Podle ČSÚ je aktuální meziroční inflace cca 13%. Reálná inflace – například zdražení potravin v obchodech – je ale podstatně vyšší. Podle mých osobních výdajů za potraviny, mi to vychází na cca 20 – 25%, při meziročním srovnání. Možná i více.

Inflace je podle ČSÚ skoro 13%, reálně je to ale mnohem více (možná až 20%)

Podle informací zveřejněných ČSÚ (Český statistický úřad), stoupla za březen 2022, meziroční inflace na 12,7%. Mezi měsíční zvýšení inflace (oproti únoru 2022), je o 1,7%. Takže to, co loni stálo 1000 Kč, stojí 1127 Kč, resp. z každé tisícovky, meziroční inflace „sežrala“ 127 Kč.

Podle kvalifikovaných odhadů, to navíc vypadá, že minimálně do poloviny roku 2022, bude inflace ještě stoupat na cca 14 – 15%. Jak to bude dál, asi nikdo neodhadne, kvůli turbulentní situaci na Ukrajině, která má na inflaci poměrně zásadní vliv.

Můj osobní pocit je, že reálná inflace (ceny v obchodech), se zvýšily podstatně více, než uváděných 12,7%. Reálně to vidím spíše tak na 20 – 25%, možná i více.

Kolik je inflace v ČR a jak se zvyšuje?

V následujícím grafu, je poměrně hezky vidět, že meziroční inflace se začala zvyšovat v druhé polovině roku 2021. To hrálo roli především ekonomické oživení spojené s ústupem epidemie COVID (+ efekt předchozích „bambiliónů“ COVID peněz v dotacích/podpoře).

Na podzim a na konci roku 2021, se k tomu přidalo prudké zdražování elektřiny a plynu. Inflace se zvýšila na 6 – 7%.

Na začátku roku 2022, se pak dostala inflace už přes 10% a směřuje k 15%. Především díky válce na Ukrajině, která přímo i nepřímo, ovlivňuje celý svět (a nejenom z ekonomického pohledu).

Graf: Jak se zvýšila inflace 2020 – 2022

Graf: Jak se zvýšila inflace 2020 - 2022

Graf: Jak se zvýšila inflace 2020 – 2022

Jaká je reálná inflace – ceny v obchodech?

Jedna věc, jsou údaje zveřejňované Českým statistickým úřadem. Jiná věc je ale realita. Nechci nijak polemizovat s metodikou výpočtu inflace, kterou používá ČSÚ. Počítám, že to vymýšlejí mnohem chytřejší lidé než já :).

Mohu ale vycházet z vlastní zkušenosti, kdy je prostě vše násobně dražší. A je to o více, než uváděných  6 – 13%, za posledních cca 8 měsíců.

Pro modelovou ukázku jsem si vybral potraviny. Ty dle mého osobního pocitu (a i podle „tvrdých dat“ z bankovního účtu) zdražily o více, než uvádí inflace.

Vzhledem k tomu, že jsem si moc nevšiml, že by něco zásadněji zlevnilo (aby tak vycházela celková inflace nižší), tak mám pocit, že mezi oficiální a reálnou inflací je dost zásadní rozdíl.

O kolik zdražily potraviny za posledního cca půl roku (2021/2022)

U nás doma máme některé povinnosti rozděleny, a já jsem „vyhrál“ převážnou část nákupů potravin. Poměrně pravidelně chodím do prodejen Tesco a Albert. Kromě drobných výjimek, to jsou pravidelně 3 nákupy týdně.

V následujícím grafu jsou data za posledních 12 měsíců, po týdnech, které jsem si vyfiltroval z bankovního účtu. V datech mohou být drobné chyby, které jsem neřešil (třeba v září tam asi budou nějaké nákupy i školních pomůcek, jindy zase něco jiného, co není přímo potravina, ale jinak moc věcí mimo jídlo nekupuji).

Můj osobní pocit je, že zatímco dříve se běžný nákup pohyboval okolo 1000 Kč (+/- 200 Kč), tak nyní je běžný nákup spíše okolo 1500 Kč (+/-).

V grafu je to i poměrně dobře vidět. Zatímco duben až září 2021, se běžné týdenní výdaje za potraviny pohybovaly okolo 3000 Kč (+/- průměr), na konci roku 2021 už to bylo okolo 4000 Kč a v roce 2022 se to začíná blížit k 5000 Kč.

Přitom moje nákupní zvyklosti se za poslední rok nijak nezměnily (nebo si to neuvědomuji). Nakupuji +/- to samé každý týden. Pečivo, potraviny krátkodobé spotřeby, zeleninu a ovoce kupuji většinou bez většího ohledu na cenu. Věci, které používáme pravidelně, ale vydrží dlouho (káva, sirupy, kečupy, těstoviny, mouky, olej, atd., atd.) se snažím kupovat v akci.

Takhle statistika určitě není tak přesná, jako ta od ČSÚ, protože občas koupím něco navíc (mimo „obvyklý spotřební koš“), jindy jsme mimo domov, nebo občas zajdu i do jiného obchodu (Billa, Lidl, které jsem tam nezahrnul – i když spíše jen výjimečně). Pro orientační představu to asi stačí.

Graf: O kolik zdražil nákup potravin 2021 – 2022

Graf: O kolik zdražil nákup potravin 2021 - 2022

Graf: O kolik zdražil nákup potravin 2021 – 2022

Co dělat s vysokou inflací?

K tomu, abych se podíval na svoje výdaje za potraviny, mě přivedl komentář Patrika Zandla, který popisuje podobnou zkušenost (byť z trochu jiného pohledu)t. V příspěvku se dále zamýšlí nad tím, že takto vysoká zdražování (nejenom potravin), dopadá hodně na nízkopříjmové domácnosti.

S tím musím souhlasit. Pravda, asi jsem v podobné situaci jako Patrik, který svoje výdaje až tak moc řešit nemusí (i když on si tedy v rámci experimentu nastavil limit 10 000 Kč na měsíc, který já tedy nemám).

Neříkám, že si nevšimnu, jestli za jídlo utratím 12 000 Kč za měsíc nebo 20 000 Kč za měsíc. Ten rozdíl vidím i já, ale moc mě to netrápí.

Zkouším se ale vžít do situace lidí, kteří si mohou dovolit utratit za měsíc jen nějakou přesnou sumu. A za posledního půl roku, si za tuto sumu mohou koupit podstatně méně. ČSÚ mluví o inflaci cca 13%, já osobě vidím reálnou inflaci přes 20%.

Zajímalo by mě, co s tím bude vláda dělat, a jestli se s tím dá vůbec něco dělat? Pokud je mi známo, tak se letos budou zvyšovat důchody snad dokonce 3x (v lednu, v červnu a možná i na podzim 2022).

V dubnu se také zvyšovalo životní minimum, což vede ke zvýšení sociální dávek, nebo k rozšíření okruhu příjemců této sociální podpory.

Co ale rodiny s dětmi, které sice nespadají mezi úplné „sociální“ případy?

Včera jsem narazil na informaci, že chce vláda schválit jednorázový příspěvek 5000 Kč na dítě. To je ale myslím „o ničem“. Rodina se dvěma dětmi, takhle někde v srpnu dostane sice 10 000 Kč navíc, to jí ale reálně pokryje zvýšené náklady maximálně na 2 – 3 měsíce.

Trochu se bojím, co takto vysoká inflace a zdražování udělá se společností. Hodně lidí asi „zchudne“. Možná to povede i k nějakým „sociální nepokojům“. Také to asi může mít hodně negativní vliv na podporu situace na Ukrajině.

Rozhodně to není moc dobrá situace …

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *