Na konci dubna 2022, oznámila vláda záměr, vyplatit všem dětem do 18 roků, mimořádný jednorázový příspěvek 5000 Kč. Přídavky by dostaly všechny rodiny, jde je celkový hrubý roční příjem do 1 miliónu korun. Spíše než podpora pro rodiny, je to předvolební úplatek pro voliče s dětmi.

Mimořádný příspěvek 5000 Kč na dítě – pomoc pro rodiny nebo předvolební úplatek?

Rozmohl se nám tady takový nešvar. Politikové se zvykli, uplácet před volbami část voličů úplatkem ve výši 5000 Kč. Nedávno to bylo rouškovné pro důchodce (blížily parlamentní volby). Letos je to pro změnu téměř plošný příspěvek 5000 Kč na dítě (na podzim jsou volby do obecních zastupitelstev).

Pravda, důchodců je více, takže minule ten „předvolební“ příspěvek stál státní pokladnu o pár miliard korun více, než kolik to bude stát letos (zatím se mluví o cca 2,1 miliónu dětech, které by měly na mimořádný jednorázový příspěvek nárok, tj cca 11 miliard korun).

Inflace je 13% a zřejmě bude ještě vyšší

O tom, že aktuální situace u mnoha rodin (nejenom těch s dětmi), je složitá, asi není potřeba dlouze diskutovat. Inflace okolo 13% (s výhledem že to bude i 15%, nebo i více), tady už hodně dlouho nebyla. Zdražuje v podstatě úplně vše. Od pohonných hmot, přes potraviny, nájmy až po energie.

Řada rodin, samoživitelek, nebo i jednotlivců, se propadá do čím dál tím větší chudoby. U většiny českých domácností, se v roce 2022, očekává pokles reálného příjmu. Zjednodušeně řečeno, všichni lidé v ČR letos „zchudnou“ a sníží se jim životní standard.

Mimořádný jednorázový příspěvek 5000 Kč na dítě do 18 roků

To, že se s tím vláda snaží něco dělat, je určitě chvályhodné. Například mimořádné (a velmi výrazné) zvýšení příspěvku na bydlení, na začátku roku 2022, bylo vzhledem k tomu, jak zdražila elektřina a plyn, více než na místě.

I zvýšení životního a existenčního minima od dubna 2022, se dá plně pochopit. Zvýšilo se jen o 10%, přičemž souhrnná inflace od posledního zvýšení je už přes 15% (takže zvýšení asi mělo být i vyšší).

Nyní ale vláda navrhuje něco, co vůbec nedává smysl. Chtějí adresnou (cílenou) pomoc pro rodiny dětmi, která ale bude zřejmě vyplacena skoro všem, kdo si o ni řeknou.

Ve středu 28. dubna 2022, oznámila vláda, že by v srpnu 2022, chtěla všem dětem do 18 roků, vyplatit mimořádný jednorázový příspěvek 5000 Kč. Budou na něj mít nárok rodiny s ročním příjmem do 1 miliónu korun.

Hrubé nebo čisté příjmy, ve výsledku je to asi jedno

Původně vláda tvrdila, že na mimořádný jednorázový příspěvek na dítě, budou mít nárok rodiny, kde je roční čistý příjem do 1 miliónu korun. Takže například i samoživitelka s jedním dítětem a vysoce nadprůměrnou mzdou okolo cca 105 000 Kč měsíčně, by od státu dostala příspěvek 5000 Kč na dítě.

U dvoučlenné rodiny, by byl nárok na mimořádný přídavek na dítě, i v případě, že oba rodiče mají výplatu lehce nad 50 000 Kč hrubého.

Nechci nijak rozporovat, že aktuální vysoká inflace, nějakým způsobem dopadá na všechny. Ale opravdu 5000 Kč vyplacených jednorázově, nějak vyřeší situaci u rodin s příjmem okolo 100 tisíc korun měsíčně?

Po dvou dnech se ale vláda raději rychle opravila, a nyní se již mluví o tom, že nárok na mimořádný příspěvek bude při příjmu do 1 miliónu korun hrubého. Tj cca 83 tisíc korun čistého měsíčně. To je pořád lehce nadprůměrný příjem (i když se rozdělí na dva rodiče).

Předvolební příspěvek pro voliče  – 5000 Kč se opakuje

Jak již bylo zmíněno v úvodu, je to asi rok a kousek (závěr roku 2020), co se vyplácel příspěvek pro důchodce 5000 Kč (říkalo se tomu „rouškovné“). Tehdy se to vysvětlovalo tím, že když je ta hrozná epidemie COVID, tak aby důchodci netrpěli. Souvislost s blížícími se volbami byla jen čistě náhodná (mrk, mrk).

Rouškovné pro důchodce prosadila vláda v čele s premiérem Babišem (ANO), a opozice kvůli tomu poměrně hodně protestovala.

Nyní nám ta protestující opozice vládne (a já jsem je bohužel volil), a chce posílat 5000 Kč skoro všem rodinám s dětmi. Bez ohledu na to, že jednorázový příspěvek vůbec nic nevyřeší. A volby v tom opět nehrají žádnou roli ( … výplata příspěvku v srpnu, volny na konci září, to spolu fakt nesouvisí …)

Systémové řešení pro rodiny s dětmi?

Kdyby chtěla vláda nějaké systémové řešení, tak měla zvýšit daňovou slevu na dítě. Nebo se daly zvýšit přídavky na děti. U nich je nastaven limit do 3,4 násobku životního minima, a dostávají je tak převážně jen ti, kdo je opravdu potřebují.

Pokud chtěla vláda nějak plošně ulevit, měla popřemýšlet, co lidi nejvíce trápí. Vysoké ceny za potraviny, pohonné hmoty nebo energie – to se dá řešit snížením sazby DPH, nebo dokonce nulovou sazbou.

Pravda s nulovou sazbou DPH, stát na první pohled přijde o hodně peněz (příjem z DPH, tvoří podstatnou část z příjmů státního rozpočtu).

Ale ty peníze, přece nikam „nezmizí“. Peníze, které lidé ušetří na DPH za základní věc jako jídlo, elektřina, plyn či jiné, zase utratí za něco jiného. A tam ať si stát vezme svých 21%. Ve výsledku by o nic nepřišel. Příjmy rozpočtu by dost možná byly stejné, nebo možná jen o něco málo nižší …

Posílat 5000 Kč v srpnu, které většina rodin ihned utratí jen za nákup školních potřeb, nic neřeší.

Lidé budou mít stejně málo peněz, jako před tím. Je to prostě jen předvolební uplácení voličů. To jsem od současné vlády opravu nečekal. Prý „nejsme jako Babiš“ ….

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *