Firmy plánují, že se v roce 2024, zbaví velké většiny dohodářů. Práce na dohodu o pracovní činnosti (DPČ) nebo na dohodu o provedení práce (DPP), už nebude tak výhodná, jako doposud. Dohodáři sice budou mít nárok na placenou dovolenou, ale nikdo je nebude chtít zaměstnat.

Pracujete na dohodu DPP nebo DPČ? Asi brzy dostanete výpověď. Firmy už dohodáře nechtějí!

Dohodáři (lidé, kteří pracují na dohodu o provedení práce (DPP) nebo na dohodu o pracovní činnosti (DPČ), tvoří poměrně velkou skupinu zaměstnanců.

Podle některých statistik, jich je asi 300 tisíc (podle jiných ale podstatně více – u nemalé části dohod se neplatí odvody, tak nejsou v některých statistikách).

Práce na dohodu DPP nebo DPČ, je ideální například pro studenty. Ať už jako krátkodobá brigáda o prázdninách, nebo i jako dlouhodobý přivýdělek během školního roku.

Poměrně hodně lidí, pracuje na dohodu, vedle svého zaměstnání. Dohody jsou využívány i důchodci (invalidní, starobní), maminkami na mateřské či rodičovské, atd.

Během roku 2023, se ale připravuje mnoho změn, které pro některé dohodáře budou znamenat konec zaměstnání.

Co se bude měnit u dohody DPP a DPČ v roce 2023/2024

Na podzim 2023, by měla začít platit novela zákoníku práce. Jedná se o několik větších změn, které se týkají právě práce na dohodu:

  • od začátku roku 2024, bude u dohody DPP a DPČ nárok na placenou dovolenou
  • u dohody bude nárok na písemné zdůvodnění výpovědi
  • u dohody bude nárok na převodní z dohody na pracovní poměr (po půl roce)
  • nově bude nárok i na písemný rozpis směn (3 dny předem)
  • bude nárok na překážky v práci (návštěva u lékaře v pracovní době, apod.)
  • bude nárok na příplatky za práci v noci, ve státní svátek, o víkendu
  • a další menší změny

Od začátku roku 2024, by měl začít platit konsolidační balíček (úsporná opatření). Ani v něm se nezapomnělo na dohody:

  • od začátku roku 2024, se všechny dohody budou evidovat u ČSSZ
  • při příjmu nad cca 10 000 Kč od jednoho zaměstnavatele nebo nad cca 16 000 Kč od více zaměstnavatelů se bude platit pojištění (standardní povinné srážky ze mzdy)
  • práce na dohodu se pro zaměstnavatele podstatně prodraží
  • u dohod bude vysoká míra nejistoty, kolik budou náklady na zaměstnance
  • bude velký nárůst administrativy spojené s dohodami

Všechny výše uvedené změny ve výsledku znamenají, že zaměstnávat dohodáře, už pro firmy nebude tak výhodné, jako doposud.

Firmy se začnou zbavovat dohodářů

Možnost práce na dohodu, byla výhodná jak pro zaměstnance, tak i pro firmy. Pro stát už to tak výhodné nebylo (neměl přehled o tom, kolik lidí vlastně pracuje na dohodu, byly nižší odvody na sociální a zdravotní pojištění, atd.).

Většina firem očekává, že se v blízké době začne zbavovat dohodářů, nebo jejich počet alespoň výrazně omezí. Nebude to sice znamenat úplný konec práce na dohodu. Dohodářů ale zřejmě bude podstatně méně, než doposud.

Podle průzkumu Hospodářské komory ČR, zhruba 80% zaměstnavatelů počítá s tím, že bude rušit dohody, nebo je omezovat – viz graf:

zdroj: Hospodářská komora ČR

zdroj: Hospodářská komora ČR

Pro firmy je hlavním problémem nepředvídatelnost nákladů na zaměstnance. Jedná se o povinnou evidenci u ČSSZ. Někdy se bude platit pojištění a někdy ne. Pro firmy s tím bude hodně papírování. A může se jim to prodražit cena práce.

Firma za zaměstnance platí odvody ve výši cca 34% z hrubé mzdy. Nárok na placenou dovolenou, znamená zvýšení nákladů o dalších cca 10 – 12%. Ve výsledku tak může dohodář stát firmu o 50% více, než doposud. A to je problém.

Pracujete na dohodu? Připravte se na výpověď!

Dá se očekávat, že mnoho firem nechá doběhnout dohody jen do konce roku (dohody jsou obvykle jen na dobu určitou). Nebo začnou rozdávat výpovědi.

Jednou z nevýhod práce na dohodu, je velmi nízká „ochrana“ zaměstnance. Zatímco u klasického pracovního poměru, je možnost výpovědi dosti omezená, u dohody to neplatí.

U dohody je možno dostat výpověď v podstatě kdykoliv a bez uvedení důvodu. Výpovědní doba je jenom 15 dní. Takže zbavit se dohodářů, je pro firmy poměrně snadné. Nemusí jim ani platit odstupné.

Proč se vláda vrtá v něčem, co funguje?

Změny, které se připravují pro dohody, jsou dle mého chybný krok. Dohody fungovaly poměrně dobře. Dávaly flexibilní možnost sehnat brigádu/přivýdělek. Pro firmy to zase byla vítaná pomoc. Pro řadu sezónních zaměstnání, ani není jiná možnost, než dohoda.

Ano, s dohodami se „čarovalo“, aby se nemusely platit odvody státu. Také jsem jako student měl brigádu na DPP s hodinovou sazbou 1000 Kč a oficiálně pracoval jen 10 hodin měsíčně (protože limit 300 hodin za rok, a 10 000 Kč měsíčně, že…).

Ano, dohody byly pro zaměstnance v některých ohledech nevýhodné. Na druhou stranu, při aktuální nezaměstnanosti, není tak velký problém najít klasické zaměstnání. Ne každý ale na to má kapacitu (časovou, zdravotní, atd.).

Ano, v této oblasti stát určitě přichází o peníze (a další náklady jsou pak spojené se sociální podporou lidí, co si platí jen minimální odvody). Nemyslím si ale, že to je až tak významný únik (ve srovnání s jinými oblastmi).

Ve chvíli, kdy bude silně omezena možnost práce na dohodu, tak zde bude velká skupina lidí, co bude kvůli nízkému příjmu odkázaná na sociální dávky. Zatímco nyní se dalo přivydělat pár tisíc, nově už to nepůjde.

Respektive to půjde i nadále, ale na černo. Takže zatímco doposud měl stát alespoň nějakou kontrolu, nad tím kdo pracuje mimo pracovní poměr. Nově už nebude mít přehled vůbec. A černá/šedá ekonomika se zase o něco rozšíří (to se současné vládě povedlo už i s rušením EET).

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *