Vláda schválila státní rozpočet pro rok 2021 se schodkem 320 miliard korun. Je to jen virtuální číslo. Není započítáno zrušení superhrubé mzdy, nebo další náklady spojené s COVID, který se na podzim vrátil zpět. No co, ČNB má na účtu asi 3,5 biliónu korun. Je z čeho utrácet.

Státní rozpočet 2021: Schodek minimálně 320 miliard korun (spíše i více)

Uplynulý týden (od 19. října 2020), byl poměrně zajímavý. Vláda zpřísnila opatření proti koronaviru (kompletně se zavřely restaurace, na pivo se už dá chodit jen do kapituly), omezily se některé obchody a služby. Bude se prodlužovat nouzový stav.

Česko je konečně v něčem první na světě (v počtu aktivních případů COVID za posledních 7 dní a také v počtů úmrtí s COVID na 100 tisíc obyvatel).

Na záda nám sice dýchá Belgie, trochu kopírují naši taktiku, ale my to určitě zvládneme a první místo obhájíme i příští týden. Stačí pár demonstrací, a zase budou nějací další pozitivní. Kdo není pozitivní, není Čech!

Vláda schválila státní rozpočet pro rok 2021

V pondělí 19. října vláda schválila státní rozpočet pro rok 2021. Příjmy jsou v roce 2021 plánované o cca 90 miliard korun nižší než v roce 2020, výdaje jsou plánované o cca 190 miliard vyšší než v roce 2020. Tj. vychází z toho „sekera“ ve výši 320 miliard korun.

Tolik teoretický plán vlády, který myslím nemá s realitou nic spolčeného. Zcela upřímně, sestavovat nějaký plán na rok dopředu, když není jasné, co bude za týden, jak dlouho se budeme potýkat s epidemií COVID, je poměrně naivní. Neví se ani, jestli bude potřeba ještě zpřísňovat opatření (omezení dalších obchodů, služeb a firem).

Tabulka: Státní rozpočet 2020 vs. 2021

Státní rozpočet 2020 (v miliardách) 2021 (v miliardách)
Příjmy 1 578 1 487
Výdaje 1 618 1 807
Schodek -40 (*) -320

(*) plán byl sice 40 miliard, už  v polovině roku byl schválen schodek až 500 miliard

Zrušení superhrubé mzdy od ledna 2021

Ale chápu, že nějaký plán je potřeba. Mnohem zajímavější je to, že schválený plán státního rozpočtu nepočítá třeba se zrušením superhrubé mzdy, které poměrně razantně prosazuje premiér Babiš.

Jistě, zrušení superhrubé mzdy by pro každého zaměstnance v ČR znamenalo zvýšení čisté mzdy minimálně o 1000 Kč (u těch s nejnižší mzdou), u těch s průměrnou mzdou by to byly skoro 2000 Kč.

Zrušení superhrubé ale bude znamenat další snížení příjmů pro státní rozpočet. Odhady se různí. Možná to bude 80 miliard, možná 100 miliard (záleží, jestli započítáváme i zvýšený příjem z DPH apod., pokud lidé peníze navíc zase utratí).

Takže naplánovaný schodek 320 miliard, bude už na začátku roku 2021 spíše 420 miliard. A pokud tady bude dále COVID, tak to bude ještě celé jinak.

Na jaře to většina firem a OSVČ zvládala. Měli nějaké rezervy, něco přidal stát. Podzim ale ukáže, kdo na to opravdu má a kdo ne. Obávám se, že na začátku roku 2021 bude mnohem více nezaměstnaných (i z řad OSVČ) a mnohem více firem v insolvenci.

To znamená další snížení příjmů do rozpočtu a naopak další zvýšení výdajů (různé podpory, sociální dávky apod.), reálně tedy může být schodek rozpočtu v roce 2021 ve výši i 500 miliard nebo i více.

Kolik je aktuální státní dluh ČR

Aktuální výše státního dluhu České republiky je cca 1,8 biliónu korun. Viz například tato hezká webová stránka (ps. nezůstávejte tam moc dlouho, já jsem za jednu návštěvu tohoto webu utratil asi 120 000 Kč 😉 )

Je to hodně nebo málo? Pokud bych to chtěl srovnat s USA, tak tam je státní dluh cca 27 biliónů. Jistě USA je co do počtu obyvatel cca 30x větší. Jejich dluh (27 biliónů) je ale v dolarech. Podle aktuálního kurzu je to tedy cca 620 biliónů korun. Takže našich 1,8 biliónu, jsou vlastně jen „drobné“

Kdo to zaplatí?

Dnes jsem náhodu narazil na jednu docela zajímavou informaci. Viz rozhovor s jedním ze členů bankovní rady ČNB. Ta má údajně k dispozici cca 130 miliard euro v devizových rezervách. Podle aktuálního kurzu tedy něco přes 3,5 biliónu korun. Takže kdyby bylo nejhůř, ČNB zvládne zaplatit státní dluh ČR i 2x (ten aktuální). Takže vláda a Babiš mají pořád z čeho rozdávat. Speciální nabídka, koblihy zdarma všem. Za 3,5 biliónu jich bude hodně.

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *