Podnikání je jako jízda na kole – do kopce, z kopce, musí se šlapat

Podnikání je jako jízda na kole – do kopce, z kopce, musí se šlapat

Podnikání, má někdy hodně společného s ježděním na kole. Každý kdo, občas jezdí na kole a má nějaké zkušenosti s podnikáním, mi asi dá za pravdu.

Nahoru – dolů, do kopce z kopce

I v podnikání, je to občas nahoru/dolů, do kopce z kopce. Občas je nutné šlapat, a jinde se můžete vozit a kochat se krajinou.

Jak u podnikání, tak při ježdění na kole, nepotřebujete nějaký přesný cíl nebo přesně naplánovanou trasu.

Ano je dobré, kdy máte alespoň orientační představu, kam pojedete. Můžete mít vybraný nějaký konkrétní cíl, nebo alespoň nějaké průjezdní body. Když ale cestou potkáte něco zajímavého, tak není problém odbočit a změnit trasu.

I v podnikání, ale ve výsledku nejde až tolik o to, jestli dorazíte na nějaké konkrétní místo, jako užít si tu cestu. Samotná cesta, může být zajímavá, inspirující a zážitek sám o sobě.

Když nebudete šlapat, můžete si „rozbít hubu“

I v podnikání, stejně jako na kole, je ale dobré neustále sledovat, co je před vámi.

Ono to někdy hodně svádí k tomu, že se vezete hezkou krajinou, a šlapete jen tak na „volnoběh“.

Pokud se ale nedíváte na to co je před vámi, tak najednou můžete zjistit, že vaše kolo nějak zpomaluje.

Pokud jste si nevšimli, že už se nevezete po rovince, ale že se přiblížil nějaký kopec, tak to může být problém.

I když si včas uvědomíte, že je nutné zase začít pořádně šlapat, někdy to nemusí stačit. I když se pořádně opřete do pedálů, tak vaše kolo bude stejně zpomalovat. A pokud zpomalíte pod nějakou rychlost, tak letíte rovnou „na hubu“ (nebo se alespoň položíte bokem do příkopu).

Jasně, pokud budete šlapat a neflákat se, tak je poměrně velká pravděpodobnost, že dříve nebo později, dorazíte na vrchol kopce. A pak bude zase nějaká rovinka, nebo dokonce přijde i nějaký hezký sjezd dolů, kdy si to posvištíte vysokou rychlostí a budete si to užívat.

O tom, ale dopředu nic moc nevíte. Možná za chvilku bude konec kopce, a pak to půjde lépe. Nebo o kousek dál, za následující zatáčkou zjistíte, že to není vrchol kopce. Ale jenom menší terénní vlna, a stoupání pokračuje dál.

O své kolo se musíte starat

Podnikání a ježdění na kole, má z určitého pohledu fakt hodně společného. Jezdit se dá i na kole za pár tisíc ze Sportisima. Nepotřebujete drahý karbonový závodní speciál za stovky tisíc. Jezdit na kole se dá skoro v každém věku. Možná to na začátku nepůjde tak rychle, ale ono se to časem srovná.

I na kole občas píchnete, musíte vyměnit řetěz, a hlavně nezanedbávat pravidelnou údržbu. I v podnikání, se pro to dá najít mnoho analogií.

V obou případech, potřebujete alespoň trochu pevné vůle, odhodlání a motivace. Ani ty kilometry se samy nenajezdí. A ani v podnikání, se toho samo moc neudělá.

A ano, i na kole vám bude stát kecat do toho, jak a kde můžete/nemůžete jezdit, jakou potřebujete povinnou výbavu.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *