Neexistuje žádná bezpečná nebo zdraví prospěšná minimální dávka (konzumace) alkoholu. I malé množství dokáže škodit. Bez výjimky. Už jen dvě deci vína dokáží zvýšit riziko rakoviny prsu o 25%. 3 piva denně zvyšují riziko rakoviny o 37 procent.

Jaké množství alkoholu je bezpečné? Jaké množství rozumné/zdravé?

Osobně mě dokáží pobavit (nebo spíše lehce podráždit) články, ve kterých se píše o tom, jaké množství alkoholu je bezpečné nebo dokonce zdraví prospěšné. Informace o tom, jak 2 deci vína nebo malé pivo každý den, prodlouží život nebo nějakým způsobem vylepší zdraví.

Přitom to je neustále opakovaný omyl, vyplývající ze špatného pochopení nebo interpretace doporučení odborníků.

Neexistuje žádné bezpeční nebo zdravé množství alkoholu. Tečka.

Neexistuje žádná minimální denní dávka, při které by alkohol neškodil, ale naopak prospíval. Nic takového není. Alkohol je neurotoxický jed, který tělo poškozuje vždy. A to v jakémkoliv množství.

Pochopitelně, pokud si dá někdo dvě deci vína, tak zkonzumuje ekvivalent 15 – 20 gramů 100% alkoholu (etanolu), což je poměrně malá dávka. U ní se nějaký okamžitý negativní dopad na zdraví neprojeví (alespoň ne hned).

To, že i takto malé množství alkoholu může škodit, je ale poměrně jasně prokázaný vědecký fakt. Už jen dvě deci vína denně dokáží zvýšit riziko rakoviny prsu u žen o 25%.  5 piv denně (nebo obdobný ekvivalent množství alkoholu) zvýší riziko vzniku rakoviny o 37%.

Bezpečné množství alkoholu pro dospělého

Světová zdravotnická organizace kdysi publikovala, že bezpečná dávka alkoholu, je pro dospělého člověk

  • 16 gramů (pro ženu) = tj. přibližně dvě deci vína
  • 24 gramů (pro muže) = tj. přibližně 3 piva

Toto množství alkoholu se asi dá považovat za „bezpečné“ s ohledem na sociální důsledky takové konzumace. Po tomto množství vypitého alkoholu nebude asi nikdo nějak extra moc opilý.

Neznamená to, ale že by toto množství alkoholu nemělo žádný vliv na lidské tělo. Alkohol je prokazatelným karcinogenem, a i minimální konzumace zvyšuje míru rizika vzniku některého z typů rakoviny.

Je to stejné, jako u kouření cigaret. U cigaret se také nedá říci, že by jedna nebo dvě cigarety neškodily. Už jen jedna cigareta nebo jen pobyt v zakouřeném prostředí, zvyšuje riziko vzniku rakoviny.

U alkoholu, to ale není jen rakovina. Alkohol, jako neurotoxický/buněčný jed, prokazatelně poškozuje celou řadu tkání. Od sliznic v trávicím traktu, přes játra, ledviny po mozkové buňky.

Zvláště markantní je pak poškození alkoholem u dospívajících nebo u doposud nenarozených dětí (u těhotných žen).

Líbí se mi formulace, že všichni ví, že rozpouštědlo je zdraví škodlivé, jedovaté a nikoho ani nenapadne, dávat si „malého panáka“ nějakého rozpouštědla. Alkohol (etanol) se při tom běžně používá jako rozpouštědlo. A pije ho spousta lidí a ještě si „libuje“ jak to posiluje zdraví a imunitu.

Jedno pivo je dobré pro zdraví

Každý, kdo bude tvrdit, že je nějaké bezpečné a zdravé množství alkoholu, tak si jen sám sobě něco namlouvá. Není žádné bezpečné nebo zdravé množství alkoholu. Pít alkohol, protože chutná, protože přináší dobrou náladu atd., je věcí každého člověka. Nikdo by ale neměl tvrdit, že je to zdravé.

Jaká je smrtelná dávka alkoholu

Smrtelná dávka alkoholu je hodně individuální věc. Obecně je udáváno, že život ohrožující je dávka 250 – 750 gramů 100% alkoholu (což je samo o sobě dost velké rozmezí). V praxi to je cca 0,6 – 1,8 40% alkoholu.

Na tom, kolik je dávka ohrožující život, se podílí více faktorů. Může to být tělesná váha, pohlaví, věk, schopnost organismu odbouráte alkohol atd.

Alkohol je poměrně hodně zákeřný v tom, že zemřít na předávkování je poměrně hodně obtížené. Lidí, kteří by zemřeli pouze na předávkování alkoholem, je naprosté minimum.

Alkohol se může podílet na jednom z každých 20 úmrtí

Když už někdo zemře pod vlivem nadměrné konzumace alkoholu, tak je to obvykle v důsledku jiných vlivů. Třeba že usne a umrzne. Nebo se nabourá. Nebo je to něco jiného. A i takových lidí je ve výsledku poměrně málo (byť se alkohol podílí na nemalém počtu dopravních nehod).

Podle některých statistik, se ale alkohol podílí na jednom z každých dvaceti úmrtí. A to už není zrovna malé číslo. Ne že by byl přímo hlavní příčinou, ale podstatně přispívá k předčasnému ukončení života. Své o tom ostatně ví v Rusku, kde se zvláště muži dožívají podstatně kratší doby.

Dlouhodobá konzumace nadměrných dávek alkoholu, vede k postupnému, pomalému poškozování těla. V tom je alkohol hodně podobný právě cigaretám. U nich je také možné 30 – 40 roků kouřit, než se objeví rakovina.

U alkoholu je to často o něco rychlejší – fyzické poškození organismu se může dostavit dříve. Velmi často tomu předchozí narušení psychiky i sociálních vazeb.

Stále ale platí, že alkohol škodí v jakémkoliv množství. Argumenty typu, že „já jsem měl dědečka, který každý den vypil panáka slivovice a dožil se 100 let“, jsou irelevantní. Kolik roků by se asi ten dědeček dožil, pokud by toho panáka nepil? Více, stejně, méně?

Česko je v pití velmoc

V České republice má „alkohol“ poměrně silnou pozici. Pokaždé když vidím nějakou statistiku, kolik se toho za rok v ČR vypije, tak mě z toho zamrazí. Pohybuje se to okolo 10 litrů 100% alkoholu za rok. To je cca 25 litrů 40% vodky, nebo asi 120 litrů vína, nebo také asi 450 piv (jen orientační přepočet).

Zcela upřímně, určitě byla doba, kdy jsem tuto „normu“, také poctivě plnil. A pokud někoho pití baví, je to jeho věc a já ho nijak neodsuzuji (dokud tím nezačne obtěžovat/zatěžovat svoje okolí). Ale ať prosím nikdo netvrdí, že je popíjení alkoholu (zvláště to pravidelné/dennodenní), něčím prospěšné.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.