Polní nemocnice, postavená s velkou slávou v říjnu 2020, aby pomohla s řešením epidemie koronaviru COVID, se v tichosti zase ruší. Stálo to minimálně 100 miliónů korun a užitek byl nula. Podobných „výhodných“ akcí je v souvislosti s COVID, podstatně více.

Polní nemocnice v Letňanech se ruší – stálo to jen 100 mega

V říjnu 2020 byla s velkou slávou „postavena“ polní nemocnice v Letňanech. Druhá vlna epidemie koronaviru COVID se v říjnu pořádně rozjela, a tak bylo nutné něco udělat. A co je lepšího, než postavit úplně novou nemocnici, která ty tisíce pacientů v těžkém stavu, bez problému vyřeší.

Co na tom, že kapacita polní nemocnice v Letňanech byla jen 500 lůžek (což v kontextu celkové kapacity lůžek není moc). Co na tom, že od začátku bylo jasné, že sehnat personál pro tuto polní nemocnici nebude tak snadné. Hlavní je, že vláda mohla v médiích odprezentovat, že něco dělá, aby ten zlý koronavirus porazila.

Účet za polní nemocnici v Letňanech  – cca 100 miliónů korun

Podle Fakultní nemocnice Bulovka (pod kterou polní nemocnice formálně spadala), je konečný účet za tuhle „veledůležitou“ pomoc při epidemie COVID, ve výši cca 100 miliónů korun.

Jen za pronájem prostor na výstavišti v Letňanech je to cca 51 miliónů korun (zajímavé, že v Brně to šlo levněji).

Zbytek mají být platby za energie, vybavení a další služby. Nejsou v tom ale náklady armády a další. Takže reálně to může být i více. Nebo taky ne, protože část z toho je DPH.

K čemu byla dobrá polní nemocnice v Letňanech

To, že bude polní nemocnice v Letňanech celkem zbytečná, bylo asi jasné od začátku. Jedna věc je navozit na jedno místo hromadu postelí a vybavení, druhá věc je sehnat lidi a třetí věc je udělat z toho fungující nemocnici.

U nás se zvládl jen krok 1, o druhý a třetí krok, se myslím ani nikdo reálně nepokoušel.

A na to, že pro polní nemocnici, nebude dostatek personálu, aby mohla plnohodnotně fungovat, upozorňovala řada lidí, co tomu rozumí víc než já od počátku. Kdo byl v té době k dispozici, ten už stejně sloužil v nějaké „běžné“ nemocnici.

Takže celá polní nemocnice, byla jen takové „marketingové“ blbnutí. Možná to pro někoho v médiích vypadalo dobře. Když v Číně zvládli postavit novu nemocnici za 10 dní, tak my to zvládneme taky.

No každopádně jako logistické cvičení pro naši Armádu a další související složky to mohlo být užitečné. Za 100 miliónů je to trochu hodně.

Očkovací stříkačky, které jsou pro očkování nevhodné

Před týdnem pro změnu dorazily do ČR očkovací stříkačky, pro očkování vakcíny proti COVID. Při objednávání vakcín se nějak zapomnělo, že k očkování je potřeba i jehla a stříkačka.

Ale nevadí. Stačila expresní objednávka s příplatkem 3,2 miliónu korun za rychlejší dopravu (cena 1,8 milionu očkovacích stříkaček, byla „jen“ 1,7 miliónu korun), a během pár dní stříkačky s pevnou jehlou byly doma.

Až na to, že se pak zjistilo, že pro očkování nejsou příliš vhodné. Asi je objednával nějaký „odborník“, nebo kdo. No nic, dalších cca 5 miliónů vyletělo z okna. V porovnání s cenou polní nemocnice jsou to „drobné“.

Kolik bude celkový účet za epidemii?

Je otázka, kolik podobných „drobných“ zakázek, se za ten skoro rok epidemie nashromáždilo.

Ano, dá se pochopit, že je to nestandardní situace, a občas se něco nepovede. Výše uvedené dva příklady, jsou možná ty nejviditelnější a nejzbytečnější, na které jsem v posledních pár dnech narazil.

Bojím se ale, že je toho mnohem víc, co už není tak dobře vidět, a ve výsledku se nejedná o desítky nebo stovky miliónů korun, ale jde o miliardy.

V kontextu půl biliónového schodku za rok 2020, a pravděpodobně velmi podobné částky v roce 2021, mi z toho trochu běhá mráz po zádech.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *