V jihočeském městečku Počátky jsme narazili na opravdu výbornou restauraci - Bistrot de papa.

Nejlepší restaurace v Jižních Čechách? Zkuste Bistrot de papa

V létě jsme byli s rodinou na dovolené u dědy v Jižních Čechách. O jeden ze zážitků z této letní dovolené bych se chtěl dodatečně podělit. Už několikrát jsem si na to vzpomněl a chtěl něco málo napsat, ale znáte to …. Pořád to mám ale v hlavě, a teď mi na to zbyla chvilka času.

Skvělá francouzská restaurace uprostřed malého městečka

V jihočeském městečku Počátky jsme narazili na opravdu výbornou restauraci – Bistrot de papa. Až mě to překvapilo. Počátky jsou takové městečko nebo možná i jen městys. Prostě maximálně pár tisíc obyvatel, jedno náměstí, pár obchodů a (možná) jedno JZD. Malinké ospalé městečko. Čekal bych jednu dvě hospody a možná něco jako „pizzerii“.

Přímo na místním náměstí je ale něco, co sem na jednu stranu přesně zapadá a na druhou stranu tady „skoro“ nemá co dělat.

Bistrot de papa

Pokud někdy zavítáte do městečka Počátky, pak vřele doporučuji návštěvu tohoto podniku. Najdete na náměstí, hned naproti hotelu Modrá hvězda, který se zahrál ve filmu Postřižiny (a nyní vypadá na rozpadnutí).

Bistrot de papa na první pohled nemusí hned zaujmout. V létě bylo venku na náměstní několik stolů a plážových lehátek (ty se dětem moc líbily). Po vstupu jste v místnosti, která vypadá spíše jako „rychlé“ občerstvení. Prosklený pult s vystavenými koláči a dalšími pochoutkami, 2 – 3 malé stolečky, jako někde v cukrárně.

Pokud budete pokračovat dozadu, projdete kolem malé kuchyňky, kde úřaduje místní šéfkuchař. Což je jen tak mimochodem rodilý Francouz, který během své kariéry vařil v mnoha slavných restauracích. V zadní místnosti najdete 3 stoly a posezení s gaučem a křesly.

Nic víc. Žádná „velko“ jídelna s desítkami stolů. Žádný spěch a ruch. Skoro jako bychom přišli na nedělní oběd k někomu známému.

Nejlepší jídlo v Jižních Čechách

Osobně nejsme člověk, kterému by nějak extra záleželo na jídle. Asi pro to nemám ty správné buňky. Jídlo mi buď chutná, nebo nechutná. Ale že by mě nějaká specialita uváděla do „extáze“ (jako třeba moji ženu) to opravdu ne.

Na místním jídelním lístku – pokud se to tak dá nazvat – toho moc nenajdete. Celkem jsem tam byl asi 3 krát. Pokaždé zde měli 1-2 druhy polévky (například pravá francouzská cibulačka, nebo nějaká krémová polévka apod.). A k tomu zpravidla dvě, tři hlavní jídla.

Jídelní lístek - Bistrot de papa.

Takže pokud preferujete desetistránkový jídelní lístek, tady budete zklamání. Ale na druhou stranu, tady jsem byl opravdu velmi spokojený. A přitom bych řekl, že to co zde nabízí, jsou jen „obyčejná“ jídla. Nebudu konkrétní, protože si jednak už nepamatuji přesné názvy a nerad bych se zamotal do něčeho, čemu fakt nerozumím. Ale opravdu mi zde velmi chutnalo.

Osobně mě ale nejvíce „dostal“ celkový dojem. Pohoda, klid, usměvavá obsluha, šéfkuchař, který se vás po dojedení přijde lámanou češtinou zeptat, jestli vám to chutnalo.

Navíc takové drobnosti, jako hrací koutek pro děti se spoustou hraček, nekuřácká restaurace atd.

Prostě a jednoduše, pokud někdy náhodou bude v Jižních Čechách, zajeďte do Počátků a zajděte si k „Francouzovi“. Věřte mi, nebudete litovat.

A že to není jenom můj názor, viz tyto recenze: http://veber.mablog.eu/?p=931635 nebo Scuk: http://www.scuk.cz/uzivatele/marteska/recenze/bistrot-de-papa/

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *