říprava této domácí pizzy je navíc poměrně hodně jednoduchá, myslím, že by to měl zvládnout každý.

Recept – Jednoduchá domácí italská pizza

Tak jako spousta lidí, i naše rodina má ráda pizzu. Občas si ji objednáme třeba přes damejidlo.cz, nebo přímo z nějaké pizzerie. Před nedávnem jsem se ale naučit „vyrábět“ opravdu dobrou domácí pizzu, která myslím snese srovnání s tím, co běžně dostanete v běžné pizzerii. Příprava této domácí pizzy je navíc poměrně hodně jednoduchá, myslím, že by to měl zvládnout každý.

Recept na jednoduchou italskou pizzu

Základem pro jednoduchou italskou pizzu je těsto. Jeho příprava je jednoduchá. Je to vlastně jen mouka, trochu soli, voda, vajíčko, olivový olej a trochu droždí. V následujícím seznamu je množství surovin, ze kterého se dají vyrobit dvě velké pizzy, které bez problému stačí pro dva dospělé a dvě děti. Případně je možné uváděné množství vynásobit koeficientem 1,5. Pak máte dost těsta na tři větší pizzy, což je něco co v naší rodině ani nejsme schopni na jednu večeři/oběd sníst.

Suroviny na těsto na pizzu:

  • Hladká mouka (nebo přímo mouka na pizzu) = 360 gramů
  • Voda = 180 gramů
  • Sůl = jedna malá lžička
  • Droždí = 5g (cca 1/4 běžně prodávaného balíčku
  • Olivový olej = 3 velké lžíce

Tyto suroviny promícháme a rukama „vyhněteme“ těsto. Výsledkem je „bochánek“ těsta, který pak necháme cca 1,5 – 2 hodiny kynout.

Pozn.: Někdo doporučuje těsto na pizzu připravit den předem a následně jej pak nechat cca 24 hodin odpočívat v lednici. Měl by proběhnout proces zrání, do kterého se zapojují různé enzymy, a výsledkem má být těsto, které je údajně chutnější a má „bohatší chuť“. To ale osobně nemohu potvrdit, nezkoušel jsem.

Příprava pizzy

Jakmile těsto nakyne, rozdělím si jej na dvě nebo 3 stejně velké porce. A ty pak s pomocí dřevěného válečku a rukou vytvaruji do přibližné podoby „koláče“. Zkoušel jsem už několik různých postupů, ale přiznám se, že udělat dokonalý kruh, jako to umí v pizzerii, fakt nezvládám. Takže v mém případě obvykle vznikne nějaký „šišoid“, který ale při troše dobré vůle, alespoň vzdáleně připomíná tvar pizzy.

Důležité je to, aby bylo těsto co nejtenčí, aniž by se přitom trhalo. A také, aby bylo co možná nejrovnoměrněji silné. Aby třeba uprostřed nebylo jen tenoučké a na okrajích zase příliš silné. Metodou pokus omyl se to dá, zvládnout. U nás doma děláme hodně tenkou pizzu, podobně jako v pizzerii. Znám ale lidi, co mají naopak rádi silnější těsto. To je asi věci každého. Za mě jen poznámka, že tenké těsto se pak mnohem rychleji peče.

Co dát na pizzu

Na pizzu si asi každý bude dávat něco jiného. Možností, čím „nazdobit“ pizzu, je asi „nekonečné množství“, a každému bude chutnat něco jiného. Já nyní popíši to, jak dělám pizzu já, ale berte to jako pouze jako „tip“.

Na pizzu používám rajčatový základ (mám tedy v plánu vyzkoušet i nějaký smetanový základ, ale k tomu jsem se ještě nedostal). Rajčatovým základem ale pochopitelně nemyslím kečup. To opravdu ne :). Nejlepší jsou drcená rajčata (osobně mám nejraději asi značku Valfruta). Jedna plechovka drcených loupaných rajčat vystačí na dvě menší pizzy tak akorát. Když děláme doma tři velké pizzy, tak používám dvě plechovky.

A pak už je to podle preferencí jednotlivých strávníků. Třeba dcera nechce jíst nic jiného než „Hawai“, tedy šunka, ananas, sýr. Syn zase nemá rád zeleninu, takže obvykle tam má jen šunku, někdy klobásu a třeba sterilovanou kukuřici.

Manželka zase požaduje tři druhy papriky (červená, žlutá, zelená), k tomu šunku, kukuřici a sýr. A já si na pizzu obvykle dávám to, co zbyde.

Jak správně upéct pizzu

Jakmile je pizza hotová, tak už ji stačí jen upéct. To znamená zapnout a nechat rozpálit elektrickou troubu na maximální teplotu (u nás je to 220 stupňů), a pak se pizza peče cca 10 minut. Někdy – pokud má pizza hodně „oblohy“, tak je potřeba ji péci delší dobu. Maximum je ale myslím 15 minut. Třeba když dáte na těsto hodně drcených rajčat, tak se pizza peče o něco déle – obsahují hodně vody a tak trvá o něco déle, než se těsto propeče.

Jak dlouho trvá vyrobit domácí pizzu

Když pominu dobu, kdy je nutné počkat, než těsto vykyne, tak je příprava domácí pizzy poměrně dost rychlá.

Samotné těsto se dá připravit během deseti minut. Prostě jen „naházíte“ suroviny do mísy a vyhnětete těsto.

Vyválení těsta a jeho „ozdobení“, pak také zabere jen chvíli. Když doma dělám tři pizzy, tak si připravím jednu a dám ji péci. Než se dopeče, udělám druhou a pak třetí. Odhaduji, že s tím strávím tak 45 minut. Čili dohromady je to +/- hodina čistého času což není tak hrozné. Kdyby nebylo potřeba zadělávat těsto předem, tak je to i celkem rychlá večeře, když zrovna dostanete chuť na pizzu.

Tip na dobrou pizzerii v Praze

A když už jsme tak u té pizzy, tak mohu doporučit jednu opravdu dobrou pizzerii v Praze. Je to Ambiente – Pizza Nuova, která je v Praze na Náměstí Republiky (hned u Kotvy).

Mají tam něco, čemu říkají „Degustace Neapol“ (nebo případně Degustace Kampánie). To znamená, že zaplatíte jednorázovou částku (děti do šesti roků navíc neplatí nic), a pak už vám jen nosí jedno jídlo za druhý. Každých 5 – 10 minut (spíše ale těch 5 minut), přijde k vašemu stolu obsluha a nabídne vám kousek pizzy nebo malou porci nějakých těstovin. Tahle se tam dá během hodiny či dvou vystřídat třeba i 10 a více různých druhů pizzy a dalších 10 a více druhů nejrůznějších těstovin.

Nejenže mají jak pizzu, tak i těstoviny opravdu velmi dobré, ale fakt skvělá je možnost vyzkoušet různé chutě. Třeba já mám obvykle v restauracích tendenci dávat si jídla, u kterých alespoň rámcově tuším, jak to bude chutnat. Tady mám ale možnost vyzkoušet i jídla, která by mě nikdy nenapadlo si objednat.

V restauraci je navíc i dětský koutek, takže se tam dá v klidu naobědvat nebo navečeřet i s dětmi (která se chvíli zabaví v herním koutku). Za mě (a zbytek naší rodiny :)) rozhodně pět hvězdiček z pěti.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *