Klíšťová encefalitida nebo borelióza, jsou pěkně zákeřné nemoci. Osobně mám z blízkého okolí zprostředkovanou zkušenost s oběma nemocemi, takže vím, že to není až taková sranda.

Nejlepší repelent proti klíšťatům

Na Idnes.cz vyšel článek o tom, jak se letos daří klíšťatům. Může za to deštivější počasí, které klíšťatům velmi svědčí. Podle údajů v článku je pak až 29% klíšťat nakažených encefalitidou a cca 20% klíšťat přenáší boreliózu.

Klíšťová encefalitida nebo borelióza, jsou pěkně zákeřné nemoci. Osobně mám z blízkého okolí zprostředkovanou zkušenost s oběma nemocemi, takže vím, že to není až taková sranda. Osobně sice nejsem „paranoidní“, abych před každou návštěvou lesoparku nebo na zahradě používal repelent. Pokud ale plánuji delší návštěvu lesa/přírody, tak na něj určitě nezapomenu.

Proti klíšťatům repelenty moc nefungují

V článku je zmíněna jedna věc – že proti klíšťatům repelenty moc nefungují. Osobně jsem měl podobnou praktickou zkušenost, jen jsem to neměl ničím podloženo. Byl to jen můj pocit.

V článku je poměrně dobře popsáno, jak to funguje. Létající bodavý hmyz, jako jsou například komáři, na člověka aktivně útočí. Pokud se použije repelent, tak buď dojde k zahlcení „čichových“ receptorů u hmyzu, takže nás „nevidí“. Nebo repelent funguje tak, že jeho zápach je pro daný hmyz odpudivý a tak se hmyz člověku přímo vyhne.

Klíště je ale pasivní útočník. Tj. nesnaží se cíleně útočit na člověka. Sedí někde na stéble trávy, na listu a čeká, kdo půjde kolem. Maximálně natáhne nožičky, které mají příchytné háčky, a čeká, na koho se chytne. V tomto případě pak má repelent jen omezenou účinnost.

Přírodní repelenty proti klíšťatům moc nefungují

V článku je také zmíněno, že přírodní repelenty moc nefungují. Hodně lidí (včetně mojí manželky) absolutně odsuzuje chemii. Osobně s tím nemám problém. Jsem také proti zbytečné chemii.

Někdy je ale chemie na místě. Po mnoha letech praktických pokusů jsem ale dospěl ke stejnému závěru, jako to co je uvedeno v článku:

Hodně lidí volí přírodní repelenty, jejichž účinek proti klíšťatům je však často téměř nulový, navíc pokud vás ochrání, tak maximálně 15 až 30 minut. „Levandule, eukalyptus, to může fungovat báječně, ale přibližně 20 minut,“ říká Melicherčíková s tím, že nejúčinnější je očkování. Zdroj: idnes.cz

Zkoušel jsem dost možná i 10 – 15 různých repelentů vyrobených z přírodních látek. Ať už proti klíšťatům, nebo proti komárům (a dalším potvorám). A ve výsledku se plně ztotožňuji s tím, co je uvedeno v článku. Přírodní repelenty prostě nefungují.

Osobně mám zkušenost i z poměrně náročnějších terénů. Z lokalit, kde byli třeba přemnožení komáři nebo klíšťata. Navíc to mám tak, že na mě komáři nebo i klíšťata útočí poměrně často. Pokud někam půjdu s rodinou, oni budou v pohodě a já se vrátím s několika štípanci od komárů. Asi jim „chutnám“.

Nejlepší repelent, který znám

Vyzkoušel jsem řadu různých druhů, a ze všech repelentů, které jsem měl možnost koupit v ČR nebo i v zahraničí, se mi nejvíce osvědčil tento: Life Systems Expedition Plus Spray 100ml (mají ho například zde).

Cena je na první pohled trochu vyšší, na druhou stranu ta malá lahvička vydrží poměrně hodně dlouhou. A účinek je s jinými repelenty nesrovnatelný.

Pro odpůrce chemie ale rovnou říkám, že tento repelent je pořádný prevít. Běžné repelenty prodávané v obchodech, mají zpravidla jako aktivní složku DEET. To je chemická sloučenina, kterou kdysi dávno vyvinula americká armáda. Funguje jako repelent – aktivně odpuzuje hmyz. V běžně prodávaných repelentech je koncentrace DEET někde okolo 15 – 25% (viz. třeba Diffusil apod.)

Repelent s koncentrací 95% DEET

V tomto repelentu je 95% DEET. To má svoje výhody:

Je prokázáno, že s vyšší koncentrací DEET roste lineárně i doba účinku. Stoprocentní látka poskytuje ochranu po dobu až 12 hodin, zatímco směsi o nižší koncentraci (20–34 %) chrání 3 až 6 hodin viz wikipedie.org

Má to ale i svoje nevýhody. Tento repelent, s takto vysokou koncentrací DEET, je dost slušný chemický prevít. Mám praktickou zkušenost, že mi to rozleptalo plastový sportovní náramek, naleptalo obroučky brýlí apod. Když se to dostane do očí, tak je to peklo.

Rozhodně to tedy není nic, co by bylo vhodné pro děti, nebo pro každodenní používání. Osobně jsem to používal zpravidla jen, když jsem vyrážel na vícedenní trek po horách apod.

Mohu doporučit, protože za několik let používání (několik desítek dní čistého času) jsem měl přesně 0 klíšťat a +/- i 0 pobodání od komárů a dalších potvor. Je to opravdu velmi účinné. Pokud vám teda nevadí, že je to to téměř 100% chemie, která je dost agresivní.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *