V roce 2021 skončí poslední telefonní budky. Velkou část jich O2 začala rušit již letos.

R.I.P. – poslední telefonní budky skončí od roku 2021

V roce 2021 skončí poslední telefonní budky. Velkou část jich O2 začala rušit již letos. Týkalo se to těch, kde byla provozovatel O2 a nebyly zařazeny do „univerzální služby“.

Poslední budky, které zůstaly, byly hlavně v obcích do 200 obyvatel, a jejich provoz dotoval stát. To má v roce 2021 skončit, a O2 je pak všechny zruší. Viz článek na idnes.cz

Kdy jsem naposledy použil telefonní budku?

Je to už hodně dlouho. Popravdě si to moc nepamatuji. Asi někdy kolem roku 2000. V té době jsem už měl sice první mobil, ale co si pamatuji, tak vzhledem k cenám jsem ještě často využil i telefonní budku.

Obecně mám ale telefonní budky zapsané pozitivně. Vždy jsem je vnímal jako užitečnou věc. I v posledních letech, byť jsem je osobně už nepoužíval.

Mají telefonní budky nějaký smysl?

Podle mě mají telefonní budky (veřejné telefony) stále smysl. Ten se ale určitě posunul. Kde by mi dávaly budky stále smysl, jsou určitě dopravní uzly – letiště, vlaková, autobusová nádraží. Dokáži si živě představit, jak vystoupím po delší cesty z vlaku (během které se mi vybil mobil) a potřebuji sehnat odvoz nebo něco podobného.

Je pravda, že dnes má každý člověk mobil a tak se v nouzi dá poprosit o zavolání. Na druhou stranu zrovna na nádraží by se mě osobně moc nechtělo někomu půjčovat telefon.

Kde myslím telefonní budka už naopak nemá moc smysl, jsou běžné ulice, sídliště, nebo ve výsledku i ty malé vesnice. Tam si přece jen lidé více pomáhají. Možná snad v některých lokalitách, kde je mizerný signál na teflon, má smysl i telefonní budka.

Pokud tomu tak je, tak ale myslím, že není potřeba plošná dotace pro O2. Zařídit si veřejný telefon myslím může každý obec sama. Pokud má starosta obce pocit, že lidé v jeho vesnici potřebují veřejný telefon, tak si ho může zajistit sám.

Co se starými telefonními budkami?

Co vím, tak většina starých telefonních budek nenávratně mizí pryč. Mě osobně se líbí to, co občas potkávám po Praze. Že některé telefonní budky se změnily na „kniho budky“. Tj. místo, kde lidé mohou odložit knihy, které už přečetli, nebo si naopak vzít nějaké jiné. To mi přijde jako super nápad. Hodně se mi to líbí.
knihobudka

Hola, hola! Tam Weigel

Při čtení článku na iDnes mě ale úplně zamrzelo, že následující generace budou ochuzeny o pointu jedné Cimrmanovské scénky:

Weigel: Hola, hola! Tam Weigel.

Smoljak: Hola, hola! Tam Smoljak.

Weigel: Dobrý den, pane Smoljak. Máte na skladě procházkové hole?

Smoljak: Procházkové hole mám. Jak dlouhé si přejete?

Weigel: Potřebuji procházkové hole (rozpřáhne paže) asi takhle dlouhé.

Smoljak: Tak to je vyložená chyba. To prostě nejde. Cimrman žákům vysvětlil, že přijde doba, kdy budou na ulicích běžným jevem telefonní budky. Tyto budky budou úzké, pro jednoho stojícího telefonistu. Jakákoliv široká gestikulace by se mu šeredně vymstila. Zkuste to jinak, pane docente.

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *