Pravidelné střídání letního a zimního času, chtěla zrušit Evropská unie. Kvůli epidemii COVID, se ale tato změna odkládá na neurčito. Minimálně o 5 roků. Vláda nyní schválila termín pro střídání letního a zimního času až do roku 2026.

Zrušení střídání času (letní/zimní) se minimálně o 5 roků odkládá

Před začátkem celosvětové epidemie COVID, to začalo vypadat nadějně. Zdálo se, že během krátké doby, dojde ke zrušení pravidelné změny času ze zimního na letní a zase zpět. COVID to ale změnil. Nyní to vypadá, že pravidelné střídání času (zimní/letní), zde bude ještě minimálně dalších 5 roků.

Konec letního času se odkládá na neurčito …

Už v roce 2018, přišla Evropská unie s anketou, ve které se všichni obyvatelé EU, mohli vyjádřit, zda jim vyhovuje pravidelné střídání času (letní/zimní) nebo ne.

V této anketě více než 80% lidí, dalo jasně najevo, že jim tyto pravidelné časy nevyhovují.

Kredit této ankety, trochu snižuje fakt, že v anketě hlasovalo jen cca 10% obyvatel EU. A poměrně logicky se dá očekávat, že do hlasování se zapojili především ti, komu změny času nevyhovují.

Ti, kterým je to jedno (což je asi drtivá většina), se neměli důvod vyjadřovat.

Evropská unie následně připravila návrh na legislativní změnu. Pak se to ale celé zadrhlo. Nejprve to byly dlouhé debaty o tom, který čas ponechat (které ve finále ani nebyly dokončeny). Zda ten přirozený (zimní), nebo naopak ten „umělý“ (letní), který je pro řadu lidí lepší (v létě je déle světlo, dá se být déle venku).

Následně přišla epidemie COVID, a Evropská unie, a její členské státy, nyní mají „důležitější“ starosti. Konec pravidelné změny času (letní/zimní), je tak v nedohlednu.

Vláda schválila střídání času (letní/zimní) až do roku 2026

Na základě toho, že ke zrušení střídán í času hned tak nedojde, rozhodla vláda o termínech, kdy se v následujících 5 letech bude měnit čas, a vydala příslušné vládní nařízení.

Změny času v roce 2022:

  • Začátek letního času bude v noci na neděli 27. března 2022
  • Začátek zimního času bude v noci na neděli 30. října 2022

Změna času v roce 2023

  • Začátek letního času bude v noci na neděli 26. března 2023
  • Začátek zimního času bude v noci na neděli 29. října 2022

Změna času v roce 2024

  • Začátek letního času bude v noci na neděli 31. března 2023
  • Začátek zimního času bude v noci na neděli 27. října 2022

Změna času v roce 2025

  • Začátek letního času bude v noci na neděli 30. března 2023
  • Začátek zimního času bude v noci na neděli 26. října 2022

Změna času v roce 2026

  • Začátek letního času bude v noci na neděli 29. března 2023
  • Začátek zimního času bude v noci na neděli 25. října 2022

Jen pro pořádek, letos (v roce 2021), začíná zimní čas v noci na neděli 31. října 2021, kdy se čas posune o hodinu zpět, takže budeme moci o hodinu déle spát.

Letní čas byl poprvé zaveden během 1 světové války

Letní čas je starý už více než 100 roků. V Česku (tedy přesněji tehdy ještě v Rakousku-Uhersku), byl letní čas poprvé zaveden v roce 1916. Původně bylo účelem letního času, efektivnější využití denního světla. Po skončení války, ale letní čas nepokračoval.

Podruhé se letní čas zaváděl během druhé světové války v roce 1940 (tehdy to bylo v Protektorátu Čechy a Morava). Opět to bylo z důvodu úsporných opatření.

Pravidelné střídání letního a zimního času, se pak v Československu zavedlo v roce 1979.

Argumenty pro a proti střídání času

Hlavním argumentem pro letní čas, měly být energetické úspory. To ale platilo spíše v minulosti. Podle energetiků, už je dnes tento efekt zanedbatelný (údajně je rozdíl jen cca 1%).

Dalším argumentem je to, že v létě, je díky letnímu času déle světlo, a lidé tak mají možnost trávit čas aktivněji (což může mít vliv i na ekonomickou aktivitu).

Mezi hlavní argumenty proti letnímu času, patří to, že je to umělý konstrukt, který nabourává přirozené biologické rytmy lidského těla. Někdo je na to citlivější více, někdo méně. Nějaký vliv, to ale má asi na všechny lidi.

Změna času ale způsobuje nejenom subjektivní problémy, ale i ty objektivní. Problémy v dopravě, vyšší spotřeba pohonných hmot, a jiné.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *