Pro osmiletého syna, jsme nedávno koupili koloběžku Street Surfing Urban Xpr Black Green. Na mall.cz ji mají za 1989 Kč (což je i nejlevnější cena podle Heureka.cz). Koloběžka je skládací a váží 4,5 kila. Jezdí se na ni pohodlně díky větším kolečkům (205 mm). Zvládá i trochu hrbolatější terén.

Zkušenosti a recenze: Silniční koloběžka Street Surfing Urban Xpr Black Green

Náš sedmiletý syn usoudil, že ježděni na kole je už nuda, a tak si k osmým narozeninám objednal koloběžku. Jeho představa je taková, že na koloběžce bude chodit jezdit hlavně do skate parku (moc se mu líbí jak tak puberťáci blbou na koloběžkách a skateboardech). Tak nějak usoudil, že hned co mu koupíme koloběžku, tak zvládne jezdit jako oni.

Výběr koloběžky pro dítě 7 – 8 roků

Co se týká koloběžek, tak jsem úplný laik. Na kole jsem jezdil/jezdím docela hodně a tak se v tom alespoň trochu vyznám. To samé platí pro kolečkové brusle nebo ty na led. I tam se alespoň trochu orientuji. Ale koloběžky nic.

Vzhledem k tomu, že okolí nemám nikoho, kdo by mi poradil. Tak jsem se musel spolehnout jen na Google.

V zásadě existují 3 typy koloběžek (můj zjednodušující laický pohled):

  • Koloběžky s malými kolečky – ty jsou nejvhodnější právě na ježdění někde ve skate parku. I když je pak hodně dětí používá pro běžné ježdění na ulicích, nejsou úplně vhodné na rozbité a děravé chodníky
  • Koloběžky se většími (středně velkými kolečky) – ty už jsou vhodnější i na hrbolatější terén, byť mají kolečka stále pevná (nejsou nafukovací)
  • Cestování koloběžky – větší (nebo velká) kola, nafukovací. Ideální na delší trasy nebo i do přírody

Po delší diskusi s manželkou jsme usoudili, že nemá cenu synovi kupovat tu koloběžku s malými kolečky, která se vhodná, asi jen do skate parku.

Vycházeli jsme z toho, že stejně tak minimálně rok se bude učit jezdit někde na ulici, na chodníku. Pokud ho to bude bavit, tak mu za rok (nebo později) můžeme koupit tu koloběžku, co chce a tu, kterou koupíme nyní, by případně „zdědila“ dcera.

Street Surfing Silniční koloběžka Urban Xpr Black Green

Po poradě s Googlem, a po přečtení pár recenzí a zkušeností těch, kdo si tuto koloběžku již koupili, jsme si vybrali Street Surfing Silniční koloběžka Urban Xpr Black Green.

Mají ji například na Alza.cz za 2039 Kč nebo na Mall.cz  za 1989 Kč (my jsme nakupovali na mall.cz. Nejlevnější cena 1989 Kč to je i podle Heureka.cz (nejdražší tam mají za 2190 Kč)).

Základní parametry Street Surfing Silniční koloběžka Urban Xpr Black Green

  • Má větší kolečka (205 mm)
  • Zvládne hmotnost do 100 Kg
  • Váha 4,5 kg
  • Je skládací
  • Pro děti od 8 roků
  • 3 polohy pro nastavení výšky řídítek

První zkušenost s koloběžkou Street Surfing Urban Xpr Black Green

Nákup proběhl v pohodě, koloběžka dorazila asi během 2 dnů. Objednali jsme si ji na výdejní místo (přece jen, vzhledem k rozměrům se do mall boxu nevejde).

Koloběžka (i v krabici), není nijak extra těžká. Nesl jsem si domů v ruce, cca 20 minut chůze. Má na krabici pohodlné držadlo a není to nic hrozného. Myslím, že občas z obchodu nosím i těžší nákupy. Takže co se týká váhy, je OK.

Po rozbalení je potřeba koloběžku „smontovat“. Je potřeba sestavit řídítka, k čemuž je potřeba imbusový klíč (je součástí balení) a případně křížový šroubovák. Na první pohled vypadá koloběžka hodně bytelně.

Skládání koloběžky Street Surfing Urban Xpr Black Green

Původní idea byla taková, že by syn mohl případně na koloběžce jezdit i do školy. Že by i ve škole mohl koloběžku sám složit, a dá do skříňky.

Koloběžka sice umožňuje jednouché složení (u předního kolečka je kloub, kterým se dají obě části koloběžky sklopit k sobě). Ke sklopení koloběžky a zajištění pojistky, je potřeba ale větší síla. Syn to zkoušel, a z vlastní zkušenosti tedy mohu říci, že to osmileté dítě nezvládne. Takže jedna z výhod této koloběžky, je spíše teoretická.

Jinak je ale koloběžka pro 8 leté dítě úplně OK (rozměrově, váhově).

Jízda na koloběžce Street Surfing Urban Xpr Black Green

Koloběžku jsme samozřejmě hned vyzkoušeli. Syn docela překvapil. Bral jsem do úvahy to, jak dlouho mnu, trvalo, než se naučit jezdit na kole, nebo to jak dlouho mu trvá zvládnout kolečkové brusle, nebo bruslení na ledě. Čekal jsem, že si na koloběžku bude zvykat pár týdnů, kdy to budeme postupně zkoušet.

V tomto ohledu syn hodně překvapil. Poprvé byl sice trochu nejistý. Jezdili jsme jen na rovině, na hladkém chodníku, abychom minimalizovali případná rizika. Napoprvé byl ještě trochu nejistý. Ale to bylo spíše dáno tím, že ještě neuměl přesně odhadnout, kde a jak má brzdit apod.

Pak jsme šli ještě několikrát (koloběžku máme cca 2 měsíce), a velmi rychle začal jezdit sebejistě. Takže z vlastní zkušenosti mohu říci, že naučit jezdit dítě na koloběžce je velmi snadné.

Samozřejmě dost pomáhá, že už umí jezdit na kole, takže rovnováhu má vyřešenou. Navíc na koloběžce, je těžiště hodně nízko, takže se tam rovnováha udržuje mnohem snadněji.

Koloběžka Street Surfing Urban Xpr Black Green pro dospělého

Ježdění na této koloběžce je docela pohodlné i pro dospělého. Vzhledem k váhovému limitu do 100 kilo jsme si ji vyzkoušeli oba s manželkou. Pro manželku je koloběžka úplně OK. Ostatně už si ji nejméně dvakrát půjčila na cestu do práce (kam to má cca 30 minut) a byla nadšená.

Pro mě (180 cm výšky, cca 90 kilo) by asi byla lepší trochu jiná koloběžka. Na této se dá sice jezdit celkem bez problému, ale přijde mi, že bych potřeboval trochu větší model. Trochu výš řídítka, možná i trochu větší nášlapnou plochu. Stačilo by jen o něco málo.

Negativní zkušenost s koloběžkou Street Surfing Urban Xpr Black Green

Při hledání koloběžky jsem narazil na několik negativních recenzí/komentářů. Někdo měl problém se skládacím mechanismem. To se ale u nás nijak neprojevilo (asi měl někdo smůlu na chybný výrobek). Někdo si také stěžoval na zadní brzdu. Ale zde opět bez problému.

Mám jen drobnou výtku k nastavování výšky řídítek. Celkový mechanismus má poměrně velkou vůli. Při základním sestavení vykazovala řídítka drobný pohyb do stran (dalo se jimi jemně otáček o několik stupňů). To se vyřešilo po chvíli laborování a dotahování. Tak doufám, že to bylo jen úvodním sestavením a nejedná se o nějakou systémovou chybu.

Osobní doporučení – Street Surfing Urban Xpr Black Green

V zásadě si zatím nemohu na nic stěžovat. Koloběžka je taková, jakou jsem si představoval. Syn (a manželka) jsou spokojení. Koloběžka mi přijde z celkem poctivých materiálů, takže by mohla něco vydržet. I vzhledem k ceně lehce pod 2 tisíc korun, jsem tedy s nákupem spokojený.

Celkem bez problémů se s ní dá jezdit i na hrbolatějším povrchu (třeba na dlážděném chodníku), byť to vzhledem k pevným kolečkům pochopitelně není zcela ideální (do terénu by určitě byla lepší nafukovací kolečka). Díky větším kolečkům koloběžka zvládá i drobnější díry a výmoly. Problém nejsou ani nižší obrubníky a nájezdy. Celkově se na ní jezdí docela dobře.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *