Vláda v čela s premiérem Babišem, navrhuje od listopadu 2021, zkrácení platnosti testů na COVID na 1 den (antigenní test) a 3 dny (PCR test). Od prosince 2021, by už neměl být nárok na bezplatné testy na COVID. A výhledově, by bez očkování nebylo možné jít do restaurace (či jinam).

Do restaurací jen s očkováním, bezplatné testy na COVID se ruší

Během posledních dní, proběhly přes média, poměrně znepokojivé informace (například zde a zde). Když to stručně shrnu, tak vláda navrhuje:

  • Zkrácení platnosti testů na COVID, PCR test by platil 3 dny, Antigenní test by platil jen 1 den (od listopadu 2021)
  • Zrušení bezplatných testů na COVID (od prosince 2021)
  • Vstup do restaurací (a jiných zařízení) jen pro očkované (zatím bez termínu)

Jsou zde i další změny. Jako například zkrácení karantény při COVID jen na 7 dní (pokud bude karanténa ukončena negativním PCR testem) a další.

Škoda, že se podobné zprávy, neobjevily před dvěma týdny. To by pak při volbách nezískal Babiš skoro 30%, ale s bídou 3%. Na druhou stranu, takto možná zažiju čtvrtou pražskou defenestraci.

Zkrácení platnosti testů na COVID

Asi nejrozumnější opatření, je zkrácení platnosti testů. Osobně netuším, kde se vůbec vzala ta úvaha, že když jsem dnes negativní, tak že pak další 2 týdny (PCR test) nebo další týden nejsem infekční?

Pro COVID se udává inkubační doba 2 – 14 dní, přičemž už během této doby, hrozí riziko šíření nemoci (mohu být infekční).

Takže i ty plánované zkrácené 3 dny u PCR testu, jsou poměrně na hraně. Třetí den, od negativního testu, je už riziko, že jsem se někde nakazil a nemoc mohu přenášet. A co teprve po 5 – 7 dnech …

Co se týká antigenních testů, tak o těch ani nemluvím. Antigenní testy na COVID, vnímám od začátku jen jako nějaké „šidítko“, placebo. Při testování ve školách nebo ve firmách, dokázaly antigenní testy zachytit jen minimum nakažených.

Zkrácení platnosti testů na COVID, je zcela určitě „opruz“, zvláště pokud někdo není očkovaný (nechce/nemůže být), a potřebuje se pravidelně prokazovat (třeba i několikrát za týden).

Osobně jsem ale potřeboval prokazovat „bezinfekčnost“, asi jen 4x za poslední 3 měsíce. Podobné je to u dětí (byť tam těch testů kvůli některým kroužkům a táborům v létě bylo asi více, ale určitě pod 10 za poslední 3 měsíce).

Zrušení bezplatných testů na COVID

Poněkud horší zpráva, už ale je zrušení bezplatných testů na COVID. Resp., pokud jsem to pochopil správně:

  • Pokud vás na test pošle lékař/hygiena, bude to stále zdarma.
  • Pokud si ale na test budete chtít dojít sami (třeba kvůli návštěvě divadla), tak od prosince 2021, už jedině za peníze.

Tohle je horší zpráva a to hned z několika důvodů:

  • Stát nařizuje povinnost prokazovat bezinfekčnost, a pokud nepůjde získat test zdarma, tak to pro řadu lidí bude znamenat nemalé výdaje (klidně i 1 – 2 tisíce měsíčně)
  • Nyní si hodně lidí zašlo na test zdarma i preventivně (i když ho třeba nepotřebovali), takhle se placeným testům bude většina lidí vyhýbat
  • Určitě vzroste i obchod s různými falešnými potvrzeními apod.
  • Je za tím vidět příliš velký nátlak na to, aby se lidí nechali očkovat (a co ti, kdo nemohou ze zdravotních, náboženských či etických nebo jiných relevantních důvodů?)

Kolik stojí test na COVID?

Cena antigenního testu, není moc vysoká. Ministerstvo stanovilo maximální ceny pro testy:

  • Maximální cena za antigenní test = 201 Kč
  • Maximální cena za PCR test = 614 Kč + 200 Kč za odběr (tj. 814 Kč)

K tomu si ale ještě někde účtují další poplatky (150 – 200 Kč) za vystavení mezinárodního potvrzení (to ale většinou není potřeba). Nebo poplatky za expresní PCR test.

Pokud budou zrušeny bezplatné testy na COVID, tak to pro řadu lidí může znamenat docela velké výdaje. Při jednom antigenním testu týdně, je to 800 Kč za měsíc, při dvou je to 1600 Kč měsíčně, atd. Pro běžného zaměstnance s průměrnou mzdou, to sice není až tolik, ale pro řadu lidí už to může být až moc.

Za zrušením bezplatných testů vidím poměrně silný nátlak na to, aby se lidé nechali očkovat. Očkovávání je zdarma, a nepotřebujete pak platit za žádné testy.

Zákaz vstupu do restaurace bez očkování

Co je ale dle mého už hodně „přes čáru“, je zvažovaný zákaz vstupu do restaurace (či dalších zařízení) bez očkování. To by mi přišlo, jako poměrně silná diskriminace (co lidé, které se nemohou očkovat?). A také jako absolutně neadekvátní nátlak na to, aby se lidí nechali očkovat.

Očkování na COVID není samospásné

Osobně jsem očkovaný, už někdy od začátku prázdnin. Rozhodně tedy nepatřím mezi nějaké popírače očkování (teda Sputnik bych si píchnout nenechal, ale jinak mi ty čipy od Billa Gatse nijak nevadí).

Na druhou stranu si ale ani nemyslím, že díky očkování, se zbavíme COVIDu. To je nesmysl, což ukazuje i aktuální situace.

V nemocnicích přibývá lidí s COVID, kteří jsou očkovaní. Takže nejenom, že očkovaný člověk, může přenášet COVID, ale může se u něj projevit i nemoc, a může skončit v nemocnici. A nejedná se jen o nějaké výjimky. Podíl očkovaných pacientů s COVID, není zanedbatelný.

Očkování má jedinou výhodu. A to, že je vysoká pravděpodobnost, že COVID bude mít mírný/mírnější průběh. To je celé.

Ani očkování vás nechrání

Netuším, proč se to stále prezentuje tak, že když je někdo očkovaný, tak je „chráněný“.

Naopak, myslím si, že za podzimním nárůstem počtu případů COVID, je právě očkování. Hodně lidí se nechalo naočkovat, a mají pocit, že jsou díky tomu chráněni. Takže kašlou na roušky a na nějakou zvýšenou opatrnost.

Škoda, že pro to nejsou nějaká čísla, ale nedivil bych se tomu, kdyby lidé s očkováním, patřili mezi nejaktivnější přenašeče COVIDu.

Proočkovanost populace je k ničemu. COVID tady bude napořád…

To jak se Babiš a jeho vláda, snaží za každou cenu vnutit lidem očkování, mi přijde hodně mimo.

COVID zde je a bude. Nějaká „proočkovanost“ je k ničemu. Kolektivní imunita, díky mutacím, nikdy nebude.

Očkování má smysl jen z toho důvodu, aby byl následný průběh nemoci mírný/mírnější (život neohrožující).

A díky vyššímu počtu očkovaných lidí, nehrozí kolaps zdravotnictví (neměl by hrozit). Jinak ale očkování COVID, proti ničemu „nechrání“. Jen snižuje míru rizika.

Tak jak jsem během první a druhé vlny epidemie chápal určitou nutnost lockdownů, tak si nyní myslím, že by vláda měla vše rozvolnit, a nechat to být. Kdo se bojí smrti, má se nechat naočkovat/chránit se.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *