Pořídil jsem si nový mobilní telefon v cenové kategorii do 5000 Kč a byl jsem velmi příjemně překvapený. Je rychlejší než můj starý, má větší kapacitu, lepší foťák a stojí jen 40% původní ceny toho starého. Hlavní benefit je ale velká kapacita baterie a rychlé nabíjení.

Podle čeho vybírat mobilní telefon? Co třeba rychlost nabíjení telefonu?

Nedávno jsem potřeboval nový telefon pro syna. Je mu osm, chodí už sám ze školy (když je tedy náhodou zrovna otevřená), a tak už telefon potřeboval.

Telefon s Androidem za 2 – 3 tisíce korun se nevyplatí

Původně se pořízení nového telefonu, ujali rodiče manželky. Ti ale vycházeli z toho, že dítě nepotřebuje drahý telefon (což je jen částečně pravda), a koupili mu nejlevnější mobil s Androidem (za cca 2,5 tisíce korun).

Tento telefon po pár týdnech „letěl“ z okna. Z praktické a zatím ještě živé zkušenosti, mohu potvrdit to, co se dočtete i jinde. Kupovat si telefon s Androidem za 2 – 3 tisíce korun a čekat o toho něco jiného, než telefonování je naivní.

Ve výsledku i s tím telefonováním byl problém. Telefon náhodně zamrzal, restartoval se, jak se mu chtělo, a reálná použitelnost byla tristní.

Když jsem už asi po páté „debugoval“ možnou příčinu problému, tak jsem se naštval a šel najít nějaký jiný telefon.

Jaký vybrat telefon s Androidem okolo 5000 Kč?

Nový mobil jsem už pár let nekupoval. Ale tak nějak jsem vycházel z toho, že slušný telefon bude pořád okolo 10.000 Kč a víc. A že použitelný telefon pro dítě bude určitě kolem 5000 Kč.

Byl jsem poměrně hodně překvapený, když jsem zjistil, že za 5000 Kč (nebo lehce přes) se dá koupit velmi dobrý telefon.

V zásadě jsem zjistil, že vlastně netuším, podle čeho vybrat konkrétní telefon. Protože i ty nejlevnější telefony (ve zvolené cenové kategorii), překračovaly moje požadavky (výkon, kapacitu paměti, kvalita foťáku, apod.).

Takže jsem synovi nakonec vybral telefon, který má parametry, že bych si ani já nekupoval lepší.

Což jsem ve výsledku také udělal a telefony koupil rovnou dva. Sice jsem si říkal, že pro sebe budu nový telefon potřebovat až tak za půl roku nebo dva, ale neodolal jsem.

Nový telefon za 5000 Kč, který splní všechny očekávání

Vybíral jsem si z telefonů okolo 5000 Kč (v intervalu 4,5 – 5,5 korun). Nakonec jsem vybral telefon Realme 6 Dual SIM 64GB. Nechci tady ale propagovat konkrétní model. Vybíral jsem z několika různých a moc jsem mezi nimi neviděl velké rozdíly.  Navíc tento konkrétní model se už přestává prodávat, takže to asi není doporučení pro nějakou budoucí koupi.

Zjistil jsem jednu podstatnou věc. Již několik roků jsem si vybíral telefony v cenové kategorii okolo 10 000 Kč (nebo lehce přes). Ty drahé za 15 – 20 a více, mi přišly vždy už moc drahé. Levnější jsem dříve nebral, protože to většinou znamenalo velký kompromis ohledně výbavy.

Nyní jsem ale zjistil, že nový telefon za 5000 Kč, je z hlediska výbavy o dost napřed. Určitě ve srovnání s mým 3 roky starým telefonem za cca 12 000 Kč (tehdy „střední“ třída). A i ten starý telefon, z hlediska výkonu/výbavy, plně pokrýval moje potřeby.

Zjistil jsem, že poslední 2 – 3 roky, šel vývoj mobilních telefonů hodně dopředu. Dneska už asi pomalu nemá cenu řešit, kolik GB má telefon paměť, jaký má foťák nebo jaký je výkon chipové sady.

Resp. to, co nabízí mobily v cenové kategorii okolo 5000 Kč, je asi víc, než já jako běžný uživatel potřebuji.

Nový telefon mám už 2 měsíce, a myslím, že dodnes využívám jen pár procent jeho potenciálu (hry moc nehraji).

Zjistil jsem, že je ale jeden zajímavý parametr, který se opravdu vyplatí neopomenout.

Rychlé nabíjení telefonu je super

Mobilní telefon Realme 6 má baterii s kapacitou 4300 mAh. Navíc je k telefonu přibaleny výkonná nabíječka 30W. Podle oficiálních údajů, trvá nabít telefon na 50% kapacity asi 30 minut. Což mohu potvrdit.

Popravdě je docela problém, vybít baterii tohoto telefonu, pod 50% (hry nehraji, takže mi telefon vydrží bez problému 2 – 3 dny běžného provozu).

Když ho připojím na nabíječku, tak to je to „hukot“. Nabití jednoho procenta trvá pod minutu. Pro člověka zvyklého mít telefon neustále na nabíječce, je to hezký pohled sledovat, jak rychle naskakují procenta nabití.

Rychlá nabíječka mění uživatelské chování

Velká kapacita baterie a rychlé nabíjení dokáží kompletně změnit používání telefonu. Za dobu používání předchozích telefonu, jsem měl už klasický „Pavlovův“ reflex.

Kdykoliv jsem se ocitl poblíž nabíječky (třeba při práci na počítači), tak jsem automaticky připojoval telefon na kabel. Aby se alespoň trochu nabil a vydržel do večera.

S novým telefonem, je to přesně naopak. Musím čekat i dva dny, než má smysl dávat telefon na nabíječku. Mám zafixováno, že baterce dělá „dobře“, když se občas vybije – jestli je to ale pravda, nebo jen pověra netuším. A ovládnout se, abych nový telefon nedal na nabíječku „moc brzo“, chce velké sebeovládání.

Shodou okolností byl dnes po ránu už docela vybitý. Měl jen 38%. Za dobu, co píši tento text (cca 30 minut), už ukazuje 92%. Tohle je obrovský posun. Mění to chování uživatele.

Telefon za 5000 Kč je už dnes „good enought“

Takže telefon má větší kapacitu, než stihnu zaplnit. Fotí lépe, než jakýkoliv telefon, co jsem měl před tím. Hry, které na starém telefonu fungovaly pomaleji, jsou velmi svižné.

A při tom ten telefon stál cca 40% toho, co moje dřívější nové telefony (a to už to je dosti „starý“ model, který se přestává prodávat).

Jak už jsem psal, nechci nijak propagovat konkrétní model. Nemám žádné kvalifikované srovnání. Je možné, že v dané cenové kategorii jsou i výhodnější kusy (tento telefon třeba neumí 5G, ale na to si myslím v ČR ještě chvíli počkáme).

Mohu ale zhodnotit uživatelský prožitek velké kapacity baterie a rychlé nabíječky. A je to opravdu příjemné.

Tj. pokud si někdo vybírá nový telefon, tohle by určitě mělo být důležité kritérium. Velikost paměti či jiné parametry, jsou už dnes zpravidla takové, že i ty minimální jsou dostatečné.

Neplatí to ale pro velmi levné telefony = těm se určitě vyhněte. Android za 2 – 3 tisíce korun, jsou vyhozené peníze.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *