Nejvyšší správní soud v Brně, hledá zaměstnance do IT. Požaduje poměrně hodně znalostí, nabízí jen 21 tisíc korun hrubého. Běžná mzda v komerčním sektoru, je minimálně dvojnásobná. Kdo asi bude pracovat za tuto minimální mzdu pro stát?

Stát hledá vysokoškoláka do IT za 21 tisíc korun hrubého

Při zběžném procházení několika internetových zdrojů, které sleduji, jsem narazil na článek „Stát hledá ajťáka s vysokou školou, nabízí plat 21 tisíc“ na webu Lupa.cz. Že stát platí mizerně, to jsem věděl. Že je to ale až taková tragédie, to mě hodně překvapilo.

Kolik je průměrný plat v IT?

Na úvod je nutné říci, že IT je velmi široká oblast. Bavit se o průměrném platu v IT, je asi podobné, jako se bavit o průměrném platu ve zdravotnictví. Je jasné, že rozdíl mezi platem doktora, zdravotní sestry a pomocného zdravotnického personálu, bude poměrně velký.

V IT je to hodně podobné. Specialisté, kam se dají zařadit softwaroví architekti, programátoři v oblasti strojového učení, nebo dalších specifických technologiích, mají velmi nadprůměrné platy. Není až tak velkou vzácností i plat nad 130 000 Kč hrubého měsíčně.

Průměr se pohybuje okolo 100 000 Kč. Při práci pro zahraniční firmu, nebo přímo v zahraničí, to může být i násobně více.

O něco hůře jsou na tom senior programátoři, projektoví manažeři, nebo další specialisté. Tam se průměrný plat pohybuje okolo 80 000 Kč hrubého měsíčně (což je ale průměr, řada seniorních programátorů, nebo IT manažerů, je  i dost nad 100 tisíci).

Juniorní programátoři, a další „méně kvalifikované“ profese v IT, se zpravidla pohybují okolo průměru 50 000 Kč hrubého měsíčně.

Existují ale velké rozdíly. Záleží na tom, o jaký projekt se jedná, jestli je to pro českou nebo zahraniční firmu. Roli může hrát i lokalita (Praha vs. Brno vs. menší města).

Platové tabulky ve státní správě pro IT

Pokud ale stát nabízí nástupní plat, pro vysokoškolsky vzdělaného člověka v oboru IT, jen 21 000 Kč hrubého, tak je to poměrně hodně mimo.

A to, i když pomineme, že uchazeče o tuto „práci snů“ hledá Nejvyšší správní soud, který sídlí v Brně (nic proti Brnu, je to hezké město, ale jsou tam o trochu nižší platy než v Praze).

Hlavně když se podíváme na požadavky – znalost angličtiny, znalost programování, znalost různých operačních systémů, apod.

Platové tabulky státní správy, jsou „divné“. Nehraje roli ani tak to, co člověk doopravdy umí, jako formální vzdělání a odpracované roky.

Komu se vyplatí pracovat pro stát za minimální mzdu?

Nechápu, kterému soudnému člověku (z oblasti IT), by se za podobný plat vyplatilo pracovat pro stát, když se znalostmi (které jsou požadovány), by u jakékoliv jiné firmy v komerčním sektoru, dostal podstatně více.

Navíc i s ohledem na to, že lidí v IT je dlouhodobý nedostatek, a hledání nové práce v oblasti IT, je záležitost maximálně několika dní.

Je otázka, jaký vůbec dává smysl zaměstnávat lidi, za takto nízké peníze? Koho takto vlastně může získat? Nějakého juniora, který má hned po škole? Ten ale nemůže mít požadované znalosti, protože většina z toho se ve škole moc neučí.

Takže jim tam může nastoupit jedině někdo, kdo „neuspěl“ v komerční firmě, protože nepatří mezi nejschopnější zaměstnance. Nebo někdo, kdo už bude mít vyšší věk, a hledá stabilní zaměstnání před důchodem (stát lidi moc nepropouští).

I prodavačka v supermarketu má víc a nepotřebuje VŠ

Nástupní plat 21 tisíc hrubého, je pod úrovní prodavačky v supermarketu. A při vší úctě k lidem, kteří tuto nudnou práci vykonávají (někdo to dělat musí), práce prodavačky za pokladnou, patří spíše mezi nekvalifikované práce.

Po minimálním zaškolení (1 – 2 hodiny), zvládne stát za pokladnou téměř každý (sám jsem jako student na pokladně párkrát pracoval, vím, o čem mluvím).

Takže jakou „kvalitu“, může stát získat za tyto peníze? Někoho schopného zcela určitě ne.

Stát by se měl probrat a uvědomit si, že nějaké rigidní platové tabulky, jsou v současné době úplně mimo. A nebude se to týkat jen IT oblasti, ale i dalších odborností.

Ono obecně, nabízet vysokoškolákovi plat, který je jen o 30% vyšší než minimální mzda??

Jaký má smysl nabízet takto nízký plat? Při něm není šance sehnat kvalitního zaměstnance. To už dopředu stát počítá s tím, že takto bude muset přijmout 2 – 3 lidi na práci, kterou by za vyšší plat zvládl jeden člověk?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *