K létu patří i letní grilování. A ke grilování zase patři nutné čistění grilu. A kdo jiný to má na starosti než muž. Není to ale nic hrozného. Pokud budete čistit gril pravidelně, tak vám to zabere jen pár minut. A není to ani nic složitého. Zvládnou to i ti, kdo jsou méně manuálně zdatní (jako já).

Návod jak vyčistit plynový gril nebo gril na dřevěné uhlí snadno a rychle

S létem je spojena sousta příjemných zážitků. Je to také hlavní sezóna grilování (i když grilovat se dá myslím skoro celý rok; v létě je to tak nějak příjemnější než v půl metrové závěji sněhu). Grilování je také typicky „mužská“ práce (alespoň tedy u nás v rodině, a i ve všech okolních co znám).

S grilováním je ale spojena i nutná údržba grilu a jeho čištění. A čištění grilu, je bohužel také typicky „mužská“ práce (metoda „zlato, když jsem to všechno ugriloval, ty se určitě postaráš se o úklid a čištění“ nefunguje; žádná rovnoprávnost nebo vzájemné sdílení domácích povinností).

Čištění grilu, ale není žádná velká tragédie. Zvláště, když se to dělá pravidelně, a máte už to naučené.

Návod jak vyčistit gril pro rodiče puberťáků a dospívajících dětí

Moje děti sice teprve celkem nedávno rozšířily smečku „náctiletých“, ale říkal jsem si, že by na čištění grilu (a jiné zábavné činnosti v domácnosti) mohl fungovat tento návod:

  1. Otevřít dveře do dětského pokojíčku
  2. Podivit se co syn už zase dělá na mobilu (na počítači, s herní konzolí, apod., případně se alternativně podivit, proč už je zase v pokojíčku nedýchatelný zápach voňavky či odlakovače na nehty)
  3. Nabídnout dospívajícímu (či náctiletému) potomku zábavou, společnou rodinnou aktivitu (případně doplnit o výhrůžku, že změním heslo na wi-fi)
  4. Ukázat mu, jak se čistí gril, a pak mu s úsměvem sdělit, že od této chvíle to má na starosti
  5. Rychle zmizet někam pryč, než po mě hodí špachtli nebo kartáč na čištění grilu

Při ověřování v praxi, ale tento návod bohužel nefunguje úplně dokonale (nebo bohužel funguje – viz bod 5).

Návod jak vyčistit gril snadno a rychle (tentokrát už funkční)

Pokud nezafunguje předchozí návod jak vyčistit gril, pak je řada na klasiku. Otevřít si pivo, a pustit se do toho sám.

Jak vyčistit gril a rošt – postup krok za krokem

Čištění grilu není nic hrozného. Pokud to děláte pravidelně, pak je to jen pár minut. Pokud jste to ale párkrát odložili (jako já), pak to může následně zabrat trochu více času.

Krok 1: Vypnout gril, počkat až vyhasne a vychladne

Tento krok můžete přeskočit, pokud čištění grilu neřešíte po grilování, ale necháte to být až na dobu před dalším grilováním (jako to dělám já). Jinak je fakt důležité, nepokoušet se čistit rozpálený gril (stačí popáleniny, které si způsobíte při grilování, nepotřebuje ještě další).

Krok 2: Odstraň zbytky popela

Pokud máte gril na dřevěné uhlí nebo brikety, otevřete ventilaci a nechte gril vychladnout minimálně 24 hodin. Poté opatrně vyndejte nádobu na popel a vyhoďte její obsah.

Poznámka: Doporučuji popel nesypat kamkoliv vás napadne, zvláště pokud máte okrasnou zahradu, na které má každé stéblo trávy svoje přesné místo – pak je lepší se nejprve poradit se zahradním architektem nebo s manželkou (často je to stejná osoba)

Pokud máte plynový gril, tak neztrácejte čas hledáním nádoby na popel, a klidně se napijte piva, a pokračujte ke kroku 3.

Krok 3: Čištění roštů z grilu

Tohle je zásadní. Pokud se vám (jako mě) nepodaří přesvědčit manželku, že zanesený rošt se zbytky předchozích grilovaček naopak zlepšuje chuť jídla při dalším grilování, pak je tohle asi nejdůležitější část celého čistění grilu.

Vyndejte rošty z grilu a odstraňte zbytky spáleného jídla a sazí. Pro odstranění napečených zbytků, je ideální použít drátěný kartáček nebo špachtli.

Pokud jste puntičkáři, pak můžete nechat rošty namočené v horké vodě (alespoň několik minut, spíše ale déle). Následně je důkladně odrbejte, opláchněte a nechte uschnout někde na sluníčku.

Krok 4: Čištění vnitřního prostoru

Otevřete víko grilu a vyjměte z něj všechny volně ležící části, jako jsou rošty a grilovací nástroje.

Odstraňte zbytky sazí nebo spáleného jídla kartáčem nebo houbou. Případně se dá použít i nějaký prostředek na čištění grilu (čím větší chemická „sračka“, tím lépe – následné grilování, pak všichni více ocení).

Krok 5: Čištění vnější části grilu

Umyjte vnější část grilu hadříkem nebo houbou a mýdlovou vodou. Pokud je gril vyroben z nerezové oceli, můžete použít speciální čisticí prostředek na nerezovou ocel. Důkladně vše opláchněte a hlavně to nechte před dalším grilováním vyschnout.

Krok 6: Čištění hořáků u plynových grilů

Pokud máte gril na dřevěné uhlí, tak se nyní pro změnu můžete napít piva vy a pokračovat krokem 7.

Pokud máte plynový gril, pak je nutné vyndat hořák a zkontrolovat, zda není ucpaný zbytky jídla. Měl by stačit drátěný kartáček (nebo jste u grilu měli přibalený speciální nástroj na čištění hořáků, a možná jste ho ještě neztratili).

Hořák by se měl být čistý, skoro jako nový. Neměly by na něm zůstat žádné zbytky jídla nebo jiné nečistoty.

Mezikrok: Není čas na další pivo?

Pokud postupujete pečlivě a neflákáte to, a pokud máte gril na terase, kam praží sluníčko, pak je ideální čas, otevřít další pivo.

Krok 7: Sestavení grilu

Vše, co jste před tím dali pryč, musí zase zpátky (rošty, hořák, a všechno další – kromě toho popela z kroku 1).

Krok 8: Gril je připraven k použití

Pokud čistíte gril po skončení grilovačky, tak je vhodné nyní gril uklidit někam, kde na něj nebude pršet a kde o něj nebude nikdo zakopávat.

Pokud jste si tuto příjemnou zábavu schovávali až na dobu před dalším grilováním, tak je čas připojit plynovou bombu nebo nasypat dřevěné uhlí a začít s přípravou na další grilování.

Poznámka: doporučuji nesnažit se připojovat plynovou bombu ke grilu na dřevěné uhlí, a hlavně nezkoušet zapalovat dřevěné uhlí v plynovém grilu – vyzkoušel jsem to za vás a nefunguje to.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *