Parlament neschválil další prodloužení nouzového stavu. Ten trval 132 dní a skončil v neděli 14.2.2021. I když vlastně ne – vláda se dohodla s hejtmany a od 15.2.2021 vyhlásila úplně nový, zcela jiný nouzový stav.

Prodloužení nebo nový nouzový stav? – není to vlastně úplně jedno?

V pátek 12. února 2021, nakonec poslanci rozhodli, že další prodlužování nouzového stavu už vládě neschválí. Nouzový stav v ČR, trval celkem 132 dní. A byl to nejdelší nouzový stav v historii ČR. Druhý nejdelší byl na jaře 2020 (66 dní). Ostatní „nouzové stavy“ se týkaly povodní a dalších přírodních katastrof, a trvaly jen „pár“ dní.

Prodloužení nouzového stavu nebo nový nouzový stav?

Po té, co parlament neschválil další prodloužení nouzového stavu, už vláda neměla žádnou další možnost, jak dosáhnout prodloužení.

Ústava o tom mluví jasně. Nouzový stav vyhlašuje vláda na 30 dní. Delší doba je možná jen se souhlasem Parlamentu.

Viz zákon 110/1998 (Ústavní zákon o bezpečnosti České republiky), článek 5:

(2) Nouzový stav se může vyhlásit nejdéle na dobu 30 dnů. Uvedená doba se může prodloužit jen po předchozím souhlasu Poslanecké sněmovny.

Takže co s tím? Naštěstí je naše vláda s premiérem Babišem dosti kreativní, tak si i s tímhle poradí.

Celý ústavní zákon snadno obešli tím, že se dohodli s hejtmany, aby vládu požádali o vyhlášení jiného, úplně nového nouzového stavu. To je přece právně OK.

Jenže on to fakticky není úplně nový nouzový stav. Nebo je? Kdo se v tom má vyznat. Jediný rozdíl je otevření výdejních okýnek v knihovnách. A normální úřední hodiny na úřadech. Takže mi to na první pohled připadá, jako stejný nouzový stav, co tady byl před tím.  Ale možná se pletu.

Vyřeší něco prodloužení nouzového stavu?

To, že si náš pan Premiér čas od času vykládá zákony, tak jak se mu to zrovna hodí (Čapí hnízdo atd.), je poměrně známé.

To že si všechny parlamentní strany z přetahování o nouzový stav, udělali jen kulisu předvolebního boje, je asi také zřejmé.

To, že není možné ze dne na den zrušit všechny omezení přijatá k regulaci epidemie, je myslím také jasné.

Ano, dá se dlouze spekulovat, nakolik je současná sada omezení/zákazů smysluplná. Ale i ti největší odpůrci omezení a zákazů asi uznají, že zcela bez regulace, to ještě asi nějakou dobu nepůjde.

Epidemie koronaviru už trvá cca 1 rok a politici se stále jen dohadují …

První tři případy (importované) nákazy koronavirem COVID, byly v ČR oznámeny 1. 3. 2020. To je bez dvou týdnů už jeden rok.  Z toho 200 dní byl v ČR nouzový stav.

Člověk by čekal, že když už něco trvá tak dlouho, tak už to není nějaká náhlá, nečekaná, mimořádná situace, kterou by musel řešit nouzový stav.

Vláda už měla myslím hromadu času, na to aby přijala nějaký zákon, třeba jen na dobu epidemie, který by to řešil nějakou jinou formou (pandemický zákon?).

V tuto chvíli se dá očekávat, že epidemie tady bude v nějaké podobě, ještě minimálně půl roku. To je doba, než do ČR dorazí nějaké smysluplné množství vakcíny. Než se podaří naočkovat nějakou významně velkou skupinu lidí. A než se u nich vliv vakcíny projeví.

Neříkám, že bude nutné žít v lockdownu ještě dalšího půl roku. Ale také se nedá čekat, že by všechna omezení ze dne na den zmizela.

Naši politici, v čele s naší vládnou, by myslím už končně mohli přestat myslet jen na sebe, a na to, aby vyhráli příští volby. A dělat chvíli něco užitečného. Předvádí jen zbytečné divadlo.

Jak to bude dál s nouzovým stavem

Nemám křišťálovou kouli, ale podle toho jak je sepsán výše uvedený ústavní zákon, je poměrně pravděpodobné, že je to napadnutelné u soudu.

Ale ono je to jedno. Když bude zrušen nouzový stav soudem, je i několik dalších možností, jak řešit omezení a zákazy. Jen v tom bude velký zmatek.

Ono je to vidět i na tom, že hejtmani Babišovi odsouhlasili nouzový stav jen na 14 dní. Pokud se to za 14 dní podstatně zhorší, pak na nouzový stav klidně znovu kývne i parlament. Pokud by se situace lepšila, tak se to budou všichni snažit uhrát tak, aby nouzový stav nebyl potřeba.

Takž je to jen klasické „odsouvání“ řešení problému a doufání, že „ono se to samo nějak vyřeší“.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *