Aktuálně existují hned dva různé návrhy zákonů, na povinné přijímání plateb v hotovosti. Přitom to skoro nikoho netrápí/nezajímá. Co běžné lidi opravdu trápí a zajímá, je nemožnost placení kartou (nebo jinou bezhotovostní formou).

Ústavní právo na placení v hotovosti? To raději placení kartou!

Při sledování toho, co se řeší v české politice, mám nezřídka pocit, že tady někdo spadl z Marsu (buď já, nebo oni). Přijde mi, že někteří politici (a není jich zrovna málo), mají vzácný dar řešit věci, které skoro nikoho nezajímají. A to, co naopak zajímá poměrně mnoho lidí, se vůbec neřeší (nebo se to do nekonečna odkládá).

Aktuálně se řeší hned dva různé návrhy, aby bylo povinné přijímat při placení hotovost. Minimálně v jednom případě, to má být formou ústavního zákona.

Osobně ale nemám pocit, že by existovala nějaká významně velká skupina lidí, kterou by trápila nemožnost zaplatit v hotovosti. Lidé (v mém okolí), si naopak často stěžují na nemožnost platby kartou.

Přijímání plateb v hotovosti nařízeno zákonem? Nošení dříví do lesa!

Je mi trochu záhadou, proč se tak vehementně řeší nový zákon, který by nařizoval přijímat hotovost. A proč to musí být na úrovni ústavy?

Pokud je mi známo, tak již poměrně dlouho existuje zákon, který až na výjimky zakazuje obchodníkům odmítat platby v hotovosti.

Pokud pomineme vyšší částky v hotovosti (kde je omezení) a dále situace, kdy je omezen počet mincí nebo bankovek (aby někdo neplatil nákup za 5000 Kč jen prostřednictvím korunových mincí), tak v zásadě obchodník nesmí odmítnout platbu v hotovosti.

Ano, uznávám, že jsou místa, kde se dá zaplatit jen kartou. To, že máme zákon, který něco nařizuje, a pak se to v praxi nedodržuje, ale myslím nevyřeší další zákon. Nebo změna ústavy. Nebo že by politici vyznávali heslo „víc zákonů, víc adidas“?

Placení v hotovosti jako základní právo občana

Částečně (jen velmi omezeně) rozumím tomu, proč se někdo snaží řešit zákonné právo na placení hotovostí.

Ano, chápu, že se nemusí jednat o řešení aktuálního stavu, ale o preventivní opatření pro nějakou hypotetickou budoucnost. Jako obrana před rušením hotovosti.

Pro stát (a především pro finanční úřady), by asi byla ideální situace, kdy by se platilo jen bezhotovostně. Každá platba by byla někde evidována, každá platba by byla snadno dohledatelná a vystopovatelná.

Vzhledem k tomu, jak se dnes rozvíjí umělé inteligence a obecně, jaké jsou možnosti zpracování opravdu velkých objemů dat, by to byla pro stát nádhera. Velký bratr by byl potěšen.

Možná, že k tomu jednou evoluce společnosti dospěje. Tak jako bylo dříve vzácností, když se platilo kartou, tak dnes už pomalu začíná být vzácností, když se někde platí v hotovosti. A to nikdo nenařizuje povinné placení bezhotovostně. Vývoj k tomu prostě přirozeně směřuje.

Osobně jsem velmi skeptický k představě, že by v nějaké dohledné budoucnosti (řekněme v nejbližších 50 letech), docházelo k rušení hotovosti. Možná, že za 50 roků, už peníze v hotovosti budou poměrně raritní záležitost, ale pochybuji, že by úplně zanikly (nebo že by je stát chtěl zakázat).

Placení bezhotovostně – to je to, co lidi opravdu trápí

Co je naopak reálný problém, je nemožnost zaplatit bezhotovostně. Speciálně v nedávné době, jsem narazil na několik případů, kdy někde přestali akceptovat platbu kartou. S nedávným rušením EET (elektronické evidence plateb), to jistě nemá nic společného (…ehm, ehm, mrk, mrk…).

Za posledních 10 – 20 roků, jsem já osobně prošel vývojem, kdy jsem od režimu téměř výhradně „cash only“, přešel na režim téměř výhradních bezhotovostních plateb.

V hotovosti platím, jen když není na výběr (a snažím se tomu vyhýbat). Osobně mě docela irituje, že musím myslet na to, abych čas od času vybral peníze v hotovosti, abych měl neustále u sebe nějakou „cash“.

Jasně, když cestuji po republice, tak jsem naučený mít raději u sebe i dostatek hotovosti, jako zálohu. Ale i to, už je do značné míry přežitek z minulosti, kdy se na venkově opravdu obtížněji platilo kartou. Dnes už není problém s placením kartou téměř nikde.

I mnoho dalších věcí, už je dnes bezhotovostně. I do školy už děti nenosí peníze v hotovosti s lístečkem pro paní učitelku. I škola má pouze bezhotovostní mód. Vše, od školních obědů, přes platby za pomůcky, po kroužky a různé školní výlety a jiné akce, se dá zaplatit jen bezhotovostně (převodem na účet).

Ve výsledku 90% mých běžných „plateb“ v hotovosti, je kapesné pro děti. Vzhledem k věku dětí, zatím fungují v režimu papírových/kovových peněz. Účet v bance už sice obě mají (babičky jim tam posílají peníze na dárky, které si pak sami vyberou), ale v běžném režimu, ještě nedospěli k placení kartou.

Jinak platím v hotovosti spíše jen výjimečně. Obvykle je to jen při nějakém výletu, někam mimo běžnou civilizaci.

Jak už jsem ale psal, můj osobní pocit je, že za poslední rok přibylo míst, kde zavrhli platby kartou. Setkávám se s tím ale spíše jen v létě, když někam cestuji. Ve městě se s tím setkávám jen vzácně.

Povinné placení kartou nařízeno zákonem?

Řešit nějaký zákon, který by povinně nařizoval přijímat platby kartou, je ale myslím byla stejná blbost, jako řešit zákon, který by měl nařizovat povinné placení v hotovosti (zvláště když už takový zákon existuje).

Pokud nějaký obchodník nechce platby kartou, pak je to jeho věc, a jeho svobodné rozhodnutí. Chápu, že pro někoho mohou být poplatky za placení kartou vysoké.

Na druhou stranu, dnes už je řada jiných možností, jak řešit bezhotovostní platby. Snad všechny banky mají okamžité převody.

Zaplatit bezhotovostně s okamžitou platbou, je zhruba stejně rychlé, jako klasická platba kartou (kde zadávám PIN) – tedy v případě, že to člověk nedělá poprvé (na poprvé to pak může být opravdu delší, ale pořád maximálně 1 – 2 minuty).

Pokud ale obchodník či restaurace vyžaduje pouze platby v hotovosti, tak je dle mého sám proti sobě. Musí počítat s tím, že bude mít nižší tržby. Lidé dnes už prostě chtějí platit převážně kartou (resp. bezhotovostně).

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *