I když se neustále mění podmínky pro exekuce nebo pro osobní bankrot (oddlužení), pořád se zvyšuje počet lidí, co mají více exekucí. Existuje tedy mnoho lidí, kteří se dostali do neřešitelné situace, kdy své dluhy nejsou a nebudou nikdy schopni zaplatit. Co s tím

Exekuce potřebují změnu, jinak se nic nevyřeší

V tomto týdnu měla sněmovna projednávat jednu z dílčích změn v oblasti exekucí. Řešilo se, jak sloučit exekuce jednoho dlužníka pod jednoho exekutora. Aktuálně si každý věřitel může zvolit svého exekutora, a jeden dlužník pak musí komunikovat s více exekutory.

Více různých exekutorů pak znamená mnohem vyšší náklady na vymáhání exekuce, což vede k tomu, že se dluhy zvyšují do té míry, že dlužník je není schopen nikdy reálně zaplatit.

Kolik lidí má v ČR exekuci

Je docela zajímavé se podívat na počet exekucí v ČR. Aktuálně má každý 11 dospělý člověk v ČR alespoň jednu aktivní exekuci.  To znamená, že nyní je v ČR 800 tisíc lidí, kteří mají exekuci na plat, exekuci na účet nebo u nich probíhá mobiliární exekuce na majetek.

Největší problém je ale v tom, že zatímco celkový počet lidí v exekuci spíše klesá (po epidemii koronaviru se to ale asi změní). Počet lidí, kteří mají více exekucí, roste. A zvyšuje se i průměrná výše dluhu. Co to znamená?

Pravidla pro exekuce se průběžně mění

V posledních letech dochází skoro každý rok k nějakým změnám v oblasti exekucí. Například jen v roce 2020 se 3x mění – zvyšuje nezabavitelné minimum při exekuci. Měnilo se na začátku roku (od 1. 1. 2020), měnilo se v dubnu (od 1. 4. 2020) a změní se i nyní, od začátku července (od 1. 7. 2020).

Další změny v roce 2020 byly v souvislosti s epidemií. Dočasně se zastavily exekuce na majetek. Nebo se zvýšila nezabavitelná částka při exekuci na účet v bance.

Loni (v roce 2019) se také mírně zvýšila nezabavitelná částka. Ale hlavně začala platit novela insolvenčního zákona, která umožnila, aby více lidí dosáhlo na osobní bankrot (oddlužení u soudu).

Je zde řada faktorů, díky kterým klesá počet lidí v exekuci:

Přesto ale zůstává hodně lidí v exekuci a zvyšuje se jim počet exekucí a celková výše dluhů

Je potřeba vyřešit staré exekuce

Osobně mám pocit, že lidé, kteří nově spadnou do exekuce (poprvé), mají díky postupnému zlepšování podmínek poměrně vysokou šanci, že svou exekuci nějak rozumně vyřeší a budou zase žít normálně.

Problém jsou ale lidé, co „nasbírali“ hodně exekucí v minulosti. Těm postupné změny podmínek až tak moc nepomáhají. Pokud už má někdo velké dluhy nebo několik exekucí, tak i když se snaží splácet, nemá často ani šanci stíhat platit úroky. Natož aby se mu dařilo splácet základní dluh.

Domnívám se, že je potřeba nějaké systémové řešení, které by lidem, kteří nasbírali vysoké dluhy v minulosti, které prostě reálně nikdy nejsou schopni zaplatit, umožní začít znovu.

Vyhýbat se placení dluhů je určitě špatné

Nechci se nijak zastávat lidí, co si naberou půjčky a pak se vykašlou na splácení. Jsem ale realista. V té velké skupině 800 tisíc lidí, co jsou nyní v exekuci, bude určitě nemalá část těch, kdo prostě reálně nikdy nebudou schopni tyto dluhy zaplatit.

Nikam nevedoucí exekuce ale také není správná

Tím, že jsou ale v nekonečné exekuci, se ale tak jako tak nic nevyřeší. Tihle lidé pak většinou nepracují vůbec (a berou jen sociální dávky, takže nás to všechny stojí peníze).

Nebo to u nich může vést k různé polo legálním nebo nelegálním aktivitám. Tím, že společnost udržuje velkou skupinu lidí, v neřešitelné/nekonečné exekuci asi nejvíce trpí ona.

Ve výsledku to společnost stojí mnohem více peněz:

  • Náklady na sociální dávky pro lidi v exekuci
  • Náklady na soudy, které řeší nekonečné a reálně nevymahatelné exekuce
  • Náklady zaměstnavatelů, kteří musí komunikovat s desítkami exekutorů

A mnoho dalšího. Nikde jsem nenašel nějaké vyčíslení těchto nákladů, ale mám za to, že to bude poměrně velká suma.

Dluhy se mají platit

Ještě jednou zopakuji, že se nechci nijak zastávat lidí v exekuci. Většinou si za to mohou sami.

Z aktuální situace mám ale pocit, že by byl potřeba nějaký „restart“. Nově už myslím není tak snadné spadnout do nekonečných dluhů. I podmínky pro splácení exekucí nebo pro oddlužení se hodně změnily.

Je ale potřeba vyřešit ten velký balík exekucí z minulosti. Například tím, že by se této skupině lidí odpustili úroky. Takže by dlužníci zaplatili jen základní dluh. Nebo že by se nějak zpětně zregulovaly náklady na vymáhání. Dříve bylo možné, aby se z nezaplacení pokuty 500 Kč stal dluh 20 – 30 tisíc korun. Dnes už to nejde. Tyto staré, nesmyslně vysoké dluhy ale zůstaly a nabíhají u nich úroky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *