Má smysl nechat si dát třetí dávku vakcíny proti COVIDu? Podle dostupných informací se zdá, že třetí dávka snižuje riziko hospitalizace v nemocnici/závažnějšího průběhu nemoci. Informace jsou ale často protichůdné.

Má smysl se nechat očkovat třetí dávkou vakcíny proti COVID?

Očkování tady, očkování támhle. Má se zavést povinné očkování pro některé profese? Nebo rovnou pro všechny? Když v posledních dnech projíždím média, tak mám pocit, že se tam neřeší skoro nic jiného než očkování.

Očkování proti COVIDu  ANO nebo NE?

Na úvod bych rád řekl, že bych se chtěl oprostit od úvah o tom, jestli se má nebo nemá očkovat. Já osobně očkovaný jsem, protože mi to na jaře přišlo jako rozumný nápad. Pokud se někdo nenechal očkovat a nechce, tak to respektuji, jako jeho svobodnou volbu.

Přiznám se, že mě fascinuje, jak otázka zda očkovat nebo neočkovat, totálně rozděluje společnost. A nejenom společnost. I lidé, kteří jsou dobrými přáteli, nebo i v rodině, se nad tímto tématem dokáží rozhádat.

Kolem očkování, účinnosti vakcín, vedlejších účinků apod., je tolik protichůdných informací, že naprosto chápu, že lidé mají diametrálně odlišné názory.

Otázku zda se nechat očkovat nebo ne, tedy ponechme stranou. To by byla úplně jiná debata.

Má smysl třetí dávka vakcíny?

Posledních několik dní přemýšlím nad tím, jestli má smysl třetí dávka vakcíny. Jak jsem psal, já osobně jsem očkovaný, a myslím, že už je to pomalu šest měsíců od druhé dávky, takže bych se teoreticky mohl nechat přeočkovat třetí dávkou. Má to ale smysl?

Momentálně se očkuje vakcínami, které se plus/mínus začaly vyvíjet před dvěma roky. Dva roky jsou pro virus myslím stejné, jako pár desítek miliónů roků pro lidi.

Vzhledem k množství virových částic, vzhledem k tomu, jak rychle se replikují, je u nich rychlost mutace úplně někde jinde, než mutace u „vyšších“ živočichů.

Podle dostupných informací, aktuálně dominují úplně jiné typy koronaviru, než jaké tady byly na začátku epidemie. Takže vlastně očkujeme proti něčemu, co už tady vlastně není (vím, tohle je hodně zjednodušující vyjádření).

A opět. Existuje mnoho různých zdrojů informací o tom, nakolik jsou tyhle „dva roky“ staré vakcíny účinné, proti aktuálním typům koronaviru.

Osobně jsem stále přesvědčen, že očkování má pořád nějaký smysl. Ne v tom, že by člověk nemohl chytit COVID, ne v tom, že by očkovaný člověk nemohl skončit v nemocnici nebo dokonce na JIP.

Případů, kdy na JIP končí očkovaní lidé, je celá řada. Poměrně hezké grafy k tomu mají na lidovkách zde.

Co ale ta třetí dávka vakcíny?

Na webu Osel.cz, vyšel nedávno docela zajímavý článek, kde jsou informace o tom, jak je to s třetí dávkou v Izraeli (Izrael je jedna z „nejproočkovanějších“ zemí).

Jsou tam grafy, kde srovnávají počty hospitalizovaných se dvěma dávkami vakcíny a se třemi dávkami.

Podle těchto informací se zdá, že třetí dávka má smysl. Opět, ne ve smyslu, že by vás třetí dávka chránila před pobytem v nemocnici. Jen to riziko je opět nižší.

Třetí dávku zatím neplánuji

I když nad tím v posledních pár dnech přemýšlím, o tom, že bych si nechal dát třetí dávku, zatím neuvažuji.

Asi nejvíce se ztotožňuji s názory profesora epidemiologie Jiřího Berana. Myslím si, že očkování včetně třetí dávky, má největší smysl pro „vnímavější“ populaci. Lidi nad 60 roků, pro ty, kdo mají nějaké zdravotní problémy a je u nich vyšší riziko komplikovanějšího průběhu COVIDu.

Jsem naočkovaný, takže nemusím řešit, jestli někam mohu/nemohu, což mi momentálně stačí. Věřím tomu, že kdybych dostal COVID, tak díky předchozímu očkování, budu mít mírnější průběh.

Byť je to asi jen má víra, která není založená na nějakých relevantních informacích (protilátky jsem si měřit nenechal a ani to neplánuji). Názory na časovou účinnost vakcinace se opět velmi různí.

Docela by mě ale zajímaly relevantní názory na to, zda, kdy, pro koho, má očkování třetí dávkou smysl?

Na internetu se k tomu nedá najít moc rozumných informací. Obvykle se jakákoliv debata zvrhne na slovní válku mezi zastánci očkování a odpůrci očkování.

Jak už jsem psal výše – to zda se nechat očkovat nebo ne, je dle mého názoru, věcí osobního rozhodnutí každého člověka.

Nikdo by neměl být nucen k očkování nebo dokonce nějak penalizován za to, že není očkovaný. Současně by ale odpůrci očkování měli být stejně rozumní, a nevysmívat se těm, kdo se naočkovat nechali.

A ti, kdo se domnívají, že aktuální nedostatek čipů v automobilovém průmyslu, je způsoben tím, že je vakcínami cpou do lidí, by raději na internetu neměli psát vůbec nic.

Update: Třetí dávka asi bude „povinná“

Ke své původní úvaze, doplňuji novou informaci. Dnes jsem na webu Idnes.cz, zachytil vyjádření nově sestavované vlády, která údajně plánuje, že třetí dávka bude „povinná“. V tom smyslu, že kdo si po 6 měsících nenechá dát třetí dávku, tak tomu skončí „platnost“ očkovacího certifikátu a bude na tom stejně, jako neočkovaní lidé. Tj. povinné testy v zaměstnání, zákaz vstupu na některá místa atd.

Takže to nakonec vypadá, že si asi přece jen tu třetí dávku budu muset nechat píchnout. Už jen kvůli tomu, abych měl „klid“ a nemusel se otravovat s testováním, a dalšími omezeními.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *