Pro výběr správného notebooku, je dobré si ujasnit minimální požadované parametry (velikost displeje a tím i celého notebooku, velikost disku, velikost RAM a další parametry). Pak už je to jenom o ceně. A o tom, nakolik budou splněny požadované parametry.

Jaký vybrat notebook pro manželku? Počítače od 10 000 Kč do 20 000 Kč

Notebook mojí manželky, se po dlouhém a spokojeném životě, pomalu chystá na odpočinek. Letos na začátku léta, to bylo právě 9 roků, co jsem jí ho pořizoval. Vzhledem k tomu, že ve své době se jednalo o poměrně drahý a výkonný stroj, tak vydržel poměrně dlouho, bez větších problémů.

Pravda, asi před 3 – 4 roky, bylo nutné vyměnit baterku, protože ta původní už bez připojení na zdroj nevydržela více než pár minut. Jinak ale žádné větší funkční problémy nebyly. Nyní už to ale vypadá na odchod do věčných lovišť. Takže jsem dostal za úkol vybrat nový.

Byly doby, kdy jsem docela sledoval, co je nového ve světě počítačů. Ale to už je nějaký pátek. Doba, kdy bylo potřeba každé 2 – 3 roky upgradovat PC, je už dávno pryč. Už dlouho jsem se nedíval, co se vlastně prodává a jaké jsou ceny.

Jaký vybrat notebook pro manželku? Základní kritéria pro výběr?

Při hledáním vhodného kandidáta na nový přírůstek do rodinné elektronické smečky, jsem si ujasnil, co potřebuji:

1) Operační systém Windows (stačí Home)

Manželka je celoživotní uživatel Windows, takže přemýšlet o čemkoliv jiném nemá smysl. Takže Macbook nebo něco s Linuxem pro ni nemá smysl.

2) Velikost disku (minimálně 500 GB, popř. 1000 GB)

Jedno z hlavník kritérií je velikost disku, starý notebook měl SSD s velikostí 256 GB, což v té době bylo snad maximum, co se dalo sehnat.

Po několika letech provozu už ale podobná velikost hrubě nedostačovala, a bylo to nutné řešit externím diskem.

Nový počítač by měl mít minimálně 512 GB, optimálně 1024 GB; případně i nějaký duální systém 128 – 256 SSD + 1024 – 2048 GB pevný disk

3) Velikost RAM (minimálně 8GB, optimálně 16 GB)

Na jednu stranu manželka využívá notebook na nenáročnou „kancelářskou“ práci, žádné extra náročné aplikace, žádné hry, žádné stříhání/editování videa.

Na druhou stranu je schopná mít otevřených 500 panelů v prohlížeči (7 různých oken, každé s desítkami otevřených panelů, a tvrdit mi, že to vše používá). A k tomu skype, whatsup, a další 3 komunikační programy. A k tomu si ještě pouštět nějaký film nebo seriál.

Nový notebook by měl mít minimálně 8 GB RAM (jako měl ten starý), optimální by bylo 16 GB (bude záležet i na ceně).

4) Grafická karta (stačí integrovaná)

Pro činnosti, které manželka na počítači provozuje, stačí skoro jakákoliv „rozumná“ integrovaná grafická karta. Rozhodně by to neměla být dedikovaná grafika (ať už kvůli vyšší hlučnosti, která je s dedikovanou grafikou obvykle spojena, tak i kvůli větší výdrži a menší poruchovosti)

5) Velikost displeje (minimálně 15“)

Vzhledem k tomu, že manželka používá notebook jako náhradu za stolní počítač, a pouze občas ho někam přenese, nebo občas ho sbalí do brašny, když se jede někam na víkend, tak není omezení na velikost nebo váhu. Notebook by měl být minimálně 15“.

6) Ostatní požadavky (musí mít numerický blok na klávesnici)

Klávesnice musí obsahovat standardní numerický blok (manželka občas „paří“ domácí účetnictví, a pro zadávání většího množství čísel, je standardní numerický blok určitě lepší). Jinak asi žádné zvláštní požadavky nejsou (resp. u většiny rozumných strojů předpokládám nějaké minimální porty jako LAN, HDMI, USB 3+, USB-C, apod.). Barva nehraje roli (i když je to pro manželku).

Jaký vybrat notebook pro manželku? Kolik bude notebook stát?

Při výběru vhodného notebooku, je to pochopitelně o nalezení vhodného kompromisu, mezi cenou a tím, co za dané peníze dostanete.

I když nemám žádný striktní finanční limit, začínal jsem s výběrem od toho nejlevnějšího, co by splnilo alespoň minimální požadavky.

1) Nejlevnější notebook za 10 000 Kč (pouze 8 GB RAM a 500 GB disk)

Pokud budu brát do úvahy minimální požadavky (8 GB RAM, 512 disk, Windows, Numerický blok na klávesnici, 15“ monitor, integrovaná grafika), tak tady začínají ceny už někde okolo 10 000 Kč (mezi nejlevnější patří obvykle ACER nebo ASUS, které bych ale já osobně nebral, neříkám, že jsou špatné, ale osobně bych si tyto značky nevybral).

2) Střední třída od 13 000 Kč (16 GB RAM, ale jen 512 GB disk)

Pokud budu trvat na minimálně 16 GB RAM), tak už se dostávám na nějakých 13 000 Kč, vše ostatní bude ale +/- stejné jako u těch nejlevnějších notebooků (stále jen 512 GB disk, atd.)

3) Střední třída od 15 000 Kč (1000 GB disk, ale pouze 8 GB RAM)

Pokud nebudu trvat na 16 GB RAM a bude mi stačit 8 GB, ale budu požadovat 1000 GB disk, pak už se dostávám na nějakých minimálně 15 000 Kč.

4) Optimální třída od 17 000 Kč (1000 GB disk + 16 GB RAM)

Pokud by měl mít nový notebook minimálně 1000 GB disk + 16 GB RAM, pak se dostávám na minimálně nějakých 17 000 Kč. Resp. výběr by se pohyboval v kategorii od 17 do 20 tisíc korun.

5) Dražší a nejdražší třída od 20 000 Kč (všechny parametry + značka + něco navíc)

Těch 20 tisíc pochopitelně není nijak limitních. Notebooků, co budou splňovat požadovaná kritéria, je podstatně více – ceny se velmi rychle zvyšují. Dá se bez problémů dostat i na 30 až 40 tisíc. To už mi ale u domácího notebooku pro nenáročné použití, přijde trochu dost.

Nový notebook pro manželku – HP ProBook 450 G9

Po nějaké době prohlížení parametrů, jsem se nakonec rozhodl pro notebook HP ProBook 450 G9.

Běžně se prodává za cenu přes lehce přes 20 tisíc (například na Alza.cz ho mají za 20 990 Kč), dá se ale sehnat i za cenu lehce přes 19 tisíc s DPH (bez DPH to tedy vychází na nějakých 16 tisíc korun).

Základní parametry HP ProBook 450 G9:

  • Windows 11 Home
  • Procesor: Intel® Core i5-1235U
  • Displej: 39,6 cm (15,6″) IPS Full HD AntiGlare (1920 × 1080)
  • Paměť: 16 GB DDR4
  • Pevný disk: 1 TB M.2 SSD
  • Grafická karta: Intel® Iris Xe
  • USB-C, USB 3.2, WiFi 6 ax, Bluetooth, HDMI, touchpad, HD webkamera, podsvícená klávesnice, čtečka otisků prstů

Je to tedy jeden z těch dražších notebooků, co splňuje minimální, resp. optimální požadavky. S notebooky HP mám osobně dobrou zkušenost, takže proč ne.

Předchozí notebook, který manželka měla, byl Toshiba Tecra Z50-A-11C (dobová recenze zde), takže myslím že nový HP ProBook 450 G9, by mohl být +/- adekvátní náhrada.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *