Byla schválena jednorázová kompenzace pro živnostníky ve výši 25 tisíc korun za období od 12. 3. 2020 do 30. 4. 2020

Kompenzační bonus pro živnostníky ve výši 25 tisíc korun

Ve čtvrtek 9. 4. 2020 byla schválena definitivní verze podpory pro živnostníky, kteří jsou zasaženi dopady epidemie koronavirus. Byla schválena jednorázová kompenzace ve výši 25 tisíc korun za období od 12. 3. 2020 do 30. 4. 2020. O peníze si mohou OSVČ žádat už nyní (od 9. 4. 2020) – měli by je začít dostávat již v průběhu měsíce dubna. Mám k tomu pár osobních postřehů, nejprve ale fakta:

Kdo má nárok na kompenzační bonus 25 tisíc korun?

Jednorázová podpor 25 tisíc korun byla nakonec schválena skoro pro všechny OSVČ v ČR. Podporu nedostanou pouze OSVČ, kteří jsou současně zaměstnanci. Podporu také nedostanou ti, kdo podnikání zahájili až po 12. 3. 2020. Jinak by ale podporu měli dostat skoro všichni:

  • OSVČ musel být aktivní podnikatel ke dni 12. 3. 2020 (tj. nárok mají i ti, kdo během epidemie (po tomto datu), podnikání přerušili a teď jsou třeba na Úřadu práce. Podle všeho ale ti, kdo přerušili nebo ukončili podnikání, dostanou podporu jen za část doby. Tedy jen 500 Kč za každý den, kdy ještě podnikali)
  • Podnikání živnostníka muselo být nějak omezeno v souvislosti s epidemií – těch podmínek je několik (viz níže) a myslím, že je skoro nemožné alespoň jednu z těchto podmínek nesplnit (resp. u některých podmínek se skoro nedá dokázat, jestli došlo nebo nedošlo k nějakému omezení, takže je to jen na „dobré slovo“ daného živnostníka)
  • Nárok na podporu mají i ti, kdo současně dostávají starobní nebo invalidní důchod, mateřskou (peněžitou pomoc v mateřství) nebo rodičovskou (rodičovský příspěvek). Nárok by měli mít i studenti
  • Nárok mají mít i ti, kdo přerušili podnikání po 31. 8. 2019 – tedy ti kdo podnikají jen sezóně, v určité části roku

V žádosti o podporu 25 tisíc korun je nutné doložit, že u živnostníka (OSVČ) došlo k nějakému omezení:

  • Byla uzavřena provozovna, nebo byla omezena její provozní doba
  • Živnostník byl v karanténě (nebo v karanténě byl jeho zaměstnanec/zaměstnanci)
  • Živnostník musel pečovat o dítě (třeba kvůli uzavření školy)
  • Zaměstnanci OSVČ nemohli pracovat kvůli péči o dítě
  • Došlo k omezení prodeje služeb, výrobků nebo jiných výstupů z podnikání daného živnostníka
  • Došlo k omezení dodávky surovin/služeb/vstupů pro podnikání daného živnostníka

V zásadě si nedovedu představit, že by u nějakého živnostníka nebyla splněna alespoň jedna z těchto podmínek. Možná tak nějaký IT programátor, který pracuje z domu, je bezdětný a bez zaměstnanců a jeho klienti nebyli epidemií postiženi. Ten je možná bez jakéhokoliv omezení, ale i on by mohl tvrdit, že došlo k nějakému omezení – a Finanční úřad nemá šanci dokázat, že nedošlo.

Kde požádat o kompenzační bonus 25 tisíc korun pro živnostníky

O kompenzační bonus si mohou od 9. 4. 2020 požádat všichni OSVČ u Finanční správy, resp. u Finančního úřadu. Formulář s žádostí je na webu finanční správy zde. Je to velmi jednoduchý formulář (1 A4), kde je jenom pár základních osobních údajů a číslo bankovního účtu, kam chce živnostník poslat peníze.

Vláda schválila, že je žádost možné podat téměř jakýmkoliv způsobem. Zapomněli snad už jen na poštovní holuby. Žádost je možné poslat i jen obyčejným emailem bez elektronického podpisu.

Osobně moc nerozumím, proč tohle řešili, když má každý OSVČ povinnost podávat daňové přiznání elektronicky přes datovou schránku. Takže každý OSVČ k podnikání potřebuje datovou schránku a těch co by to nebyli schopni poslat přes datovku je minimum. Takže se posílání obyčejným emailem vůbec nemuselo řešit. Ale budiž. V televizi to asi vypadá dobře, jak se vláda o ty svoje podnikatele stará.

Kdy OSVČ dostane peníze?

Podle informací z ministerstva financí, je možné žádost podat od 9. 4. 2020 a všechny žádosti by měly být ihned zpracovány. Ministryně v médiích tvrdila, že mají dostatečné kapacity na to, aby to zvládli rychle vyřídit (úředníci doma na home office asi nemají moc práce). Takže by podpora pro živnostníky měla být vyplácena už po Velikonocích (tedy asi od 14. 4. 2020).

Je kompenzace 25 000 Kč pro OSVČ přiměřená?

Osobně se mi moc nelíbí, jaké se udělalo z podpory 25 tisíc korun pro živnostníky velké téma. Jsou zde totiž různé pohledy:

  • Pro řadu OSVČ je aktuální epidemie koronaviru skoro likvidační – mnoha OSVČ poklesly příjmy na 0 Kč a přitom mají měsíční náklady i desítky tisíc korun. Takže bonus 25 000 Kč je pro ně sice fajn, ale nijak zásadně jim nepomůže
  • Řada OSVČ během epidemie nepocítila žádná omezení – pracují z domu, jejich klienti stále fungují a tak je tato podpora něco jako „velikonoční prémie“, kterou dostanou za nic
  • Zvláštní kategorie jsou některé skupiny OSVČ (důchodci, studenti, ženy na mateřské/rodičovské), které mají podnikání jenom jako příležitostný přivýdělek a mají jen minimální obrat. Pro ty je kompenzace 25 tisíc přehnaně vysoká (*)

(*) Neplatí to určitě plošně pro všechny podnikající důchodce, studenty, ženy na rodičovské/mateřské. Pro řadu z nich je příjem z podnikání rozhodující. Ti u mě patří do první skupiny, pro které je epidemie skoro „likvidační“. Pro hodně z nich je ale podnikání jen drobný přivýdělek a tam bonus 25 tisíc nemá moc smysl.

Kdo zaplatí podporu pro živnostníky?

V řadě diskusí na internetu jsem zachytil stížnosti, že podnikatelé nic neplatí (daně, sociální a zdravotní) a teď najednou dostávají „hromadu“ peněz. Podporu 25 tisíc korun, ošetřovné 13 tisíc za měsíc a další. A že to zaplatí zaměstnanci ze svých daní.

To je ale myslím trochu mylná představa. I když OSVČ platí jen minimální odvody na sociální a zdravotní pojištění a neplatí daně (tedy zisk 165 600 Kč ročně – aby nemusel platit daň 15%, resp. daň mu pokryje daňová sleva za poplatníka), pořád za rok zaplatí necelých 60 tisíc korun na sociální a zdravotním pojištění. Tedy víc než 1/3 z toho co byl jeho zisk. Takže pokud teď OSVČ dostane podporu 25 000 Kč, tak je to s bídou polovina toho, co loni zaplatil státu.

Reálně pak OSVČ platí mnohem více. Kdysi jsem to u sebe počítal (viz zde). Nechce se mi to teď aktuálně počítat, ale za rok 2019 jsem +/- zaplatil státu asi 150 000 Kč. Epidemií osobně moc postižený nejsem, ale pokud mi stát nabízí 25 tisíc, tak proč bych si o ně nepožádal. Jsem ale jeden z těch, pro které je to „jen“ velikonoční prémie.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *