Nejvyšší bod v ČR, kam se dá vyjet na kole, je v Krkonoších. Je to kousek od Kapličky – památník obětem hor. Vrchol stoupání cesty od Výrovky je 1509 metrů nad mořem. Do vyššího místa se na kole v ČR už nedostanete (čistě po asfaltu je nejvyšším bodem asi Praděd v Jeseníkách – 1492 m.n.m).

Jaké je nejvyšší místo v ČR, kam se dá dojet na kole (legálně)?

Česká republika je velmi krásná země. Pořádných kopců, zvláště těch, na které by se dalo vyjet i na kole, ale moc nemáme. Pokud by vás zajímalo, který je nejvyšší bod v ČR, kam se dá vyjet na kole, pak je to kupodivu v Krkonoších.

Před několika dny jsem si dělal výlet do Krkonoš. Když jsem plánoval trasu, tak jsem zjistil, že přímo na Sněžku to nejde. Na kole se dá dojet pouze k Luční boudě.  Až následně jsem pak zjistil, že jsem se tím dostal i na nejvyšší místo v ČR, kam se dá vyjet na kole.

Nejvyšší bod, kam se dá „bez problémů“ dojet na kole, je na cestě od Výrovky směrem na Luční boudu. Pár metrů před Kapličkou – památník obětem hor (viz zde), je vrchol stoupání, který má nadmořskou výšku 1509 metrů nad mořem. Nikam výš, se už v ČR na kole nedá dostat.

Kaplička – památník obětem hor v Krkonoších

Kaplička – památník obětem hor v Krkonoších

Nejvyšší místa v ČR, která jsou dostupná na kole

Podle seznamu kopců, které jsou v ČR nad 1000 metrů (včetně), máme 396 „tisícovek“ – seznam viz zde.

S hledáním nejvyššího bodu v ČR, kam by to šlo na kole, to není moc složité:

1) Nejvyšší hora ČR Sněžka (1603 m.n.m)

  • na kole se dá dostat až k Luční boudě (1410 m.n.m)
  • dál už to na kole nejde, jenom pěšky
  • na Sněžku je to cca 3,5 kilometru
  • cestou na Luční boudu (směrem od Výrovky) se projíždí okolo kapličky (a nejvyššího bodu (1509 m.n.m) pro kolo – viz dále)

2 – 3) Druhá a třetí nejvyšší hora ČR – Luční hora a Studniční hora (obě 1555 m.n.m)

  • obě tyto „hory“ jsou jen „kousek“ od sebe (viz zde – stačí trochu odzoomovat a jsou vidět obě)
  • Luční hora je vlevo od cesty (směrem od Výrovky na Luční boudu) asi 300 metrů od kapličky
  • Studniční hora je vpravo od cesty (směrem od Výrovky na Luční boudu) asi 500 metrů od kapličky
  • Obě jsou v terénu, kam se nesmí ani pěšky, natož pak na kole
  • Na spojnici mezi těmito „horami“ je nejvyšší bod kam se může na kole

4) Čtvrtá nejvyšší hora v ČR – Vysoké kolo (1509 m.n.m)

  • Také je v Krkonoších („nad“ Špindlerovým Mlýnem, kousek od Labské boudy) – viz zde
  • Na kole se nedá dostat nikam „poblíž“

5) Pátá nejvyšší hora ČR Praděd (1491 m.n.m)

  • Tohle jsou pro změnu Jeseníky, ale už jsme pod hranicí 1500 metrů (viz zde)
  • Na Praděd se dá až nahoru vyjet po asfaltce

Vše ostatní už je nižší. V oblasti 1300 – 1500 metrů, je těch kopců dostupných i pro kolo celkem dost.

  • Pokud hledáte nejvyšší bod, kam se dá dojet na kole po silnici, pak je to Praděd (1492 m.n.m)
  • Pokud hledáte nejvyšší bod, kam to jde na kole (část stoupání je ještě asfalt – záleží na trase, zbytek kamenito-hlinitý povrch), pak je to vrchol u Kapličky – památník obětem hor v Krkonoších (1509 m.n.m.)

Nejvyšší místo v ČR kam se dá dojet na kole

Dostat se nahoru ke Kapličce není až tak složité. Je tam několik přístupových cest. Resp. je několik cest, jak se dostat na Výrovku, od ní to je už jen něco málo přes 1 km nahoru po jediné cestě.

K Výrovce se dá dojet z Pece pod Sněžkou nebo od Strážného (případně i další trasy, ale ke konci skončíte na kole na těchto dvou, pěšky je tam více možností).

Já osobně jsem měl naplánovanou trasu přímo z Prahy (přes Benátky na Jizerou, okolo Mladé Boleslavi, přes Trosky, Lomnici nad Popelkou, Vrchlabí  a pak už jen nahoru do konce na Luční boudu). Cca 155 kilometrů od domu až nahoru ke Kapličce.

Cesta z Prahy do Krkonoš na Luční boudu (přes Benátky na Jizerou, okolo Mladé Boleslavi, přes Trosky, Lomnici nad Popelkou, Vrchlabí, Strážné, Výrovku).

Cesta z Prahy do Krkonoš na Luční boudu (přes Benátky na Jizerou, okolo Mladé Boleslavi, přes Trosky, Lomnici nad Popelkou, Vrchlabí, Strážné, Výrovku).

Směrem od Vrchlabí je to skoro pořád jen do kopce. Jede se přes Strážné, Hříběcí boudy, Přední a Zadní Rennerovky, okolo Dvorské boudy až k Výrovce. První část je vyloženě po silnici, pak následuje lesní asfaltka, s vcelku slušným povrchem, a až někde okolo Hříběcích boud se to mění na kamení/hlínu.

Je to trochu „výživnější“ stoupání. Ani ne tak prudkostí – po většinu doby ani není potřeba nejlehčí převod. Obtížnost je daná spíše jen tou délkou. Je to více než 10 kilometrů pořád jen do kopce. Kdo nemá „natrénováno“, bude potřebovat nějaké mezi pauzy … ty se ale dají „maskovat“ focením výhledů do okolí, takže to nevypadá, že už nemůžete :).

Pohled na hřeben Krkonoše, přes který „přetékají“ mraky – někde uprostřed je Výrovka, tady už je nejhorší stoupání u konce …

Pohled na hřeben Krkonoše, přes který „přetékají“ mraky – někde uprostřed je Výrovka, tady už je nejhorší stoupání u konce …

Před cestou nahoru je nutné nezapomenout na oblečení. Vzhledem k delšímu sjezdu dolů a počasí, které tam obvykle bývá (resp. může být), je nutné oblečení na cestu dolů – dá se tam celkem slušně prochladnout (během těch 15 – 20 minut co se pak jede dolů).

Shora (od Kapličky), se dá sjet jen kousek k Luční boudě, a dál to (legálně) nejde. Je možný jen obrat čelem vzad na Výrovku a pak to vzít jinou cestou dolů (já měl příjezd od Strážného a po výšlapu ke Kapličce a zpět, to bral na Pec pod Sněžkou a pak na nocleh do Trutnova.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *