Recept: Hovězí guláš jako od babičky
Už jsem tady na blogu popisoval pár svých pokusů v kuchyni (viz moje oblíbené recepty). Nedávno jsem se pokusil rozšířit svůj repertoár o další jídlo. Tentokrát to byl hovězí guláš. Myslím, že se mi povedl – alespoň si tedy nikdo nestěžoval (nebo si netroufl ;-)).
Recept na fakt dobrý hovězí guláš
Než jsem se pustil do vaření, tak jsem si na webu našel několik různých receptů. I když se jednotlivé recepty mohou částečně lišit, základ je vždy stejný. Hovězí maso, cibule, červená paprika (sladká nebo pálivá), vše ostatní jsou už jen detaily.
Jaké maso na hovězí guláš
Při výběru masa na hovězí guláš jsem se ale moc neřídil tím, co doporučují v receptech. Především pro to, že obvykle je doporučováno tučnější maso, a s tím by u nás doma byl dost problém. Tady nikdo nechce jíst nic, co jen vzdáleně připomíná tučné maso.
Hovězí guláš jsem zkoušel vařit už dvakrát. Poprvé jsem si v obchodě vybral už nakrájené kostky masa s názvem „hovězí na guláš“. Výsledná chuť nebyla špatná, ale trochu jsem se natrápil, než jsem z těch kostiček vyřezal všechny blány apod. Řekl bych, že tyhle kostky na guláš jsou jen nějaké odřezky masa a kvalita může být dost pochybná.
Takže napodruhé už jsem si koupil kus hovězího zadního, který jsem si vybral v řeznictví a který vpadal pěkně. Guláš jsem vařil z cca 1,2 kila hovězího a vyšlo nám to tak cca na 8 porcí.
Jaké další suroviny na guláš
- Cibule (podle množství guláše) – cca 3 až 4 větší cibule
- Hovězí bujón (asi není potřeba, ale když jsem zkoušel variantu s a bez, tak ta s bujónem byla lepší)
- Sladká paprika (cca 4 lžičky)
- Pálivá paprika (1 jedna malá lžička, ale to hlavně kvůli dětem, jinak bych jí tam dal víc)
- Majoránka (trochu)
- Kmín (trochu)
- Česnek (cca 4 stroužky)
- Hladká mouka (trochu, na zahuštění)
- Sádlo (trochu – pod cibuli)
- Rajčatový protlak (jedna malá plechovka)
Postup: Vaříme hovězí guláš
Začínáme krájením cibule a jejím osmažením „dozlatova“ (nebo alespoň tak, aby tam nebylo až tak moc hnědých kousků). Cibuli asi není potřeba krájet nějak extra na jemno, prostě tak nějak, jak to vyjde.
Jakmile je cibule osmažená dozlatova, hodíme tam maso nakrájené kostky. Cílem není, aby se maso propeklo, ale aby se jen „orestovalo“, zatáhlo a udrželo šťávu uvnitř kostiček.
Jakmile maso změní barvu z červené na světle hnědou/šedou, přidáme vodu (asi tak 2 lity, popř. trochu více). Přihodíme hovězí bujón (ideální by asi byl přímo hovězí vývar ze skutečného masa, ale co už). A rajčatový protlak z plechovky.
Koření a jak dlouho vařit guláš
Přidáme koření – paprika sladká, pálivá, trochu kmínu, trochu soli (s tou opatrně, většina bujónů je sama o sobě dost slaná). Ještě rozmačkáme česnek a přihodíme majoránku.
Pak už se to nechá vařit. Guláš vařím cca 1,5 – 2 hodiny. Tak aby spíše „probublával“, než nějak intenzivně vařil. Není to ani potřeba nějak často míchat. Po uplynutí doby ochutnám maso (jestli je dost měkké) a také jak chutná – jestli nepotřebuje nějaké koření.
A nakonec guláš zahustím. A to ta,k že si v misce/hrnku rozmíchám trochu hladké mouky ve studené vodě (tak aby tam nevznikly kousky) a výslednou směs pomalinku za stálého míchání naliju do guláše.
A je hotovo.
Guláš bychom měli nechat uležet
Ideální je pak nechat guláš uležet do druhého dne. Přijde mi, že v čerstvě uvařeném guláši je docela výrazná chuť cibule, která do druhého dne zmizí. Myslím, že na vaření guláše není nic moc složitého a měl by to snad zvládnout skoro každý.