo nemá televizi, už dnes není až tak velká výjimka. Ale lidí, kteří jsou bez televize i bez jakéhokoliv připojení na internet (bez počítače, mobilu, tabletu, apod.), bude asi poměrně málo. Výjimky se ale asi najdou.

Je spravedlivé, že se musí platit daň (poplatek) České televizi?

Můj osobní názor na placení TV poplatků je rozporuplný:

  • Veřejnoprávní televize (která je alespoň částečně nezávislá) má smysl – ať už se jedná o základní zpravodajství až po různé kauzy a „veřejný dohled“ nad politikou, apod.
  • Rozsah služeb takové veřejnoprávní TV, by ale nemusel zahrnovat 5 různých programů včetně sportu a pohádek pro děti, to už je myslím čistá komerce
  • Osobně televizní vysílání nesleduji (neoslovily mě ani streamovací platformy typu Netlix nebo HBO; jenom občas (jednotky případů za rok) si stáhnu nějaký film, a to plně pokrývá moji osobní potřebu „koukání na televizi“)
  • Nežiju ale na pustém ostrově a tudíž některé výstupy České Televize občas použiji – ať už přímo, když mě Google zavede na web ČT při hledání nějaké informace, tak i zprostředkovaně, kdy ČT odkryje nějakou kauzu, o které se pak více píše v médiích
  • Vzhledem k tomu, že mám rodinu, tak když byly děti menší, tak občas ČT sledovali (pohádky a další vysílání na „Déčku“), byť poslední 2 – 3 roky je už to nezajímá. Až budu za 30 let v důchodu, tak možná také začnu z nudy sledovat TV, takže pak se mi ČT bude hodit
  • Máme doma televizi, takže platíme (sice připojenou jenom na NAS – aktuální formát digitálního vysílání už není schopná dekódovat, takže už ani není technicky schopná přijmout nějaký funkční TV signál), která je ale připojená na internet a děti si tam občas pouští něco z Netflixu, takže asi splňujeme definici toho, kdy je povinné platit poplatky

Osobně tedy s placením poplatku do určité míry souhlasím. Ať už formou jako je to nyní, nebo formou platby ze státního rozpočtu (ona je to daň tak jako tak).

S čím ale úplně nesouhlasím, je výše poplatku. Resp. nesouhlasím s tím za, co a jak se utrácí mnou zaplacený poplatek.

Spektrum služeb, které se snaží nabízet ČT, mi přijde neadekvátní. Můj osobní pocit je ten, že ČT se snaží konkurovat komerčním TV stanicím. Což by ale neměla. Měla by dělat pouze nějaký „veřejnoprávní základ“.

Další věcí je to, že efektivita hospodaření ČT bude vždy nízká (viz několik různých kauz předražených nákupů a nesmyslných investic). ČT, která žije z „cizích“ peněz, se nemusí snažit o stejnou efektivitu, jako soukromé komerční stanice. Proto by měla dostávat jen základní (nezbytné) minimum. A každou korunu navíc, by měla velmi dobře zdůvodnit. Na tiskové konferenci MKČR zazněla jen hromada prázdných „keců“.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *