Nesmyslné zdražování jako reakce na spuštění EET
Včera (1. 1. 2016) bylo spuštěno EET. Neboli elektronická evidence tržeb. Zatím je to jen „první vlna“, která se má týkat asi 40 tisíc podnikatelů (restaurace, bary, hospody apod.). V příštím roce to už pak mají být skoro všichni, kdo nějak pracují s hotovostí (díky bohu, že já s ní ve svém podnikání nepřijdu do styku;-)).
Je poměrně zajímavé sledovat, jak velká část restaurací zdražuje, ukončuje svoji činnost a hlavně jak to zdůvodňuje. Minimálně za částí zdůvodnění pro zdražení, ukončení činnosti, je slyšet „doteď se dalo v pohodě „krást“, teď už to nejde“.
Už nějakou dobu funguji jako OSVČ, byť ve zcela jiném oboru. Osobně velmi nesnáším to, jak vláda nebo poslanci, neustále vymýšlí nové a nové „blbosti“, kterými se jakékoliv podnikání jen komplikuje. Každý rok jsou to nové a nové papíry, a ty staré nikam nemizí.
I z tohoto pohledu souhlasím s tím, že EET je minimálně z části, jen zbytečná „buzerace“ a součást předvolebního boje. Ano, Babiš při minulých volbách sliboval, jak ušetří miliardy z rozpočtu nebo kolik miliard navíc vybere na daních. No a příští rok jsou tady další volby a tak se nedivím, že před nimi potřebuje narychlo vykázat nějakou viditelnou činnost.
Ale ať se na mě kolegové podnikatelé z oblasti pohostinství nezlobí, zdůvodňovat zdražení o 10 – 20 procent jenom zavedením EET je pořádný „bull-shit“.
Kolik stojí zavedení EET
Když „hodím“ do Google dotaz na „pokladna EET“ a projdu si jen první tři výsledky:
- dotyková pokladna podporující EET = cca 30 tisíc korun
- k tomu 500 – 1000 Kč paušál za internet na měsíc
- Nebo rovnou si to pořídit jako službu – třeba u O2 za 500 Kč na měsíc
Tedy, i když je to větší restaurace, kde potřebují 2 nebo 3 pokladny, tak náklady na EET za první rok nepřekročí 100 tisíc korun.
V souvislosti se zavedením EET klesla daň – DPH z 21% na 15%:
- Malá restaurace 50 obědů za 100 Kč = za rok ušetří jen na DPH cca 72 tisíc korun, takže i když nezdraží, je cca 40 tisíc v plusu, není důvod zdražovat
- Velká restaurace 200 obědů za 100 Kč = za rok ušetří jen na DPH 288 tisíc korun, náklady na zabední cca 100 tisíc, korun, tedy 130 tisíc korun je v plusu, opět není důvod zdražovat
Takže proboha, jak někdo může tvrdit, že kvůli nákladům na EET musí zdražit o 10 – 20%
Co je férová reakce na zavedení EET
Chápu, když restaurace zavede nějaký poplatek za vydání účtenky EET – třeba symbolickou jednu korun. Při 200 účtenkách každý všední den po celý rok je to cca 50 tisíc korun. To je myslím zcela OK. Nebo klidně ať je to 5 Kč.
Nebo chápu, že někdo ukončí činnost v pohostinství, protože se mu nelíbí neustále „přitvrzování“ ze strany státu, vyplňování dalších papírů apod. Chápu, že někteří starší lidé si s technikou moc nerozumí, a bojí se pokut a problémů, pokud by jim vydávání EET účtenek nefungovalo, takže raději skončí.
Co je nefér reakce na zavedení EET
Tvrdit, že jen kvůli EET se zdražuje pivo o 5 nebo 10 Kč. Tvrdit že musí zdražit vše o 10 – 20%. Moc nerozumím ani tomu, když někdo tvrdí, že je zavedení EET stálo třeba 200 tisíc korun (při tom to není nějaká firma, která by měla XX restaurací, ale jen jedna jediná, to by tam těch pokladen museli mít alespoň 10).
Tvrdit, že kvůli EET musí zdražit, je dle mého veřejné přiznání, že do teď, minimálně z části, dotyčná restaurace jela v nějaké „šedém“ režimu, kdy se přiznávala jen menší část příjmů. Protože jinak se to vysvětlit nedá.
Ano, chápu, že podobným restauracím zavedení EET značně narušilo zavedený „obchodní“ model. Na druhou stranu, já být v podobné situaci, tak jsem osobně hodně zticha, a rozhodně tuhle skutečnost nevykřikuji někde do médií. Ono myslím už jen bude stačit, že restaurace, která do teď přiznávala třeba 500 tisíc měsíčně, najednou z ničeho nic v prosinci vykáže dvojnásobek, nebo i více. Už to je přiznání, že před tím nebylo vše OK. A nepochybuji, že na FÚ je už připravená skupina úředníků, kteří si pak tyto podnikatele proklepnou.
Možná proto raději všichni zdražují, aby měli nějaké rozumné vysvětlení, proč jim najednou, z ničeho nic (ne, to opravdu s EET nijak nesouvisí… že?) tak výrazně narostly tržby.
Hodně by mě také zajímalo, jak se to projeví na platech v pohostinství. Myslím, že je „veřejným tajemstvím“, že do teď velká většina číšníků servírek, barmanů kuchařů apod. dělala za nějakou minimální nebo hodně nízkou mzdu a zbytek měli bokem. Pokud ale nyní restaurace začnou všechny (nebo alespoň podstatnou část příjmů) evidovat přes EET, tak už asi majiteli těch peněz na rozdávání „bokem“ moc zbývat nebude (i když se schopným účetním to asi půjde i tak). Tak by mě zajímalo, jestli příští rok budou i nějaké články o tom, jací jsou majitelé restaurací dobráci, když najednou zaměstnancům zvyšují platy i o desítky procent?