V tom, kdy mají obchody ve svátek otevřeno a kdy musí mít zavřeno, není žádná logika. Někdy je zavřeno (jako nyní 28. září 2024 a 28. října 2024), jindy zase může být otevřeno (jako například 17. listopadu 2024).

Otevírací doba ve svátek – jak budou mít otevřeno obchody – svátky 2024?

Skončily letní prázdniny, začala škola, a pomalu se blíží konec září. A s tím se opět vynořuje obvyklá otázka – jak budou mít otevřeno obchody ve státní svátek? Jeden státní svátek nás čeká hned na konci září (28. 9. 2024) a další bude v říjnu (28. 10. 2024, …a pak 17. listopadu, v prosinci, …. atd.).

Nevím, jak jsou na tom ostatní, ale já si nejsem schopný zapamatovat, jaká je logika v tom, ve které svátky mají obchody otevřeno a kdy mají obchody zavřeno? Takže to pak musím každý rok googlovat. Nebo si to psát do kalendáře, či někam jinam …

Jak budou mít otevřeno obchody v 17. listopadu 2024?

Do konce aktuálního roku 2024, zbývají 3 státní svátky a k tomu ještě Vánoce (tam je asi všem jasné, že je zavřeno, kromě první půlky Štědrého dne).

V září i v říjnu je státní svátek na konci měsíce. Na konci září je to Den české státnosti (28. 9.) a na konci října je to Den vzniku samostatného Československa (28. 10.). Jak je na tom otevírací doba v obchodech?

  • 28. září 2024 = obchody mají zavřeno
  • 28. října 2024 = obchody mají zavřeno

V listopadu je státní svátek 17. 11. – jedná se o Den boje za svobodu a demokracii (výročí Sametové revoluce), a obchody mohou mít otevřeno:

  • 17. listopadu 2024 = obchody mají otevřeno (pochopitelně v některých obchodech, může být jiná otevírací doba, než jakou mají běžně ve všední den, ale to už je potřeba zjišťovat na webu konkrétního obchodu)

Kdy mají obchody otevřeno a kdy zavřeno?

Hledat nějakou logiku v tom, kdy mají obchody otevřeno a kdy naopak zavřeno ani moc nejde.

Například v květnu, kdy jsou krátce po sobě dva státní svátky (1. 5. a 8. 5.) je poprvé otevřeno a podruhé zavřeno.

Jistota tak jsou zavřené obchody o Vánocích a Nový rok. Vše ostatní je s určitou mírou nejistoty (pokud si to nepamatujete jako já).

Otevírací doba ve svátek – kdy mají obchody otevřeno?

Otevřeno mohou mít všechny obchody jen v některé svátky. Paradoxně může být otevřeno i tehdy, kdy by to člověk nečekal – například svátek práce (zde se asi politikové řídili logikou, že tento svátek je nutné oslavit prací …..).

Stejně tak by asi klidně mohlo být zavřeno i v červenci. První týden v červenci si snad úplně všichni berou dovolenou (zvláště když svátky vychází na všední dny, takže stačí 3 dny dovolené na to, abych celý týden nemusel do práce …. ve městech a v obchodech, kde já se pohybuji je úplně „mrtvo“).

Státní svátky 2024 – otevřené obchody

Datum Státní svátek Otevírací doba
29. 3. 2024 Velký pátek Otevřeno
1. 5. 2024 Svátek práce Otevřeno
5. 7. 2024 Den slovanských věrozvěstů
Cyrila a Metoděje
Otevřeno
6. 7. 2024 Den upálení mistra Jana Husa Otevřeno
17. 11. 2024 Den boje za svobodu a demokracii Otevřeno
24. 12. 2024 Štědrý den jen do 12:00 Otevřeno jen do 12:00

Otevírací doba ve svátek – kdy mají obchody zavřeno?

Povinnost mít zavřeno se nevztahuje na všechny obchody. Neplatí to pro „malé“ obchody (do 200 metrů čtverečních, takže například vietnamské večerky mají otevřeno kdykoliv), neplatí to ani pro obchody na nádražích, letištích apod.

Trochu specificky „čarují“ s otevírací dobou například na Alza.cz, kde mají otevřeno a odvolávají se nato, že lidé nakupují přes internet (což je možné) a oni jenom vydávají takto zakoupení zboží (což je také možné).

Státní svátky 2024– zavřené obchody

Datum Státní svátek Otevírací doba
1. 1. 2024 Nový rok Zavřeno
1. 4. 2024 Velikonoční pondělí Zavřeno
8. 5. 2024 Den vítězství Zavřeno
28. 9. 2024 Den české státnosti Zavřeno
28. 10. 2024 Den vzniku samostatného Československa Zavřeno
24. 12. 2024 Štědrý den Zavřeno od 12:00
25. 12. 2024 1. svátek vánoční Zavřeno
26. 12. 2024 2. svátek vánoční Zavřeno

Názor: Omezování otevírací doby v obchodech během svátků

Můj osobní názor je ten, že podobné státem nařízené omezování prodejní doby v obchodech je zbytečné. Během některých svátků, mívaly obchody zavřeno tradičně (především Vánoce nebo Nový rok či Velikonoční pondělí).

Během těch ostatních bylo otevřeno tam, kde se jim to vyplatilo. Hodně obchodů mělo a má zavřeno, protože se jim prostě nevyplatí mít otevřeno. Jinde to naopak byl docela zajímavý obchodní den.

Argument, že i zaměstnanci v obchodech chtějí mít volno, mi přijde dost lichý. Co si pamatuji svoje brigády v supermarketech během studií na VŠ, tak o směny ve státní svátek byl mezi zaměstnanci docela „boj“ (na rozdíl od nás brigádníků za to měli příplatky za práci ve svátek).

Mě osobně by se občas hodilo, kdyby bylo otevřeno i ve svátek. Platí to například pro státní svátek v září. Na začátku školního roku, je potřeba dětem dokupovat hromady věcí. A ne vše se dá stihnout přes týden.

Začínají kroužky,  takže děti skoro nemají volná odpoledne. Do toho se v práci všichni probrali z „letní letargie“ a najednou se vše honem řeší, aby se to stihlo do konce roku. A těch možností, kdy vyrazit na nákupy, je jenom omezené množství. Zvláště když si člověk chce užít ještě i nějaký ten poslední hezký víkendu někde venku v přírodě …

Není to pochopitelně nic kritického, ale občas by se hodilo mít otevřené obchody i ve svátek. Proto mi přijde trochu nesmyslné, aby o tom rozhodoval stát. Kdo chce mít otevřeno, ať má otevřeno. Kdo nechce, ať si zavře. A zákazníci rozhodnou, co z toho je pro obchodníka lepší.

Pokud by zaměstnavatel nařídil zaměstnanci, že musí jít do práce i ve svátek, kdy se mu zrovna nechce, pak je jednoduché řešení. Říct ne. A pokud by se to šéfovi nelíbilo, tak při současné nezaměstnanosti (která je už delší dobu jen minimální) …. se to dá vyřešit snadno.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *