Demonstrace proti nošení roušek a dalším vládním opatřením skončila, tak jak dalo čekat. Vzduchem létaly dlažební kostky, musela zasahovat policie. Přemýšlím nad bezohledností (nebo absencí většiny mozku) u účastníků této demonstrace.

Demonstrace proti nošení roušek končí zásahem policie

Dnes odpoledne probíhala v Praze na Staroměstském náměstí demonstrace proti nošení roušek a proti dalším vládním opatřením. Demonstrace končí tak, jak se dalo očekávat ve chvíli, kdy sportovní fanoušci oznámili svou masovou účast. Zasahuje policie, létají dlažební kostky, budou nějací zranění. Celé je to absolutně zbytečné.

Svoboda slova a demokracie?

Vážím si toho, že mohu žít v demokratické republice, kde máme svobodu slova. Období před rokem 1989 tvořilo jen část mého dětství a tak většinu informací mám spíše zprostředkovaně, od příbuzných, z literatury apod.

Demokracie a s ní spojené svobody jsou důležité. Bez ohledu na to, co si myslím o tom, jak to vypadá v naší republice. Ve srovnání s tím, co má Severní Korea, Kuba, Venezuela, Čína a další „pokrokové“ státy, jsme na tady na tom myslím celkem dobře.

Pro demokracii je určitě důležitá svoboda slova. I když máme nouzový stav, mělo by možné být protestovat proti tomu, s čím nesouhlasím.

Demokracie ale myslím současně předpokládá to, že lidé mají alespoň nějakou, elementární zodpovědnost. Říká se, že moje svoboda začíná tam, kde končí svoboda někoho jiného.

Hromadná demonstrace, při které byly porušeny snad všechny předpisy (nenošení roušek, nedodržování odstupů apod.), je ale dost velká bezohlednost. Především vůči zdravotníkům, kteří v nemocnicích pracují ve velmi obtížných podmínkách.

Co je nějaká blbá rouška ve srovnání s dvěma vrstvami celotělového obleku. Chtěl bych vidět ty protestující, jak zvládají jednu „dvanáctku“ v podobném obleku. To by pak byli rádi, že musí nosit „jenom“ roušku.

Protestovat se dá mnoha různými způsoby. Mnoho z nich by mohlo být i efektivnějších, než mlácení „prázdné slámy“ někdy na Staromáku.

Proč nebyla demonstrace včas zakázána?

I když asi všem bylo jasné, v co se může tato demonstrace zvrhnout, nikdo ji předem nezakázal. A i o tom je demokracie. V Bělorusku by polovinu organizátorů preventivně pozavírali. U nás musí počkat, dokud nedojde ke skutečnému porušení zákonů.

Co ale nechápu je motivace těch lidí, kteří se demonstrace účastnili. Chápu, že část lidí nevěří tomu, že nošení roušek má nějaký efekt. V tom se ostatně 100% neshodnou ani odbojníci, byť většina se přiklání k tomu, že nějaký efekt mají.

Na druhou stranu – několik tisíc skandujících lidí na malém prostoru, je při epidemii, která se přenáší kapénkovou infekcí, 100% riziko.

Fakt by mě zajímalo, kolik z dnešních účastníků demonstrace, se objeví v následujících dnech mezi pozitivními na COVID. A při tom to budou úplně zbytečné nákazy.

Bezohlednost nebo tupost?

Když jsem sledoval vývoj dnešní demonstrace (a chvíli i projevy řečníků), tak mě napadalo pouze jedno slovo – bezohlednost.

Přemýšlím, jestli je to celé jen o sobectví a bezohlednosti. Nebo jestli je to jen obyčejná hloupost, tupost?

Osobně se mi také moc nelíbí, jak vláda řeší situaci okolo epidemie. Chaotická opatření, zmatek v komunikaci. Přehnané reakce tam, kde nejsou zcela na místě.  Je toho hodně, co se dá vládě vyčítat.

Ale řešit to demonstrací, která může epidemiologickou situaci jenom zhoršit, mi přijde dost hloupé. A pořádně bezohledné. Minimálně vůči zdravotnickému personálu, který toho už musí mít „až nad hlavu“ i bez hordy demonstrantů.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *