Už za pár dní by měl vstoupit v platnost plošný zákaz kouření v restauracích.

Za pár dní začíná zákaz kouření v restauracích

Už za pár dní by měl vstoupit v platnost plošný zákaz kouření v restauracích. Nekuřáci se mohou začít radovat, že už nebudou muset studovat webové stránky nebo nálepky na dveřích restaurací, jestli ta která, je nekuřácká. Kuřáci se zase budou moci začít cítit jako diskriminovaná menšina, která je vyháněna na déšť a mráz. Provozovatelé hospod a restaurací se zase bojí toho, jestli nepřijdou o velkou část pravidelných návštěvníků a nezkrachují.

Nakolik je vhodný plošný zákaz kouření

Já sám osobně jsem odnaučený kuřák. Ale rozhodně nepatřím mezi tu „militantní“ část odnaučených kuřáků, kteří jsou radikálnější než běžní nekuřáci. Pravda, dnes už mi cigaretový kouř nevoní tak jako kdysi, a spíše se mi z něj dělá špatně, ale mám pochopení pro všechny závisláky. Tedy alespoň do chvíle než mi začnou cigaretový kouř foukat do obličeje, nebo než si se zapálenou cigaretou stoupnou hned vedle mě na zastávce autobusu či tramvaje.

Také si myslím, že snad všichni kuřáci uznávají, že kouření není zdravé a škodí. Já tedy osobně neznám žádného kuřáka, který by si nebyl vědom zdravotních rizik a škodlivosti kouření. Byť pravda, většina z nich (tak jako i já kdysi), spoléhá na to, že zrovna oni budou v tom menším procentu kuřáků, u kterých se rakovina z kouření neobjeví (nebo jiné zdravotní problémy způsobené kouřením).

Osobně ale nejsem zcela přesvědčený, nakolik je takovýto plošný zákaz kouření vhodný.  Je na to několik pohledů.

Svoboda člověk začíná tam, kde končí svoboda jiného

Na jednu stranu souhlasím s tím, že stát by neměl nařizovat soukromému majiteli, aby si ve svém vlastním podniku kouřil nebo ne a aby to případně dovolil svým hostům nebo jim to zakázal.

Chápu a plně podporuji zákaz kouření na veřejných místech, jako jsou nádraží nebo třeba zastávky hromadné dopravy. Ty musí používat společně všichni a nekuřák tak nemá na výběr. V tom případě by logicky měla platit přednost toho, kdo neškodí – tedy zákaz kouření na těchto místech. Kuřák si může vybrat, kde bude kouřit, nekuřák si nemůže vybrat, kde bude čekat na vlak, autobus nebo tramvaj.

U restaurací a hospod je to ale trochu jiné. Jako nekuřák mám možnost (a několik posledních let i poměrně velkou), si vybrat do jaké restaurace zajdu. Jestli do nekuřácké nebo tam kde se i kouří. A mám za to, že tato svoboda volby měla být zachována.

Pravda už dříve bylo nařízení, aby v restauracích byly odděleny kuřácké a nekuřácké prostory. Ale to ve spoustě případů nefungovalo. I s kvalitní vzduchotechnikou se nedá zabránit tomu, aby smrad z kouře z jedné místnosti nešel do druhé.

Osobně bych se tedy přikláněl k tomu, aby každá restaurace musela být buď striktně nekuřácká, nebo kuřácká. Ale rozhodnutí by mělo být na volbě majitele. A myslím, že takto to už nějakou dobu fungovalo. Alespoň tedy ve větších městech.

Horší je to na vesnicích, kde je třeba na jednu vesnici, nebo dokonce i na několik okolních vesnic, jen jedna hospoda/restaurace. Tam si majitel moc nemůže dovolit přijít o polovinu hostů (kuřáků nebo nekuřáků).

Zákaz kouření v restauracích bude mít negativní dopad na jejich okolí

Po té, co byl před pár lety zaveden podobný plošný zákaz kouření ve Velké Británii, jsem měl možnost vidět, jak to tam funguje. Pokud neprší, nemrzne a je jen trochu snesitelné počasí, tak jsou chodníky před „puby“ obsypány spoustou lidí, kteří mají v jedné ruce půllitr a ve druhé zapálenou cigaretu.

A stejné to bude i u nás. Na jaře, v létě, na podzim, kdy je vhodné počasí, to pro okolí silně obtěžující. Zvláště pak ve městech, kde jsou restaurace a hospody v bytové zástavbě.

Někde jsem zaznamenal článek, že v Praze nebo v Brně chystají jakési „protikuřácké“ hlídky. Ale to je dle mého absolutní nesmysl. Pokud vím, tak žádný zákon nezakazuje stát na chodníku a kouřit. Takže jediné na co se může podobná hlídka zaměřit je případné znečišťování veřejného prostranství (třeba odhazování nedopalků na zem – tedy pokud se to vůbec dá pokutovat, nevím), nebo na nadměrný hluk – ale to by u každé hospody/restaurace musel stát alespoň jeden člověk.

Pokutovat majitele restaurace za to, co dělají jeho hosté na veřejném chodníku, asi také není dost dobře možné. Majitel si může pohlídat co se děje v jeho podniku nebo na zahrádce. Ale jinak jen těžko může ovlivňovat, co bude dělat host na veřejném chodníku.

Zákaz kouření je správný, ale …

V zásadě souhlasím se zákazem kouření. Jen si myslím, že zde měla být ponechána možnost volby. Stejně tak, jako si provozovatel restaurace může sám rozhodnout, jestli bude točit pivo nebo prodávat jen víno, tak by měl mít i možnost rozhodnout se jestli bude provozovat jenom kuřáckou nebo jenom nekuřáckou restauraci.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *